Κορονοϊός : Τα λύματα δείχνουν αυξητική τάση στα κρούσματα. Αυξημένη είναι η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις μετρήσεις του πανεπιστημίου.
Κρούσματα σήμερα: Τι αποκάλυψαν τα λύματα
Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται μακριά ακόμη από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ για τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα της.
Όπως δείχνουν τα δείγματα της προηγούμενης εβδομάδας, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα των κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
Ερωτηθείς για την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης σε σχέση και με τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, απάντησε:
«Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών, είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων. Εταιρείες ελέγχουν το προσωπικό για ασυμπτωματικούς στέλνοντας στο ΑΠΘ δείγματα από λύματα»
Την προηγούμενη εβδομάδα, η ομάδα του ΑΠΘ ανίχνευσε ιικό φορτίο στα λύματα εμπορικών εταιρειών με εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα, ανέφερε πως σε μια περίπτωση ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο στα λύματα εταιρείας, όπου δεν είχε αναφερθεί κανένα κρούσμα και μετά την ανίχνευση εντοπίστηκε ασυμπτωματικός εργαζόμενος.
«Μοριακά διαγνωστικά τεστ εξ ολοκλήρου made in Greece»
Σχετικά με τη μεθοδολογία της μοριακής ανάλυσης που ακολουθεί η ομάδα του ΑΠΘ, ο κ. Δόβας εξήγησε:
«Καινοτομίες έχουμε ενσωματώσει σε όλα τα στάδια, όπως π.χ. στη μεθοδολογία απομόνωσης του ιικού γονιδιωματικού RNA αλλά και σε ό,τι αφορά τη μοριακή ανάλυση. Το μοριακό τεστ παρουσιάζει πολύ μεγάλη αναλυτική ευαισθησία ανίχνευσης του ιού και αναπτύχθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Διαγνωστικού Εργαστηρίου των Κλινικών Κτηνιατρικής ΑΠΘ με την ελληνική νεοφυή εταιρεία EnzyQuest, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή ενζύμων που χρησιμοποιούνται στα μοριακά διαγνωστικά τεστ».
Ο ίδιος έκανε γνωστό πως οι αναλύσεις γίνονται με πρωτότυπα κιτ που έχουν παραχθεί εξολοκλήρου στην Ελλάδα και έτσι τους τελευταίους δύο μήνες διενεργείται άμεσα τον μεγάλος αριθμός μοριακών τεστ.
Η μεθοδολογία που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.
Κορονοϊός: Πώς ενδέχεται να τελειώσει η πανδημία – Τι έχει διδάξει η Ιστορία
Κορονοϊός: Τα 5 επόμενα βήματα για την ανάπτυξη εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2