Στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα από την Βουλή και το οποίο προβλέπει επιτάχυνση της διαδικασίας των στο μέσω ,, αναφέρεται σε συνέντευξή του στο ethnos.gr ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ρυθμίζεται μία , από το στάδιο της προκήρυξης έως και την ανάληψη υπηρεσίας» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει πως «η σύνταξη του νέου Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης αποτελεί μία επιτακτική ανάγκη, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες, εξωστρέφεια και κυρίως με έλεγχο νομιμότητας των πράξεων». Όπως υπογραμμίζει στη συνέντευξή του «το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή εντός του 2025, αφού πρώτα προηγηθεί μία εξαντλητική δημόσια διαβούλευση, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης».

Για το πολιτικό σκηνικό ο Θοδωρής Λιβάνιος επισημαίνει πως «είναι ένα διαρκώς διαμορφούμενο περιβάλλον, στο οποίο, τα τελευταία χρόνια, σταθερός πυλώνας του αποτελεί η Νέα Δημοκρατία». Συμπληρώνει ότι «με ενδιαφέρον αναμένουμε αν η νέα θητεία του κ. Ανδρουλάκη θα έχει ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με την πρώτη και αν θα σταματήσει το ΠΑΣΟΚ να είναι σε μια λογική καθολικής άρνησης των μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται ο τόπος» και προσθέτει πως «σαφώς παρακολουθούμε και τις εξελίξεις στον χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ethnos.gr

– Με βάση τον σχεδιασμό για το 2025 θα γίνουν 19.181 προσλήψεις. Σε ποιους τομείς θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και πώς θα επιταχυνθούν οι διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ;

Από τις 19.181 προσλήψεις προσωπικού που εγκρίθηκαν συνολικά για το 2025, η βαρύτητα δίνεται στην ενίσχυση του ΕΣΥ, της Δημόσιας Παιδείας, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες έρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση και η επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιτάχυνση της διαδικασίας των προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ρυθμίζεται μία σειρά ζητημάτων που αφορούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας των προσλήψεων, από το στάδιο της προκήρυξης έως και την ανάληψη υπηρεσίας.

Η σημαντική τομή που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η άντληση των απαραίτητων δικαιολογητικών των υποψηφίων, μέσω της ανάπτυξης διαλειτουργικοτήτων με Πανεπιστήμια, ΕΦΚΑ και άλλους δημόσιους φορείς, ώστε να αυξηθεί σημαντικά η ταχύτητα έκδοσης των αποτελεσμάτων.

– Ειδικά για το θέμα της εντοπιότητας, ποιες αλλαγές θα μπουν σε ισχύ;

Το θέμα της εντοπιότητας είναι ενδεχομένως η σημαντικότερη αλλαγή που αφορά στην έμπρακτη στήριξη των κατοίκων που μένουν ιδίως σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

Ο στόχος που τίθεται είναι τριπλός. Από τη μία πλευρά, επιθυμούμε να δώσουμε έμπρακτα κίνητρα στους κατοίκους των περιοχών αυτών να παραμείνουν στον τόπο τους και ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό να αμβλύνουμε το πρόβλημα της στέγης, το οποίο παρατηρείται ιδίως σε τουριστικές περιοχές. Παράλληλα όμως, αντιμετωπίζουμε και το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης που έχουν οι υπηρεσίες αυτές, που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους κατοίκους.

Μέσω την αυξημένης μοριοδότησης της εντοπιότητας, συνεπώς, δίνουμε τη δυνατότητα στους μόνιμους κατοίκους αυτών των περιοχών να έχουν αυξημένες πιθανότητες διορισμού σε θέσεις εργασίας του δημόσιου τομέα (κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης) που ανοίγουν στον τόπο κατοικίας τους.

– Στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή τι προβλέπεται για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων;

Στόχος του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής, το οποίο θα εφαρμόζεται παγίως, είναι η επιβράβευση των δημοσίων υπαλλήλων που επιτυγχάνουν μετρήσιμους και αντικειμενικούς στόχους και επομένως συμβάλλουν στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Έτσι οι εργαζόμενοι σε φορείς του δημόσιου, θα ανταμείβονται για την αποτελεσματικότητά τους, βάσει ενός ολοκληρωμένου συστήματος, σε συνάφεια με το υφιστάμενο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης, με σαφή μεθοδολογία προσδιορισμού των επιλέξιμων στόχων και ανταμοιβής, η οποία δεν θα υπερβαίνει το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους.

Για τον σκοπό αυτό, τη βέλτιστη εποπτεία της διαδικασίας θα έχει η Επιτροπή Κινήτρων και ανταμοιβών που συστήνεται με το νομοσχέδιο.

– Στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος στις εθνικές εκλογές, κατά τα πρότυπα των ευρωεκλογών. Πότε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική ρύθμιση; Εκτιμάτε πως μπορεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται;

Η συγκεκριμένη εξαγγελία της κυβέρνησης, όπως έχει επιβεβαιώσει και ο Πρωθυπουργός, ισχύει στο ακέραιο. Η σχετική νομοθετική διάταξη για την επέκταση της επιστολικής ψήφους για τους εκτός Επικρατείας εκλογείς, θα έρθει στη Βουλή την κατάλληλη περίοδο.

Αυτό που θα ήθελα να υπενθυμίσω -όπως αναφέρατε κι εσείς στην ερώτησή σας- είναι ότι για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στους εκτός επικρατείας συμπολίτες μας, το Σύνταγμα ορίζει πως χρειάζονται 200 βουλευτικές ψήφοι, επομένως δεν αρκεί η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας για την συγκέντρωση των απαραίτητων ψήφων και επομένως η ευθύνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι σημαντική.

– Έχετε υπογραμμίσει πως το «επόμενο μεγάλο βήμα» θα είναι η σύνταξη του νέου Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει μηχανισμούς λογοδοσίας και διαφάνειας. Ποιο είναι το βασικό πλαίσιο των προωθούμενων ρυθμίσεων;

Αδιαμφισβήτητα η σύνταξη του νέου Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης αποτελεί μία επιτακτική ανάγκη, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες, εξωστρέφεια και κυρίως με έλεγχο νομιμότητας των πράξεων.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή εντός του 2025, αφού πρώτα προηγηθεί μία εξαντλητική δημόσια διαβούλευση, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Μέχρι σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι διάσπαρτο σε πάνω από 1.000 νομοθετικά κείμενα. Ο αριθμός αυτός είναι απελπιστικά μεγάλος και -μέσω του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης- σκοπεύουμε όχι μόνο να συλλέξουμε όλη αυτή την ύλη, αλλά να την επικαιροποιήσουμε και να καταρτίσουμε έναν νόμο, ο οποίος θα απαντήσει στις προσταγές των καιρών.

Γι’ αυτόν το λόγο, άλλωστε, θα επιχειρήσουμε με έναν «έξυπνο» τρόπο, δημιουργώντας μία ειδική ηλεκτρονική σελίδα, που θα εξηγεί αναλυτικά όλες τις αλλαγές, να αποτυπώσουμε τι ισχύει, τι αλλάζει, ποιες είναι οι αντιστοιχήσεις των παλιών άρθρων με τα καινούργια, προκειμένου να μπορέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν, αλλά κυρίως να μπορέσουν και τα κόμματα να υποβάλουν τις προτάσεις τους και να κρίνουν δίκαια αυτό το νομοσχέδιο.

Το έχω αναφέρει αρκετές φορές και θα το επαναλάβω ότι η Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον πρώτο σύνδεσμο επαφής με κάθε πολίτη, προκειμένου να εξυπηρετηθεί για μία σειρά θεμάτων που αφορούν στην καθημερινότητά του και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

– Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας κινούνται κοντά σε αυτά των ευρωεκλογών. Ποιες πρωτοβουλίες θεωρείτε πως πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για να «μιλήσει» σε ένα κομμάτι ψηφοφόρων, που παραμένουν στη δεξαμενή των αναποφάσιστων;

Τρία χρόνια πριν τις εκλογές είναι λογικό να υπάρχει και μεγάλη δεξαμενή αναποφάσιστων, αλλά και πολύς πολιτικός χρόνος μέχρι να κριθεί η κυβέρνηση από τους πολίτες. Μέχρι τότε, οφείλουμε όλοι μας να εργαζόμαστε ώστε να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο, ακούγοντας τις ανάγκες των πολιτών, για να επιταχύνουμε εκείνες τις παρεμβάσεις που κάνουν την καθημερινότητά τους καλύτερη.

– Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις εσωκομματικές κάλπες στο ΠΑΣΟΚ;

Το πολιτικό σκηνικό είναι ένα διαρκώς διαμορφούμενο περιβάλλον, στο οποίο, τα τελευταία χρόνια, σταθερός πυλώνας του αποτελεί η Νέα Δημοκρατία. Με ενδιαφέρον αναμένουμε αν η νέα θητεία του κ. Ανδρουλάκη θα έχει ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με την πρώτη και αν θα σταματήσει το ΠΑΣΟΚ να είναι σε μια λογική καθολικής άρνησης των μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται ο τόπος. Σαφώς, παρακολουθούμε και τις εξελίξεις στο χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025