Ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό υπολογίζεται ότι φτάνει η στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι προσεγγίζει το 10% της συνολικής κατανάλωσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργο Αδαμίδη. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Αδαμίδης διατυπώνει την εκτίμηση ότι το πρόβλημα σε κάποιον βαθμό «θα επιλυθεί με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών», αν και η προμήθεια και εγκατάσταση των εν λόγω μετρητών αργεί, καθώς η προσπαθεί να απεμπλακεί «εδώ και έξι με επτά χρόνια από τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην εγκατάσταση των συγκεκριμένων μετρητών, η εταιρεία «θα είναι αποτελεσματική σε ό,τι έχει να κάνει με το δίκτυο, αλλά και με τον καταναλωτή», για τον οποίο η εγκατάσταση των συγκριμένων συστημάτων θα έχει πολλές θετικές συνέπειες, καθώς θα μπορεί να προχωρεί στη χρήση του «όπως τη θέλει και τις ώρες που επιθυμεί».

Το πρόβλημα, πάντως, έχει πάρει έκταση, καθώς -σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη- παρατηρείται «έξαρση της ρευματοκλοπής όλα τα χρόνια της κρίσης». Όπως λέει, «το τελευταίο διάστημα γίνεται τεράστια προσπάθεια να μειωθεί», ενώ βεβαιώνει ότι «οι έλεγχοι θα ενταθούν». Τονίζει πως η ρευματοκλοπή συνεπάγεται επιπτώσεις για όσους θεωρούν ότι με τις πράξεις τους «μπορούν να ξεγελάσουν το σύστημα και το δίκτυο». Είναι ποινικό αδίκημα.

Σε ό,τι αφορά τους «επιτήδειους που λανσάρουν ως παροχή υπηρεσιών» τη δυνατότητα ρευματοκλοπής, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αναφέρει πως πρόκειται για πράξη που επιβαρύνει τον τελικό χρήστη του δικτύου, αφού «στη συνέχεια, δεν έχουν οι ίδιοι (σ.σ: οι παράνομα λειτουργούντες τεχνικοί που ολοκληρώνουν τη διαδικασία) καμία ευθύνη, όταν γίνεται ο έλεγχος και βεβαιώνεται η ρευματοκλοπή», αλλά «ο συγκεκριμένος πελάτης, αφού ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε τι έχει συμβεί στον μετρητή του, όταν πειράχτηκε από επιτήδειους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025