Τι θα γίνει με τα «κουπόνια» της επιδότησης παγίων δαπανών, τα νοίκια Ιουνίου, την επιστρεπτέα 7, τις πληρωμές στις επιχειρήσεις καθώς και την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού και τις αιτήσεις από 17 Μαΐου.
«Γκάζι» πατάει το υπουργείο Οικονομικών για να επιταχύνει τις πληρωμές προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός οικονομικών στο Mega, χθες πληρώθηκαν 62,7 εκατ ευρω σε 20.359 δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7. Οι πληρωμές των κρατικών δανείων θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα όπως και το επόμενο διάστημα με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό να φτάνει το 1 δις ευρώ.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε και διήμερη παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων που κανονικά λήγει στις 10 Μαΐου. Η παράταση αυτή θα δοθεί λόγω του οτι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, MyBussinessSupport, θα κλείσει για λόγους τεχνικής αναβάθμισης.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων «τελικής αποδοχής» δίνεται σε όσους δήλωσαν έως τις 19 Απριλίου στοιχεία εσόδων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και δεν είχαν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος στην 7.
Παράλληλα με τις πληρωμές της επιστρεπτέας προκαταβολής θα τρέξει και το πρόγραμμα της «αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού». Ουπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η πλατφόρμα για την θα ανοίξει στις 17 Μαΐου και οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν στο τέλος του μήνα. Το πρόγραμμα, ύψους 130 εκατ ευρω προβλέπει μη επιστρεπτέα χρηματική ενίσχυση από 1.000 ευρώ έως 4.000 ευρώ για τις στις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο (με εξαίρεση την εστίαση).

Επίσης στα τέλη Μαΐου θα ξεκινήσεις και η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών ύψους 500 εκατ ευρω. Η επιδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης πιστωτικού το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Δηλαδή, ο δικαιούχος αντί να εισπράξει ένα χρηματικό ποσό, θα λάβει μία πίστωση με την οποία η επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει υποχρεώσεις όπως ο φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, κ.α. Μάλιστα η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 3 φάσεις: Πριν απο το τέλος Μαΐου θα ξεκινήσει η πρώτη φάση της υποβολής αιτήσεων που θα διαρκέσει μέχρι 10 Ιουνίου. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η 2η φάσης όπου και θα καθοριστούν τα κουπόνια που δικαιούνται οι επιχειρήσεις για να διεκδικήσουν συμψηφισμούς με οφειλές προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ. Στην τρίτη φάση, που θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, οι δικαιούχοι θα μπορούν να προχωρήσουν στους συμψηφισμούς.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της Ελλάδας στις αγορές, και στο που θα διατεθούν αυτά τα χρήματα ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «Γενικώς ένα μεγάλο κομμάτι των χρημάτων που έχουμε σηκώσει από τις αγορές πηγαίνει στην πραγματική οικονομία. Έχουμε να πληρώσουμε τα υπόλοιπα της Επιστρεπτέας 7. Το ποσό των 167 εκατ. ευρώ έπεσε στην εστίαση την Μεγάλη Εβδομάδα, για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις στην επανεκκίνηση. Υπάρχουν τα μηδενικά ενοίκια για το μήνα Μάιο. Υπάρχει το πρόγραμμα Γέφυρα που βοηθάει επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο για μειωμένα ενοίκια τον Ιούνιο»

«Για τον Ιούνιο θα πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσει η οικονομία για τα ενοίκια. Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο για μειωμένα ενοίκια», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ αναφορικά με το Γέφυρα 2 σημείωσε ότι «Μέχρι τώρα 22.921 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση. Θα δοθεί παράταση μέχρι τέλος του μήνα για να δηλώσουν και άλλες επιχειρήσεις».

Στις 17 Μαΐου το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού

Αναφορικά με την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού, δηλαδή το επίδομα έως 4.000 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι «ο σκοπός είναι να ανοίξει η πλατφόρμα μέχρι 17 Μαΐου και να γίνει η πληρωμή μέχρι το τέλος του μήνα».

«Δεν προβλέπεται Επιστρεπτέα 8»

«Αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται Επιστρεπτέα 8. Στην Επιστρεπτέα 7 μάλλον θα υπάρξει μια παράταση δύο ημερών. Από τις 700 χιλιάδες αιτήσεις, 250 χιλιάδες είχαν αύξηση τζίρου το ’21 σε σχέση με το ’20. Και 140 χιλιάδες επιχειρήσεις δεν είχαν τζίρο αναφοράς τα 400 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, εξηγώντας και τους λόγους που πολλές επιχειρήσεις έμειναν εκτός.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

«Για τις φορολογικές δηλώσεις εκτιμούμε ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα περίπου σε δύο εβδομάδες για την υποβολή, γιατί θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι τελευταίες αλλαγές, όπως είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου. Θα είναι ανοιχτή μέχρι τέλος Ιουλίου, αλλά και όσοι υποβάλλουν τον Αύγουστο δε θα είναι εκπρόθεσμοι», εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας αναφορικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Πώς θα πληρωθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ

Μιλώντας για το πώς θα πληρωθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ, κατά πόσο θα υπάρξει περαιτέρω μείωση και τι θα ισχύσει για τις αντικειμενικές αξίες, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «Για τον ΕΝΦΙΑ οι δόσεις θα είναι 6. Για φέτος δεν μπορεί να γίνει περαιτέρω μείωση. Ισχύει η μείωση του 22%. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι όπως ήταν και πέρυσι, με τις αντικειμενικές αξίες που υπάρχουν».

«Τα μέτρα στήριξης θα εξακολουθούν να υφίστανται και να υλοποιούνται, αλλά όσο σταθεροποιείται η οικονομία σταδιακά θα αποσύρονται», ξεκαθάρισε κλείνοντας ο κ. Σταϊκούρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025