Επίσημη πρώτη τη Δευτέρα των διαπραγματεύσεων για την δεύτερη αξιολόγηση. Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με τα τεχνικά κλιμάκια καθώς οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα στα μέσα της εβδομάδος και προς το τέλος η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Στόχος της Αθήνας είναι οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί το Νοέμβριο προκειμένου στη συνεχεία να συζητηθεί το θέμα του χρέους, την άμεση ρύθμιση του οποίου ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι “κόκκινες” γραμμές της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, «να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να μην επιδεινωθεί σε τίποτα η θέση των εργαζομένων, αλλά αντιθέτως να αναστραφεί η εργασιακή απορρύθμιση των τελευταίων χρόνων».
Reuters: τα εργασιακά δύσκολο πάζλ για την κυβέρνηση
«Δύσκολο πάζλ για την αριστερή κυβέρνηση» χαρακτηρίζει το πρακτορείο Reuters, το νέο γύρο συζητήσεων με τους δανειστές για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.
«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επανεξελέγη πριν από ένα χρόνο υποσχόμενος να δώσει μάχη για την αναβίωση της συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αντισταθεί στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες ίσως μείωναν τον κατώτατο μισθό. Αλλά χρειάζεται, επίσης, μια γρήγορα κατάληξη της αξιολόγησης, για να πετύχει τον πρωταρχικό στόχο για την Ελλάδα, την αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους – το υψηλότερο στην ευρωζώνη – και να καθησυχάσει έναν όλο και ταλαιπωρημένο λαό από τα χρόνια λιτότητας και ανεργίας», αναφέρει το Reuters
Παράλληλα, εκτιμά πως περαιτέρω πίεση στον κ. Τσίπρα για την επίτευξη κάποιοιυ αποτελέσματος ασκούν τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν προβάδισμα της τάξης του 10% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας..
«Είμαστε αισιόδοξοι πως η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα, ώστε να προχωρήσουμε στην ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε, πάντως, στο πρακτορείο, κυβερνητικός αξιωματούχος.
Οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ, συμπληρώνει το Reuters, επιθυμούν μεγαλύτερη απελευθέρωση των απολύσεων και διατήρηση του ισχύοντα κατώτατου μισθού.
«Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης κατά την διάρκεια της οποίας τα εργασιακά δικαιώματα διαλύθηκαν, η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για ακραίες κινήσεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοήσει την κοινή πρακτική που υπάρχει για τους εργαζόμενους σε άλλα κράτη της ΕΕ», ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι μία καλή βάση για συζήτηση είναι η πρόσφατη έκθεση εμπειρογνωμόνων, για έγκριση του κατώτατου μισθού μέσω συλλογικών συμβάσεων.
Ωστόσο, αυτό είναι “κόκκινο” πανί για το ΔΝΤ, τονίζει το Reuters, καθώς το Ταμείο δεν έχει αποφασίσει εάν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.