Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Γραμματέα της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Μπούγα, παρουσίασε σήμερα στους βουλευτές του Κόμματος, το έργο και τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης στο κρίσιμο τομέα της ασφάλειας.

«Η εθνική πολιτική ασφάλειας που ακολουθούμε φέρνει αποτελέσματα, καθώς έχουμε μείωση της χαμηλής και μεσαίας εγκληματικότητας, που αφορά στην ελληνική οικογένεια», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία:

• Κλοπές και διαρρήξεις (8μηνο 2019 – 8μηνο 2022) μείωση 16,31%
• Κλοπές τροχοφόρων (8μηνο 2019 – 8μηνο 2022) μείωση 17,20%
• Ληστείες (8μηνο 2019 – 8μηνο 2022) μείωση 35,29%

Η σύγκριση γίνεται με το 2019, καθώς κατά την περίοδο της πανδημίας που ακολούθησε υπήρξε πολύμηνη καραντίνα.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε τους βουλευτές της ΝΔ ότι «το πρώτο 10μηνο αυτού έτους, αποτρέψαμε στον Έβρο πάνω 230.000 χιλιάδες παράνομους μετανάστες και η ΕΛΑΣ συνέλαβε 1.250 διακινητές». «Με το Σχέδιο “Ακρίτας” θωρακίζουμε τα σύνορά μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε δίπλα στους αστυνομικούς μας, δημιουργούμε μια Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική και φιλική» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και σημείωσε ότι «ενισχύσαμε την ΕΛΑΣ την τελευταία 3ετια με 6500 νέους αστυνομικούς και 5000 οχήματα και μοτοσυκλέτες. Σε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης της υλικοτεχνικής υποδομής ύψους 95 εκατ. ευρώ».

«Έχουμε αποδείξει με πράξεις ότι η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα. Γιατί είναι προϋπόθεση της κοινωνικής συνοχής. Γιατί Δημοκρατία χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει» τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και προσέθεσε: «Η σημερινή Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα. Αλλά είναι και μια ασφαλής χώρα. Και το μήνυμα αυτό το εκπέμπουμε διεθνώς σε όλα τα επίπεδα».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι βουλευτές -στο σύνολό τους- εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το έργο που έχει επιτευχθεί από την πολιτική και φυσική ηγεσία του Υπουργείου, επισημαίνοντας ότι «έχει ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».

Επίσης, τα μέλη της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας έθεσαν στον κ. Θεοδωρικάκο θέματα που αφορούν στις υποδομές της Αστυνομίας στις περιφέρειες που εκλέγονται.
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας συμμετείχαν ο Υφυπουργός, Ελευθέριος Οικονόμου, και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης. Στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ερωτήματα έθεσαν 16 βουλευτές, ενώ τη συνεδρίαση παρακολούθησαν δια ζώσης και διαδικτυακά 65 βουλευτές.

Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

Ευχαριστώ πολύ κύριε Γενικέ,
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

με αίσθημα ευθύνης απευθύνομαι σήμερα στα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της παράταξής μας, ως αρμόδιος Υπουργός για το ζήτημα της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας.

Η ασφάλεια ασφαλώς είναι ένα Συνταγματικό δικαίωμα, ένα έννομο αγαθό, θεμέλιο της Δημοκρατίας μας. Βρίσκεται αναμφίβολα στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησής μας και ταυτόχρονα βρίσκεται στον πυρήνα της ίδιας μας της Ιδεολογίας.

Έχουμε αποδείξει με πράξεις ότι η ασφάλεια αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Γιατί αποτελεί προϋπόθεση ελευθερίας, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Γιατί είναι θεμέλιο της ίδιας της κοινωνικής συνοχής. Γιατί πιστεύω ότι Δημοκρατία χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει.

Αυτός είναι ο λόγος, που με σχέδιο και αποφασιστικότητα, όλο το διάστημα αυτό υπηρετούμε αυτό το στόχο για ασφάλεια σε όλη τη χώρα, ασφάλεια για όλους τους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις.

Δημιουργώντας μία Αστυνομία αποτελεσματική, σκληρή απέναντι στο έγκλημα και στους εγκληματίες, αλλά και ταυτόχρονα φιλική απέναντι στον πολίτη. Υποδειγματική στην τήρηση της νομιμότητας. Με ανθρώπους που καθημερινά εργάζονται σκληρά για να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή. Όπως είναι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων αστυνομικών. Εφαρμόζοντας μια εθνική πολιτική ασφαλείας που φέρνει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ενδεικτική είναι η σύγκριση των στοιχείων στο 8μηνο και στο 10μηνο Ιανουαρίου έως τις μέρες μας του 2022 με τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα του 2019 και πιο πίσω.

Στους δείκτες χαμηλής και μεσαίας εγκληματικότητας, αυτή δηλαδή που αφορά τους πολίτες και το μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Η σύγκριση είναι χαρακτηριστική.

