Στις τράπεζες περνάει πλέον για το επόμενο χρονικό διάστημα η σκυτάλη για την στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που πλήττονται από την κρίση λόγω της πανδημίας. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε από τις τράπεζες να κάνουν άμεσα πράξη τις δεσμεύσεις τους για αναστολή πληρωμής δόσεων προς τους συνεπείς δανειολήπτες.
Ήδη έχουν ανακοινώσει ότι θα παρατείνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο τις δόσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια, και για τρεις μήνες για τα ενήμερα δάνεια αυτών που πλήττονται από τον ιό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν οι τράπεζες θα ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμα για αναστολές πληρωμών δανείων μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στο τραπέζι βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο, οι αναστολές πληρωμών δανείων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται να παραταθούν μέχρι και το τέλος του έτους.
Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες έχουν καθυστερήσει στο να αναλάβουν πρωτοβουλίες επειδή περιμένουν από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις που θα ανοίγουν τον δρόμο για ρυθμίσεις δανείων ή αναστολή πληρωμής δόσεων. Και οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν να κάνουν με χαλάρωση των κανόνων που υποχρεούνται να ακολουθήσουν οι τράπεζες
Ρύθμιση δανείων
Το πλήγμα στην οικονομία και στις τράπεζες από τον κορονοϊό έρχεται σε μία στιγμή που είχε μπει στις ράγες το θέμα ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ρυθμίσει δάνεια που ξεπερνούν τα 27 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, τα οποία ανέρχονταν σε 68 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019.
Το μεγάλο αγκάθι βέβαια για τις τράπεζες είναι ο κλάδος του τουρισμού. Αποτελούσε μία «μαύρη τρύπα» πριν από την κρίση και τώρα η κατάσταση γίνεται χειρότερη και δημιουργούνται προϋποθέσεις για μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. Ο κλάδος του τουρισμού παρουσίαζε υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (27,7%), παρά το γεγονός ότι αποτελεί τον πλέον ισχυρό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην Ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019, το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονταν με ρυθμίσεις ανερχόταν σε 24,6 δισ. ευρώ (δηλ. 36,2% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων).
Στις τράπεζες πάντως υπάρχουν διάφορες σκέψεις διαχείρισης της κατάστασης. Μία από αυτές είναι να λειτουργήσουν ανάλογα με αυτόν που έκανε η κυβέρνηση. Δηλαδή να δώσει bonus σε αυτούς που θα πληρώνουν στην ώρα τους τις δόσεις και να αναστείλει για εκείνους που δεν μπορούν.
Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εξειδικευτούν οι αποφάσεις και να δοθούν στην δημοσιότητα.