Ποιός είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να ζεσταθούμε; – Με την τιμή του πετρελαίου Brent να κινείται τώρα γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι και την τιμή του φυσικού αερίου στα 48 ευρώ η θερμική MWh (κόμβος Ολλανδίας), οι τιμές στη λιανική πώληση διαμορφώνονται για μεν το πετρέλαιο θέρμανσης γύρω στο 1,3 ευρώ το λίτρο, περίπου στα 9,5 λεπτά η θερμική KWh για το φυσικό αέριο και γύρω στα 18 λεπτά η ηλεκτρική KWh.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» , λαμβάνοντας ως κτίριο αναφοράς θέρμανσης ένα διαμέρισμα ανεπαρκούς μόνωσης εμβαδού 80 τμ. στο λεκανοπέδιο Αττικής όπου διαμένουν τέσσερα άτομα, το μηνιαίο κόστος θέρμανσης για 10 ώρες λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης με ρυθμιζόμενη θερμοκρασία χώρων στους 20 βαθμούς Κελσίου, υπολογίστηκαν τα εξής:

Με καυστήρα πετρελαίου περίπου 194 ευρώ
Με 3 κλιματιστικά inverter υψηλής ενεργειακής απόδοσης περίπου 161 ευρώ
Με καυστήρα αερίου περίπου 109 ευρώ
Με αντλία θερμότητας περίπου 95 ευρώ

Ο ενεργειακός επιθεωρητής διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός ΑΠΘ, Μιχάλης Χριστοδουλίδης τονίζει ότι το πιο φθηνό σύστημα θέρμανσης είναι με αντλία θερμότητας υψηλής ενεργειακής απόδοσης. «Σε ένα διαμέρισμα μπορούμε εύκολα να βάλουμε στο μπαλκόνι την αντλία θερμότητας και να τη συνδέσουμε με τα υφιστάμενα καλοριφέρ του διαμερίσματος αφού προηγουμένως αποκοπούμε από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας.

Ένα ενδεικτικό κόστος προμήθειας και τοποθέτησης μιας αντλίας θερμότητας ισχύος 8.00 KW για το συγκεκριμένο διαμέρισμα είναι 5.500 ευρώ».

Τα σενάρια

Το πρώτο σενάριο που μελετήθηκε είναι η αποκοπή του διαμερίσματος από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης της πολυκατοικίας που καίει πετρέλαιο, με στόχο την αυτονόμησή του, τοποθετώντας στο μπαλκόνι ένα ατομικό λεβητάκι αερίου συμπύκνωσης 24KW, που έχει δυνατότητα σύνδεσης με τα υφιστάμενα καλοριφέρ του διαμερίσματος.

Τα ενεργειακά αποτελέσματα έδειξαν ότι με αυτή την επέμβαση το διαμέρισμα αναβαθμίστηκε κατά 3 ενεργειακές κλάσεις, δηλαδή κατατάχθηκε από τη Ζ’ κλάση στη Δ’. επίσης, η μέση υπολογιζόμενη κατανάλωσή του σε αυτή την περίπτωση και για την περίοδο θέρμανσης ανέρχεται στις 5.728 KWh με κόστος λειτουργίας 5.728 KWh x 0,095 ευρώ/ θερμική KWh=544,16 ευρώ.

Το κόστος επένδυσης ανέρχεται στις 3.500 ευρώ και η απόσβεση γίνεται στα 8 έτη.

Το δεύτερο σενάριο που μελετήθηκε είναι η αποκοπή του διαμερίσματος από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης της πολυκατοικίας που καίει πετρέλαιο, με στόχο την αυτονόμησή του, τοποθετώντας στο μπαλκόνι μία αντλία θερμότητας αέρα νερού μεσαίων θερμοκρασιών και ενεργειακής κλάσης Α+ ισχύος 8.00 KW, που να έχει δυνατότητα σύνδεσης με τα υφιστάμενα καλοριφέρ του διαμερίσματος.

Τα ενεργειακά αποτελέσματα έδειξαν ότι με αυτή την παρέμβαση το διαμέρισμα αναβαθμίστηκε κατά 4 ενεργειακές κλάσεις, δηλαδή κατατάχθηκε από τη Ζ’ κλάση στην Γ’ κλάση. Επίσης, η μέση υπολογιζόμενη κατανάλωσή του σε αυτή την περίπτωση για την κάλυψη όλων των θερμικών ενεργειακών αναγκών την περίοδο θέρμανσης ανέρχεται στις 2.650 KWh, με κόστος λειτουργίας 2.650 KWh x 0,18 ευρώ/ηλεκτρική KW =477 ευρώ.

Το κόστος επένδυσης ανέρχεται στις 5.500 ευρώ και η απόσβεση γίνεται περίπου σε 11 έτη.

«Αν συνδέσουμε και στα δύο παραπάνω σενάρια τον ατομικό λέβητα αερίου ή την αντλία θερμότητας και με έναν ηλιακό συλλέκτη με κόστος προμήθειας και τοποθέτησης γύρω στα 900 ευρώ, τότε η απόσβεση για τη μεν πρώτη περίπτωση γίνεται στα 5 έτη, ενώ για τη δεύτερη περίπτωση σε 8 έτη», υπογραμμίζει ο κ. Χριστοδουλίδης.

Η άσκηση για αυτό το διαμέρισμα που χρησιμοποιεί καυστήρα πετρελαίου για να θερμανθεί και ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό χρήσης μετά από ενεργειακές μετρήσεις έδειξε ότι η μέση υπολογιζόμενη κατανάλωσή του για την κάλυψη όλων των θερμικών ενεργειακών αναγκών του την περίοδο θέρμανσης (15/11-15/4) είναι 7.160 KWh και κατατάσσεται στη Ζ’ Ενεργειακή Κλάση, σχεδόν στην ενεργοβόρα κλάση, με κόστος λειτουργίας 7.160 KWh x 0,135 ευρώ/θερμική KWh=966,60 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025