Σε ό,τι αφορά τις κλοπές και διαρρήξεις η μείωση με εκείνη την περίοδο είναι 16,5%, σε ό,τι αφορά τις κλοπές τροχοφόρων η μείωση είναι 17,5%, σε ό,τι αφορά τις ληστείες η μείωση είναι 36%. Και αντίστοιχοι είναι οι αριθμοί της σύγκρισης της φετινής χρονιάς με όλα τα χρόνια πριν από το 2019 και έως το 2015.

Ο λόγος που δεν γίνονται συγκρίσεις με το 2020 και 2021 είναι προφανής: το εκτεταμένο διάστημα καραντίνας, το πολύμηνο διάστημα καραντίνας που ασφαλώς είχε πολύ σοβαρή επίπτωση και στην πολύ μεγάλη κάμψη της εγκληματικότητας εκείνη τη χρονική περίοδο.

Τα αποτελέσματα που σας ανέφερα στο σύνολο της Επικράτειας δεν είναι αποτέλεσμα συγκυριών. Αποτελούν αποτέλεσμα έργου και στοχευμένων επιλογών. Καταρχήν, της ενίσχυσης της Ελληνικής Αστυνομίας, απ’ την Κυβέρνηση μας, με την πρόσληψη αυτή την τριετία πάνω από 6.500 νέων ενστόλων.

Την επανεκπαίδευση του συνόλου των αντρών και γυναικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., στο Λεκανοπέδιο Αττικής, της ομάδα ΔΙ.ΑΣ. που αναμφίβολα αποτελεί την αιχμή του δόρατος στον τομέα της Άμεσης Δράσης Ελληνικής Αστυνομίας εδώ στο Λεκανοπέδιο.

Υπήρξε αποτέλεσμα της τοποθέτησης όλων των νέων αστυνομικών πέρυσι και φέτος στα Αστυνομικά Τμήματα και στις Αστυνομικές Υπηρεσίες στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς εδώ εντοπίζεται το 70% της εγκληματικότητας.

Της σημαντικής ενίσχυσης των νυχτερινών περιπολιών στο Λεκανοπέδιο. Της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., όπως είναι το γνήσιο της υπογραφής που ήδη εφαρμόζεται και η αναμενόμενη προς εφαρμογή -αλλά ψηφισμένη από εμάς, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και έχοντας ολοκληρώσει την ευθύνη που έχουμε γι’ αυτό το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης- σε ό,τι αφορά την ψηφιακή επίδοση των δικογράφων.

Μεταρρυθμίσεις και αλλαγές οι οποίες απελευθερώνουν σταδιακά αστυνομικές δυνάμεις, από πάρεργα και διατίθενται στα κύρια καθήκοντα της ασφάλειας.
Είναι αποτέλεσμα επίσης, και της ισχυρής ενίσχυσης των υλικοτεχνικών υποδομών της Ελληνικής Αστυνομίας αυτά τα τρία χρόνια με ένα πρόγραμμα προμηθειών 95 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλάμβανε ανάμεσα στα άλλα και πάνω από 5.000 οχήματα και δίκυκλες μοτοσικλέτες για την Ελληνική Αστυνομία.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

η ασφάλεια της πατρίδας μας, ασφαλώς ξεκινάει από τα σύνορά της Ελλάδας. Ο Έβρος δεν είναι μόνο το σύνορο μας με την Τουρκία και το σύνορο της Ευρώπης. Ο φράκτης, που σύντομα επεκτείνεται, αποτελεί το ισχυρό ανάχωμα του Διεθνούς Δικαίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Και εκεί βρίσκονται περίπου 2.000 συνοριοφύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι προσωποποιούν την αξία του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή, απέναντι σε αυτό που προσωποποιούν απέναντι από τα σύνορα, την βάρβαρη εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων και του πόνου τον οποίο περνούν οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και επιτρέψτε μου να τους μοιραστούμε. Το πρώτο 10μηνο αυτού έτους, αποτρέψαμε στον Έβρο απ’ το να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα πάνω 230.000 χιλιάδες παράνομους μετανάστες και ταυτόχρονα η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε 1.250 διακινητές παράνομων μεταναστών, τους οποίους τους οδηγήσαμε στη Δικαιοσύνη.

Συνεχίζουμε προφανώς την εφαρμογή του Σχεδίου «Ακρίτας» που αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής ασφαλείας στα σύνορα.

Κυρίες και κύριοι,

η σημερινή Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα. Αλλά είναι και μια ασφαλής χώρα. Και το μήνυμα αυτό το εκπέμπουμε διεθνώς σε όλα τα επίπεδα.

