Τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών επεξεργάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν εκατομμύρια ασφαλισμένους
Αλλαγές έρχονται στο χώρο της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και των υποχρεώσεων εκατομμυρίων φορολογουμένων προς την Εφορία, με παρεμβάσεις που ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, προανήγγειλε διορθωτική τροπολογία με την οποία οι δαπάνες για γιατρούς, ιατρικές εξετάσεις και φάρμακα θα μετρούν στο χτίσιμο του αφορολόγητου.
Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση φόρου για ιατροφαρμακευτικές δαπάνες καταργήθηκε κατά το τελευταίο πολυνομοσχέδιο, όπου ψηφίστηκαν μέτρα που υπήρχαν ως εκκρεμότητες για να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και η συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας. Ωστόσο το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει νομοθετική παρέμβαση για επανόρθωση αυτού του μέτρου που επιβαρύνει εκατομμύρια φορολογουμένων. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές προκειμένου οι δαπάνες αυτές να μετρούν στο χτίσιμο του αφορολόγητου ήδη από φέτος (2017), δηλαδή στην κατάθεση των επόμενων δηλώσεων (για χρήση έτους 2017), που θα γίνει το 2018.
Διαγραφή χρεών προς τις Εφορίες για ανασφάλιστους
Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει διαγραφή χρεών προς την Εφορία, που δημιουργήθηκαν από τη νοσηλεία ανασφάλιστων ασθενών, πριν από το 2015.
Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή βεβαιωμένων οφειλών προς τις Εφορίες, οφειλές κόστους 28.000.000 ευρώ, που προέκυψαν από νοσηλεία ανασφάλιστων ασθενών μέχρι το 2015. Επιπλέον 150.000.000 ευρώ «πάγωσαν» με ενέργειες της κυβέρνησης και δεν μεταφέρθηκαν στις ΔΟΥ, όπως προσέθεσε.
Έκανε σαφές για μια ακόμη φορά, ότι σήμερα όλοι οι ανασφάλιστοι πάνε μόνο με τον αριθμό ΑΜΚΑ τους στις δημόσιες δομές Υγείας, χωρίς άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ενώ μόνον με το ΑΜΚΑ τους, οι ανασφάλιστοι θα δικαιούνται και συνταγογράφηση φαρμάκων αλλά και ιατρικές εξετάσεις, όπως ισχύει και τώρα.Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Υγείας, το πρώτο πεντάμηνο του 2017, για 528.000 μοναδικούς ανασφάλιστους ασθενείς, συνταγογραφήθηκαν φάρμακα αξίας 60.000.000 ευρώ (το 1/3 από αυτούς, με εισοδηματικά κριτήρια παίρνει τα φάρμακα χωρίς καμιά συμμετοχή) και εξετάσεις αξίας 23.000.000 ευρώ.