Διαβάστε παρακάτω τις αλλαγές – Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να γίνουν παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολόγησης η οποία έως σήμερα έχει ως εξής: Οι πρώτες 12.000 ευρώ εισοδήματος φορολογούνται με συντελεστή 15%.
Ειδικότερα, από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ ο συντελεστής εκτοξεύεται στο 35% και το υπερβάλλον εισόδημα έχει συντελεστή 45%.
Επίδομα 500 ευρώ: Ποιοί θα το λάβουν
Ένας φορολογούμενος δηλαδή με εισόδημα 12.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 1.800 ευρώ, ενώ στις 15.000 ευρώ εισόδημα ο φόρος εκτοξεύεται στις 2.850 ευρώ.
Εντωμεταξύ την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης τους επιθυμούν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων και το έχουν καταστήσει σαφές και στο οικονομικό επιτελείο.
Θέτουν θέμα ηθικής τάξης καθώς όπως υποστηρίζουν έχουν μειωθεί όλοι οι άμεσοι φόροι πλην αυτών της δικής τους φορολόγησης. Εκτιμούν ότι το παρόν σύστημα είναι αντιπαραγωγικό αφού τους ωθεί στην βραχυχρόνια μίσθωση που επιτείνει το πρόγραμμα στέγασης που αντιμετωπίζει η χώρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων προτείνουν μείωση των τριών συντελεστών κατά 50%. Μια άλλη επιλογή είναι η οριζόντια μείωση των συντελεστών κατά 10 μονάδες καθώς ένα μοντέλο με συντελεστές 5% – 25% – 35% οδηγεί στο πρώτο κλιμάκιο στο οποίο συγκεντρώνονται και οι περισσότεροι φορολογούμενοι σε ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση.
Τρίτο σενάριο φαίνεται να είναι η πλήρης κατάργηση του συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθώματα και της ενσωμάτωσης τους στην γενική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, που θα ευνοούσε τα χαμηλά εισοδήματα ή όσους έχουν εισοδήματα μόνο από ενοίκια.
Η σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι η Ελλάδα είναι αρκετά πάνω από το μέσο όρο, συγκεκριμένα 12η στις 32 χώρες στην κλίμακα του Global Property Guide με μέσο φόρο 22%. Και φυσικά στα βάρη αυτά πρέπει να προστεθεί και ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος παρά την ελάφρυνση του, κατατάσσει την Ελλάδα στη 2η θέση στην φορολόγηση των ακινήτων πίσω μόνο από την Ισλανδία με εισπράξεις στο 1,1% του ΑΕΠ.