Σειρά νομικών και κοινωνικών ζητημάτων αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση την Παρασκευή, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφορικά με την τιμολόγηση του . Η συζήτηση θα διεξαχθεί ύστερα από αίτηση ακύρωσης που υπέβαλαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία (συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων στις και ΕΥΑΘ) και 20 πολίτες από διάφορες περιοχές της χώρας.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο καλείται να εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα για δεύτερη φορά, καθώς η πρώτη προσπάθεια τιμολόγησης, που είχε πραγματοποιηθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πριν από οκτώ χρόνια, δεν προχώρησε, ύστερα από την απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ (2519/2022). Στην εν λόγω απόφαση, το είχε ακυρώσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) του 2017, κρίνοντάς την αντίθετη τόσο προς την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/60 όσο και προς την ελληνική νομοθεσία (νόμος 3199/2003 και προεδρικό διάταγμα 51/2007).

Σε αυτή τη δεύτερη προσφυγή, η Ολομέλεια του ΣτΕ, υπό την προεδρία του Μιχάλη Πικραμένου και με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Όλγα Ζύγουρα, θα εξετάσει τα επιχειρήματα των αιτούντων, οι οποίοι ζητούν την ακύρωση της νέας Κ.Υ.Α. της 26ης Σεπτεμβρίου 2024. Η απόφαση αυτή αφορά τον «καθορισμό γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδο ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του». Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η νέα ρύθμιση διατηρεί ουσιαστικά το ίδιο περιεχόμενο με την ακυρωθείσα Κ.Υ.Α. του 2017, με μόνο κάποιες τροποποιήσεις και διαγραφές άρθρων, χωρίς ωστόσο να επιλύει τα ζητήματα που είχαν οδηγήσει στην αρχική ακύρωση.

Δείτε επίσης

Τι γίνεται με το νερό - Στο ΣΤΕ για να μη γίνει σαν το ρεύμα

Σύμφωνα με τους αιτούντες, η νέα Κ.Υ.Α. παραβιάζει όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/60/ΕΚ και την ελληνική νομοθεσία, αλλά και συνταγματικές διατάξεις, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στα άρθρα 5, 21, 25 και 106 του Συντάγματος. Επιπλέον, εκφράζουν την ανησυχία ότι η ρύθμιση αυτή υπονομεύει τον δημόσιο και δημοτικό έλεγχο στην τιμολόγηση του νερού, μιας υπηρεσίας ζωτικής σημασίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αβεβαιότητα σχετικά με τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε προσιτές και ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης.

Από την άλλη πλευρά, υπέρ της διατήρησης της Κ.Υ.Α. έχουν παρέμβει στο ΣτΕ η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Παράλληλα, την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης, εργαζόμενοι σε δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις διαχείρισης ύδατος, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες, μέσω των συνδικαλιστικών τους φορέων, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ, υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και εκφράζοντας την ανησυχία τους για πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια. Στη συγκέντρωση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, ο Σύλλογος Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ, το Σωματείο Εργαζομένων Τομέα Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΔΕΥΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, καθώς και η ΓΣΕΕ και η ΠΟΔΜΥΔΑΣ.

Δείτε επίσης