Αλλάζει ο τρόπος των με αποτέλεσμα όπως υποστήριξε και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή σε 2.000 φάρμακα θα μειωθούν οι τιμές και σε άλλα 2.000 θα αυξηθούν, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει μεσοσταθμικά αλλαγή ισοζυγίου.

Σύμφωνα με τον νέο τρόπο τιμολόγηση, τα φάρμακα που θα κυκλοφορήσουν ή ήδη κυκλοφορούν στην Ελλάδα θα λάβουν τιμή ίση με τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών των αντίστοιχων σκευασμάτων στην Ευρωζώνη. Σήμερα αυτό που ισχύει είναι ότι λαμβάνονται υπόψη οι τρεις χαμηλότερες τιμές ισάριθμων χωρών στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, τα φάρμακα που έχουν σήμερα τιμή ανώτερη των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, θα υφίστανται ετήσια μείωση τιμής κατά 10%, μέχρι η τιμή τους να εξισωθεί με τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων. Τα φάρμακα που έχουν τιμή χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα αυξάνονται κατά 10% σε ετήσια βάση, μέχρι να φτάσουν στην τιμή αναφοράς της Ευρωζώνης. Το τελευταίο σενάριο είναι εκείνο που προβληματίζει τους πολίτες, που θα βλέπουν να μεγαλώνει και η συμμετοχή τους όσο θα καταγράφεται αύξηση στην τιμή των φαρμάκων.

Αλλαγές αναμένονται και στην τιμολόγηση των γενόσημων, τα οποία θα λαμβάνουν το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, του οποίου λήγει η πατέντα (off patent), έναντι 50% που λάμβαναν μέχρι σήμερα. Οι αυξήσεις αλλά και οι μειώσεις των τιμών των off patent φαρμάκων αναμένεται πως θα συμπαρασύρουν αναλόγως και τις τιμές των γενόσημων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025