Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την καταστροφική αποσυμπίεση που συνέβη λίγο πριν να φτάσουν στο ναυάγιο του Τιτανικού, όπως εξηγούν ειδικοί γιατροί.

Ειδικότερα, οι θάνατοι και των πέντε θα πρέπει να ήταν γρήγοροι και χωρίς πόνο, καθώς θα πέθαναν αμέσως από τις εξαιρετικές πιέσεις που ασκούνται σε τέτοια βάθη εξήγησε ο πρώην διευθυντής υποβρύχιας ιατρικής στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, Ντέιλ Μολ.

«Όλα θα ήταν τόσο ξαφνικά που δεν θα κατάλαβαν ποτέ ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα ή τι τους συνέβη. Είναι σαν να είσαι εδώ τη μια στιγμή και την επόμενη όλα έχουν σβήσει. Είσαι ζωντανός στο ένα milisecond και νεκρός στο επόμενο» εξήγησε ο Αμερικανός επιστήμονας.



Κατά τον ίδιο η εκδοχή του να ήταν εγκλωβισμένοι στο Titan σε τέτοια βάθη θα ήταν μια πολύ χειρότερη εναλλακτική: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν. Είναι κρύο και το οξυγόνο ξέρεις ότι σου τελειώνει».

«Αφού δεν μπορούμε να τους έχουμε πίσω, τότε αυτό είναι το καλύτερο σενάριο» κατέληξε ο Αμερικανός γιατρός.

Την ίδια ώρα ανατριχιαστικό είναι το βίντεο που δημοσιεύτηκε στο TikTok και προσπαθεί να εξηγήσει το τι συνέβη στο βαθυσκάφος όταν υπέστη την καταστροφική αποσυμπίεση (ενδόρρηξη).

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του βίντεο με την «έκρηξη» ο αέρας στο βαθυσκάφος θα έφτανε τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια του Ήλιου ενώ το κέλυφος του Titan θα γινόταν συντρίμμια μέσα σε μόλις 30 milisecond.

Πώς σκοτώνει η πίεση σε τέτοια βάθη

Σύμφωνα με το BBC, που προσπαθεί να διερευνήσει τι συνέβη με το βαθυσκάφος Titan όταν βρέθηκε κοντά στον Τιτανικό, καθώς τα συντρίμμια του βρέθηκαν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το ναυάγιο, σε όσο μεγαλύτερο βάθος βρίσκεται κανείς τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση που ασκείται από το νερό που βρίσκεται από πάνω σου.

Αν και ακόμα παραμένει αδιευκρίνιστο το τι ακριβώς συνέβη, ειδικοί εξηγούν ότι πιθανότατα η αιτία της τραγωδίας με τους πέντε νεκρούς κρύβεται σε κάποια «μικρή αδυναμία» στο εξωτερικό κέλυφος του τουριστικού υποβρυχίου.

Η πίεση στην θάλασσα μετράται με ατμόσφαιρες με κάθε μια εξ αυτών να ισούται με πίεση 6,6 κιλών ανά τετραγωνική ίντσα. Οι ατμόσφαιρες αυξάνονται κατά μια κάθε 10 μέτρα που διανύονται σε βάθος. Επομένως στα 3.000 μέτρα, περιοχή στην οποία εκτιμάται ότι σημειώθηκε η καταστροφική αποσυμπίεση, η πίεση πρέπει να ήταν 300 φορές μεγαλύτερη από αυτή στην επιφάνεια.

Σημειώνεται ότι το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται στην αποκαλούμενη «Ζώνη του Μεσονυκτίου», χωρίς φως και με θερμοκρασίες της τάξης των 4 βαθμών Κελσίου. Όποια μορφή ζωής υπάρχει εκεί να έχει προσαρμοστεί στις ακραίες πιέσεις, το κρύο και το σκοτάδι, προσαρμογή που προκαλεί τον θάνατό των ζώων αυτών όταν ανεβαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας.

Η ανακοίνωση της Oceangate για τα πέντε θύματα

Ανακοινώνοντας τον θάνατο του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Χάμις Χάρτινγκ, του Γάλλου εξερευνητή Πιερ Ανρί Ναρζολέ, του Πακιστανου μεγιστάνα, Σαζάντα Νταγούντ, του 19χρονου γιου του, Σουλεμάν, και του διευθύνοντος συμβούλου της, Στόκτον Ρας η Oceangate το βράδυ της Πέμπτης ελάχιστα λεπτά πριν τις επίσημες ανακοινώσεις της αμερικανικής ακτοφυλακής ανέφερε: «Αυτοί οι άνδρες ήταν αληθινοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους αυτή την τραγική στιγμή. Λυπούμαστε για την απώλεια της ζωής και τη χαρά που έφεραν σε όλους όσους γνώριζαν».

«Αυτή είναι μια εξαιρετικά θλιβερή στιγμή για τους αφοσιωμένους υπαλλήλους μας που είναι εξουθενωμένοι και θρηνούν βαθιά για αυτήν την απώλεια. Ολόκληρη η οικογένεια της OceanGate είναι βαθιά ευγνώμων για τους αμέτρητους άντρες και γυναίκες από πολλούς οργανισμούς της διεθνούς κοινότητας που επέσπευσαν μεγάλο εύρος πόρων και εργάστηκαν τόσο σκληρά σε αυτήν την αποστολή. Εκτιμούμε τη δέσμευσή τους να βρουν αυτούς τους πέντε εξερευνητές και τις μέρες και τις νύχτες της ακούραστης εργασίας τους για την υποστήριξη του πληρώματος μας και των οικογενειών τους» συνέχιζε η ανακοίνωση της Oceangate που κατέληξε ως εξής:

«Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή στιγμή για ολόκληρη την κοινότητα των εξερευνητών και για καθένα από τα μέλη της οικογένειας όσων χάθηκαν στη θάλασσα. Ζητάμε με σεβασμό να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή αυτών των οικογενειών κατά τη διάρκεια αυτής της πιο οδυνηρής στιγμής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025