– Ιδιαίτερα υποτονική ήταν η εμπορική κίνηση κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων μέσω της μεθόδου των και .

 

Προς το παρόν πάντως, οι επιστήμονες αναμένουν τα όποια δεδομένα θα έχουν μέχρι τέλος εβδομάδας όταν και αναμένεται να δοθεί ή όχι το πράσινο φως για το . Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και η προμήθεια των τα οποία θα είναι διαθέσιμα εντός της εβδομάδας από τα φαρμακεία όλης της χώρας προκειμένου μαθητές και καθηγητές να υποβάλλονται σε εβδομαδιαία τεστ. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό εάν το επιτρέψουν οι επιστήμονες πρώτοι στα θρανία αναμένεται να επιστρέψουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδη Βατόπουλο, «θα μπορούσε να γίνει (τη Δευτέρα) αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα σήμερα και αύριο». Όπως είπε, όμως, υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου για τις , κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά και η δεύτερη που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι.

Πώς κινήθηκε η αγορά την πρώτη μέρα

«Η δούλεψε περισσότερο αναγνωριστικά σήμερα. Η κίνηση ήταν υποτονική όμως το μεγάλο στοίχημα ήταν να δοκιμαστούν στην πράξη τα μέτρα για την ασφάλεια της υγείας αλλά και η διαδικασία των ραντεβού», σημείωνε από χθες στο Πρώτο Θέμα και τον Στέλιο Μορφίδη ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης.

Ο ίδιος νωρίτερα είχε περιοδεύσει στους εμπορικούς δρόμους της πόλης συζητώντας με τους συναδέλφους του που ανέβασαν σήμερα ρολά. «Αυτή την περίοδο δεν περιμένει κανείς να έχει ουρές πελατών. Περισσότερο έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας προς την εορταστική περίοδο. Οπότε αφενός προέχει να παραμείνουμε ανοικτοί και αφετέρου να είμαστε προετοιμασμένοι έχοντας φτιάξει τις βιτρίνες μας, τοποθετώντας στις προθήκες νέα προϊόντα κοκ», σημείωνε ο κ. Καφούνης. «Απ’ αυτή την άποψη είχαμε μία καλή αρχή που θέτει τις βάσεις για το μέλλον με ανοικτά όλα τα καταστήματα χωρίς περιορισμούς και παντού, επιβεβαιώνοντας ότι το λιανεμπόριο είναι ασφαλές» κατέληξε.

Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Την ίδια ώρα, τεταμένη είναι η κατάσταση σε τρεις περιοχές της χώρας όπου το λιανεμπόριο παρέμεινε κλειστό μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων την περασμένη Παρασκευή. Οι έμποροι ήταν αποφασισμένοι για σύγκρουση με την κυβέρνηση, ωστόσο τελικά επικράτησε ηρεμία. Ορισμένοι, κυρίως στην Θεσσαλονίκη άνοιξαν συμβολικά τα καταστήματά τους χωρίς να υποδέχονται πελάτες ενώ οι εμπορικοί σύλλογοι των περιοχών απευθύνουν έκκληση προς την Πολιτεία να ανακαλέσει την απόφαση για να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομική δραστηριότητα.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αμβλύνει τις διαφορές εμφανίστηκε χθες με ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων οι οποίες μένουν κλειστές μετά από κυβερνητική εντολή.

στο χωριό

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκτός νομών για το Πάσχα. Όπως είπε χθες στον ΣΚΑΪ, είναι ακόμα νωρίς να γίνει η συζήτηση για το Πάσχα, ενώ απάντησε «θα το δούμε», στην ερώτηση αν θα επιτραπεί σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί να πάνε στα χωριά τους.

Πληροφορίες πάντως που θέλουν τους εμβολιασμένους να μην υπόκεινται σε περιορισμούς για τις το μπορεί να μην διαψεύδονται αλλά δεν σχολιάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο, στελέχη του οποίου σημειώνουν στο Πρώτο Θέμα πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη», ενώ συμπληρώνουν πως «στην κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε, δεν επιθυμούμε να υπάρξει διαχωρισμός των πολιτών αλλά να διασφαλίσουμε πως με τις αποφάσεις μας δεν επιβαρύνεται το επιδημιολογικό φορτίο».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε ότι η απάντηση στο ερώτημα «αν θα πάμε στο χωριό» εξαρτάται με το πού βρίσκεται το χωριό. «Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο. Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα… Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε».