Την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ και η Δύση πρέπει να στηρίξουν και να βοηθήσουν την Ελλάδα στο οικονομικό και το στρατιωτικό επίπεδο, ανταποδίδοντας τα οφέλη από τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει διαχρονικά η χώρα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, εξέφρασαν σήμερα οι διευθυντές της HellasJournal.com, Μιχάλης Ιγνατίου και της εφημερίδας “Εστία”, Μανώλης Κοττάκης, κατά τις ομιλίες τους στο φόρουμ με θέμα «Ελληνοαμερικανική δημοσιογραφική συνεργασία», που διοργανώνει στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε συνεργασία με το U.S. Agency for Global Media (BBG).
Παράλληλα, οι δημοσιογράφοι Μαρία Πετράκη (ανταποκρίτρια στην Ελλάδα των Los Angeles Times) και Φάνης Παπαθανασίου (διπλωματικός συντάκτης ΕΡΤ), επισήμαναν την ανάγκη τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης να προβάλλουν και τις θετικές ιστορίες, που καταρρίπτουν τα στερεότυπα και αναδεικνύουν και την “άλλη” εικόνα.
Μ.Ιγνατίου: Οι ΗΠΑ να αποφασίσουν να βοηθήσουν την πιο πιστή τους σύμμαχο στην περιοχή
Αναλυτικότερα, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου επισήμανε ότι “είναι μεγάλη ευκαιρία, μετά την πετυχημένη παρουσία της Αμερικής στην 83η ΔΕΘ, η υπερδύναμη (των ΗΠΑ) να αποφασίσει να βοηθήσει την πιο πιστή της σύμμαχο στην περιοχή (…) Αυτό που πρέπει επίσης να αλλάξει είναι η υποστήριξη της Αμερικής στην Τουρκία, στα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα (…) Οι πληροφορίες, οι τελευταίες που έχουμε, είναι ότι οι Αμερικανοί θεωρούν ότι χάθηκε εντελώς η εμπιστοσύνη μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας. Για αυτό και θεωρούν πολλοί άνθρωποι στην Ουάσιγκτον ότι έφτασε η ώρα η Αμερική να εμπιστευτεί τους πραγματικούς της συμμάχους, ανάμεσα στους οποίους είναι η Ελλάδα και η Κύπρος”.
Αφού έκανε μια αναδρομή στις σχέσεις των δύο χωρών διαχρονικά και στις επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων, από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή μέχρι και την πρωθυπουργία του Γεωργίου Παπανδρέου, επισήμανε ότι η “πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις που είχαμε ποτέ με τις ΗΠΑ και μάλιστα με την κυβέρνηση Τραμπ, που είναι σε διάσταση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Θα έλεγα λοιπόν ότι αυτό είναι ένα από τα ελληνικά θαύματα, αν και νομίζω ότι η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά τη μόνη υπερδύναμη και κατά την προσωπική μου γνώμη επέλεξε σωστά”. Πρόσθεσε ότι επί πρωθυπουργίας Τσίπρα έγιναν συμφωνίες σε υψηλό επίπεδο, εκφράζοντας την ελπίδα αυτές να τηρηθούν: “ας ελπίσουμε ότι θα τηρηθούν και από τις δυο πλευρές, γιατί η Αθήνα τις τηρεί πάρα πολύ καλά”.
“(…) Η Αμερική έχει υποχρέωση απέναντι στους Έλληνες, πρέπει να βοηθήσουν να ορθοποδήσει η χώρα. Έχουν αρχίσει να το κάνουν τελευταία, να το κάνουν ακόμα καλύτερα, γιατί το χρωστάνε κατά τη γνώμη μου στον ελληνικό λαό (…) Θεωρώ ότι η Αμερική έχει υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα και πρέπει να τις υλοποιήσει και στον οικονομικό τομέα και στον στρατιωτικό” υπογράμμισε ο κ. Ιγνατίου, ο οποίος εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι στον οικονομικό τομέα οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης σε πολλά επίπεδα. “Πιστεύω ακράδαντα ότι λόγω της Αμερικής δεν μας πέταξαν οι Ευρωπαίοι από την ευρωζώνη” είπε χαρακτηριστικά.
Μ.Κοττάκης: Εγγυηθείτε τα σύνορα της Ελλάδας
Κατά τον διευθυντή της εφημερίδας “Εστία”, Μανώλη Κοττάκη, στα θυελλώδη χρόνια της κρίσης, αλλά και διαχρονικά, η Ελλάδα σήκωσε τεράστια βάρη για λογαριασμό της Δύσης. “Και δεν εννοώ μόνο οικονομικά βάρη, εννοώ κι άλλα. Σήκωσε για παράδειγμα το βάρος της διαχείρισης προσφυγικού (…), αυτή άλλωστε είναι η αποστολή μας για λογαριασμό της Δύσης από την εποχή των περσικών πολέμων, να αναχαιτίζουμε την Ανατολή ή και να την ενσωματώνουμε” είπε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σιωπηρά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, κάνει το καθήκον της απέναντι στη Δύση χωρίς η ίδια να ζητά (αντάλλαγμα), αλλά πρέπει “μια στιγμή στην εθνική μας ζωή να κάνει και η Δύση το καθήκον της απέναντί μας χωρίς να το ζητήσουμε”.
Όπως είπε, δύο είναι τα κρίσιμα διακυβεύματα για την Ελλάδα σήμερα, η ρευστότητα και η ασφάλεια-σταθερότητα. Το πρώτο είναι “δουλειά της ίδιας της χώρας”, αφού “το κεφάλαιο στον καπιταλισμό δεν διατάσσεται, πάει εκεί που υπάρχει κέρδος, χαμηλή φορολογία, και αυτό είναι θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος”. Στο δεύτερο όμως, οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. “Από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, περισσότερο ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ η ζώνη του Βορρά, όπου αναπτύσσονται Ρώσοι και Κινέζοι, η Κρήτη λόγω της Σούδας και το Αιγαίο. Εγγυηθείτε τα σύνορά μας, επικαιροποιήστε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση Κάρτερ απέναντι στην Ελλάδα το 1976. Εγγυηθείτε τα σύνορα στη Θράκη (…) Εγγυηθείτε τα σύνορά μας στον Βορρά με επενδύσεις (…) Εγγυηθείτε αποφασιστικά την προστασία του οικοθαλάσσιου πλούτου μας στην Κρήτη (…) Η εποχή μετά τα μνημόνια είναι γεμάτη προκλήσεις, κινδύνους και υψηλές προσδοκίες. Για μια φορά ας κινηθούμε (ώς Ελλάδα) με αποφασιστικότητα και ας αδράξουμε τη μέρα” κατέληξε.
Περί προβλεψιμότητας, εξωστρέφειας και αλήθειας
Κατά τη δημοσιογράφο Μαρία Πετράκη, ανταποκρίτρια των LA Times, στις σημερινές εποχές κρίσης, με την υψηλή ανεργία στην Ελλάδα, η προβλεψιμότητα είναι -όπως ανέφερε χτες, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπερ Ρος- κεφαλαιώδους σημασίας. Ωστόσο, η προβλεψιμότητα δεν είναι από τα στοιχεία που η Ελλάδα διαθέτει σε μεγάλο βαθμό ή σε ποιότητα. Οι Έλληνες έχουμε, όπως επισήμανε, άλλα προτερήματα, όπως η συμπόνια, που έγινε εμφανής όταν η Ελλάδα υποδεχόταν 5.000 πρόσφυγες τη μέρα, που κατέφθαναν στη Λέσβο, “αλλά προβλεψιμότητα δεν έχουμε”. Χρειάζεται, πρόσθεσε, να ανακτήσουμε τον χαμένο χρόνο και να δημιουργήσουμε τη δική μας ιστορία, μια διαφορετική ιστορία από αυτή που αφηγούνται σήμερα τα ΜΜΕ.
Την ανάγκη οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ σε Ελλάδα και ΗΠΑ να συμβάλουν στην προσπάθεια ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, υπογράμμισε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ, Φάνης Παπαθανασίου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή εξωστρέφεια, που θα συνοδευτεί από μια προσπάθεια για μεγάλα βήματα στον επικοινωνιακό τομέα, ώστε να περάσουν μηνύματα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι κάτι αλλάζει εδώ, ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά πλέον και δεν θα πρέπει οι άνθρωποι να μένουν στα στερεότυπα του παρελθόντος. “Πρέπει και εμείς ως δημοσιογράφοι και ΜΜΕ, αν θέλουμε να πείσουμε τους Αμερικανούς να φέρουν τα χρήματα εδώ, να σκεφτούμε out of the box και να πολλαπλασιάσουμε τις καλές προσπάθειες όπως η αγγλική έκδοση της Καθημερινής και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και η Hellas Journal, να μιλήσουμε για την Ελλάδα, να δουλέψουμε ώστε οι νέοι Αμερικανοί να πάψουν να βλέπουν την Ελλάδα μόνο ως τόπο διακοπών και να τη δουν ως τόπο που προσφέρει ευκαιρίες για καινοτόμες ιδέες και επιχειρήσεις” κατέληξε.
Το προφίλ και τη δραστηριότητα της Voice of America (VOA) παρουσίασε ο διευθυντής του Τμήματος Ευρασίας, δρ Elez Biberaj, ο οποίος τόνισε ότι σε μια εποχή παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, οι ειδήσεις και η πληροφορία που βασίζονται σε γεγονότα είναι κρίσιμης σημασίας. Επικαλέστηκε δε ρητό του διάσημου Αμερικανού δημοσιογράφου Edward R. Murrow, ο οποίος είχε κάποτε δηλώσει ότι “η αλήθεια είναι η καλύτερη προπαγάνδα και τα ψέματα η χειρότερη. Για να είμαστε πειστικοί πρέπει να είμαστε πιστευτοί. Για να είμαστε πιστευτοί πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι. Για να είμαστε αξιόπιστοι πρέπει να είμαστε αληθείς”.