Ερχονται «φθηνότερες» για τους εργοδότες- Τα μέτρα της κυβέρνησης και η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Σύμφωνα με Το Βήμα, Μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους προγραμματίζει η κυβέρνηση, σε συνέχεια της σημαντικής αύξησης των δηλωμένων υπερωριών που έφερε η ευρεία εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας .

Η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν τις υπερωρίες, προκειμένου να μειωθεί το κόστος για τις επιχειρήσεις, οι οποίες επωμίζονται ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί το εισόδημα των εργαζομένων. Η αύξηση των δηλωμένων υπερωριών καταγράφηκε έντονα σε κλάδους όπως τα σουπερμάρκετ (60%), οι τράπεζες (38,3%), οι εταιρείες security (27,8%), η βιομηχανία (34,3%) και το λιανεμπόριο (28,1%), σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος «».

Δείτε επίσης

Τι αλλάζει στις υπερωρίες

Η ενδεχόμενη εφαρμογή των μειωμένων εισφορών αναμένεται να συνδυαστεί με την υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από τον Μάρτιο, όταν και ολοκληρώνεται η πιλοτική φάση σε εστίαση και τουρισμό. Ωστόσο, η πλήρης εφαρμογή της κάρτας συνοδεύεται από προκλήσεις, όπως παραβάσεις ωραρίων, μη δηλωμένες υπερωρίες και καταγγελίες για παρατυπίες από εργοδότες σε διάφορους κλάδους.

Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκαν υψηλά επίπεδα παραβάσεων σχετικά με την κάρτα εργασίας, με το 16,2% αυτών να σχετίζεται με υπερβάσεις ωραρίων, γεγονός που επιφέρει σημαντικά πρόστιμα. Ενδεικτικά, η Επιθεώρηση Εργασίας εντόπισε συνολικά 7.565 παραβάσεις για υπερβάσεις ωραρίων, εκ των οποίων ένα σημαντικό μέρος αφορούσε την ψηφιακή κάρτα. Αν και η εφαρμογή της συμβάλλει στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, παραμένουν ζητήματα που απαιτούν περαιτέρω επίλυση.

Δείτε επίσης