Με στόχο να επιστρέψουν ή να μην εξαφανιστούν πολλά φθηνά φάρμακα από την ελληνική αγορά, τέθηκαν σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα αυξήσεις τιμών σε περισσότερα από 800 σκευάσματα. Η απόφαση αυτή του υπουργείου Υγείας ήταν γνωστή ήδη εδώ και καιρό και λήφθηκε στο πλαίσιο αντιμετώπισης των ελλείψεων φαρμάκων, στον περιορισμό του φαινομένου της υποκατάστασης φθηνότερων σκευασμάτων από ακριβότερα και στο “συμμάζεμα” των έκτακτων εισαγωγών μέσω ΙΦΕΤ, που εκτόξευαν τη φαρμακευτική δαπάνη και ταλαιπωρούσαν τους πολίτες όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τα ποσοστά των αυξήσεων κυμαίνονται από άνω του 1 – 100%, ακόμα και πάνω από 400% για ένα σκεύασμα. Στην πράξη, όμως, οι αυξήσεις δεν είναι τόσο εντυπωσιακές -για τα περισσότερα από αυτά. Το φάρμακο η τιμή του οποίου αυξήθηκε κατά 448%, κόστιζε κάτω του 1 ευρώ (0,96 ευρώ συγκεκριμένα) και πήγε στα 5,26 ευρώ. Η αύξηση στην πλειονότητα των 850 φαρμάκων κυμαίνεται από 1 έως 5 ευρώ.

“Είχαν τιμή τσίχλας”

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, ενώ κατά καιρούς έχει ασκήσει δριμεία κριτική στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην υγεία και στο φάρμακο, σε αυτήν την περίπτωση έδωσε τα εύσημα στον Άδωνι Γεωργιάδη.

“Φυσικά και αυξήθηκε η τιμή των φθηνών φαρμακων (με τιμή τσίχλας) ώστε να σταματήσει η πορεία προς την εξαφάνιση τους και η αντικατάσταση τους από άλλα πολύ ακριβότερα φάρμακα με την ίδια αποτελεσματικότητα” έγραψε σε ανάρτηση του στο Facebook.

Υπενθύμισε δε πως ήταν αίτημα και των φαρμακοποιών, να υπάρξει διόρθωση στις τιμές πολύ φθηνών φαρμάκων, ώστε να μην υπάρχει κίνητρο για παράλληλες εξαγωγές προς χώρες όπου πωλούνται πιο ακριβά. Συνέπεια ήταν να εξαφανίζονται φθηνά φάρμακα από τα φαρμακεία, οι φαρμακοποιοί να κάνουν “αγώνα δρόμου” μήπως και τα βρουν και πολίτες να διαμαρτύρονται. Σε περίπτωση που υπήρχε αντίστοιχο φάρμακο πιο ακριβό, οι ασθενείς ήταν μεν “τυχεροί”, αναγκάζονταν όμως να επιβαρυνθούν με την αυξημένη συμμετοχή του άλλου φαρμάκου.

Αν το φάρμακο σε έλλειψη ήταν μοναδικό, δεν υπήρχε δηλαδή άλλο αντίστοιχο, τότε οι ασθενείς εξαρτώνταν από τις έκτακτες εισαγωγές του ΙΦΕΤ, που κατά κανόνα γίνονται σε πολύ υψηλότερη τιμή άρα επιβαρύνεται το σύστημα, και όποτε βρεθούν διαθέσιμες ποσότητες.

Αρρυθμίες στην αγορά του φαρμάκου παρατηρούνται εδώ και πολλά χρόνια και εντάθηκαν κυρίως τα χρόνια των μνημονίων. Ακόμα και λάθη στην τιμολόγηση κάποιων φαρμάκων σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, δεν ήταν δυνατό μέχρι σήμερα να διορθωθούν. Γι’ αυτό το υπουργείο Υγείας προχωρά σε αυτήν την κίνηση, φιλοδοξώντας να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο πρόβλημα. Εφόσον βελτιωθεί αισθητά η εικόνα της αγοράς ως προς τις ελλείψεις ή την περιορισμένη διαθεσιμότητα σκευασμάτων που εξοργίζουν τους πολίτες και αποτελούν ζήτημα δημόσιας υγείας, τότε η απόφαση του Υπουργείο θα έχει αποδώσει καρπούς και θα μπορεί να γίνει “ταμείο” για τις πραγματικές επιβαρύνσεις στις τσέπες των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025