Ο Διευθύνων Σύμβουλος της IWG, κ. Χρήστος Μισαηλίδης, παρουσίασε το νέο μοντέλο απασχόλησης στο στο συνέδριο της 22ης Prodexpo που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Τι έδειξε η μελέτη
Η απάντηση στο ερώτημα αν το μέλλον της εργασίας είναι υβριδικό, ήταν καταφατική και αυτό για τέσσερις παράγοντες, όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Μισαηλίδης. Ειδικότερα, το δρόμο προς την υβριδική εργασία ανοίγουν η τεχνολογία, η θετική ανταπόκριση που είχε από τους εργαζομένους, η εστίαση στο περιβάλλον που απαιτεί λιγότερες μετακινήσεις και, τέλος, τα οικονομικά των ίδιων των επιχειρήσεων. Ο κ. Μισαηλίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική διάσταση του νέου μοντέλου, του οποίου η ανάπτυξη επιταχύνθηκε κατά μια 5ετία λόγω της πανδημίας. Όπως εξήγησε, η υβριδική εργασία δεν μειώνει μόνο το κόστος των εγκαταστάσεων (real estate), αλλά συμβάλλει στην προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η IWC, κατά τους τελευταίους 18 μήνες σε διεθνές επίπεδο, διαπιστώθηκε ότι το 79% των εργαζομένων θα λάβουν υπόψη τους την πολιτική της επιχείρησης για τηλεργασία κατά τη διαδικασία απόφασης για τον νέο εργοδότη. Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις, βλέπουν αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων κατά 40%, εφόσον εφαρμοστούν βέλτιστες πρακτικές για την εργασία εξ αποστάσεως.
Κορoνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη για την αύξηση κρουσμάτων -Ποιά μέτρα εξετάζονται
Έκρηξη στις απάτες με τραπεζικές κάρτες – Τα στοιχεία στην Ελλάδα
eΕΦΚΑ: Πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές για τις εκκρεμείς συντάξεις
Η μελέτη της IWC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 72% των εργαζομένων νιώθει ότι η εργασία από το σπίτι τους κάνει πιο παραγωγικούς, ενώ το 62% πιστεύει ότι η τηλε-εργασία έφερε πιο κοντά τους εργαζομένους, καθώς μέσω του υπολογιστή όλοι μπήκαν στα σπίτια όλων. Κι όλα αυτά, παρά τους κινδύνους σχετικά με τη διάσπαση προσοχής του εργαζομένου από άλλα μέλη της οικογενείας όταν εργάζεται από το σπίτι ή την αυξημένη ασφάλεια για την προστασία προσωπικών δεδομένων.
Συνεπώς, σύμφωνα με τον κ. Μισαηλίδη, οι επιχειρήσεις περιορίζουν το κόστος του real estate και ταυτόχρονα τους κινδύνους που συνδέονται με αυτό, ενώ παράλληλα αποκτούν ευελιξία. Για τους λόγους αυτούς παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα παγκοσμίως, όπου πολυεθνικές μετακινούνται στο νέο εργασιακό μοντέλο που επιτρέπει την τηλεργασία για μερικές ημέρες την εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές, διατηρούν τα κεντρικά γραφεία, αλλά σε μικρότερο χώρο και, ταυτόχρονα, δημιουργούν ευέλικτες εργασιακές ομάδες σε hubs όπου παρέχονται κατάλληλες συνθήκες εργασίας και πρόσβαση σε ό,τι απαιτείται για τις ανάγκες της επιχείρησης. Για το λόγο αυτό, τα hubs αυτά είναι σύγχρονοι εργασιακοί χώροι κοντά σε αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, συγκοινωνιακούς κόμβους κ.ά.
Μάλιστα, ο κ. Μισαηλίδης παρουσίασε τρία παραδείγματα πελατών που κάνουν χρήση των σύγχρονων εργασιακών hub της IWC διεθνώς. Το πρώτο παράδειγμα αποτελεί τη μεγαλύτερη ιαπωνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, την ΝΤΤ, η οποία επέτρεψε στους 300.000 εργαζομένους της να εργάζονται υβριδικά μέσα από τα ειδικά διαμορφωμένα γραφεία της IWC. Άλλο αντίστοιχο παράδειγμα είναι αυτό της Standard Chartered Bank. Το τρίτο παράδειγμα αφορούσε πελάτη με έδρα τη Νέα Υόρκη, στις ΗΠΑ. Το κόστος για γραφεία πριν από την υβριδική εργασία ήταν 3,45 εκατ. δολάρια το χρόνο. Μετά την εφαρμογή του νέου μοντέλου εργασίας, το κόστος αυτό μειώθηκε στα 2 εκατ. δολάρια το έτος, εξοικονομώντας 1,45 εκατ. δολάρια τη χρήση.