Χάρη σε αυτό έγινε πράξη και η αύξηση κατά πολλά-πολλά εκατομμύρια τουρίστες στη φετινή τουριστική περίοδο, στην οποία η Ελληνική Αστυνομία διέθεσε στους τουριστικούς προορισμούς, στα σύνορα και στα αεροδρόμια της χώρας, πρόσθετους αστυνομικούς σε σχέση με πέρυσι κατά 50% και είχε τη δική της συμβολή στο να πετύχουμε να υπάρχει αίσθημα ασφαλείας και για τους τουρίστες, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πάει κανείς σε έναν προορισμό.

Υλοποιούμε το όραμα μιας Αστυνομίας σύγχρονης και αποτελεσματικής με ισχυρή παρουσία στις γειτονιές μέσα από την πολιτική που ανέφερα προηγούμενα. Πετύχαμε να περιπολούν καθημερινά στους δρόμους του λεκανοπεδίου της Αττικής πάνω από τρεις χιλιάδες τριακόσιοι αστυνομικοί όλων των Αστυνομικών Υπηρεσιών. Είναι οι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. Εκεί είναι η ύψιστη αποστολή τους και όχι μέσα στα γραφεία.

Για εμάς αγαπητοί συνάδελφοι ο νόμος είναι νόμος. Ισχύει για όλους και εφαρμόζεται σε όλους απαρέγκλιτα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αντιμετωπίσει αποφασιστικά κάθε υπόθεση που προσβάλλει και σοκάρει τη συνείδηση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Όπως έγινε στη γνωστή, πρόσφατη, απάνθρωπη και απολύτως τραυματική υπόθεση του 12χρονου κοριτσιού, όπως έγινε με την υπόθεση του φερόμενου βιαστή στο Παλαιό Φάληρο, τον αλβανικής εθνικότητας 34χρονο. Όπως γίνεται σε κάθε υπόθεση εξάρθρωσης, διακίνησης ναρκωτικών, καθώς μόνο φέτος η Ελληνική Αστυνομία έχει συλλάβει 3381 διακινητές εμπόρους διαφόρων ναρκωτικών ουσιών, αριθμός πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Με τον τρόπο αυτό στέλνουμε με πράξεις ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η έρευνα σε κάθε υπόθεση να φτάνει μέχρι το τέλος μέχρι να φωτιστεί και η τελευταία λεπτομέρεια, μέχρι να μάθουμε όλη την αλήθεια, μέχρι να συλληφθούν όλοι οι δράστες, μέχρι να οδηγηθεί ναι ο τελευταίος στη Δικαιοσύνη.

Και με αυτή την αποφασιστικότητα η Κυβέρνηση αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το ξέσπασμα οπαδικής βίας. Θέλω να θυμίσω, την ταχύτατη, την άμεση εξιχνίαση της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη. Θέλω να θυμίσω, το λουκέτο σε όλους τους παράνομους συνδέσμους χούλιγκαν, υποτιθέμενων οπαδών των ομάδων.

Θέλω να θυμίσω τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά αθλητικές συναντήσεις με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας και ρίσκου. Μέτρα τα οποία ακολουθεί η Ελληνική Αστυνομία και ανταποκρίνεται στο μέτρο της δικής της αρμοδιότητας στη διαφύλαξη της ειρήνης και της κοινωνικής γαλήνης όταν υπάρχουν αθλητικές συναντήσεις. Όπως πρέπει να είναι το κανονικό. Ελπίζω να κάνουν και άλλοι το δικό τους καθήκον και να προφυλάξουν το χώρο του αθλητισμού από το χουλιγκανισμό και την ακραία παραβατική βία.

Ταυτόχρονα βάζουμε τέλος σε κάθε άβατο ανομίας.

Όπως κάναμε πριν από λίγες εβδομάδες με την εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων που συνεργάζονταν και δρούσαν και αξιοποιούσαν ως ορμητήριο τη φοιτητική εστία στη Ζωγράφου. Όπως έγινε πολύ πρόσφατα με την απελευθέρωση του χώρου που ήταν υπό κατάληψη στο δημοτικό γηροκομείο της Λάρισας και την απόδοσή του ξανά εκεί που ανήκει, στους δημότες της Λάρισας, και στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτηρίου για το σκοπό που υπήρχε.

Και όπως γίνεται σε κάθε δημόσιο κτήριο που τελεί για χρόνια υπό κατάληψη, γιατί για εμάς προφανώς και δεν υπάρχουν ούτε άβατα ούτε γκρίζες ζώνες πουθενά στη Χώρα.

Αυταρχισμός και έγκλημα είναι η ελεύθερη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, όπως γίνονταν στη φοιτητική εστία και όχι η σύλληψη των κακοποιών οι οποίοι διέμεναν εκεί και έβαζαν σε κίνδυνο και τα παιδιά μας και του φοιτητές που ζούσαν μέσα στη φοιτητική εστία και πάρα πολύ κόσμο. Για εμάς αυταρχισμός προφανώς δεν είναι η επιβολή του νόμου, αυταρχισμός είναι η ανοχή της ανομίας.

Ταυτόχρονα είναι πραγματικότητα πλέον οι σταθερές καθημερινές και σε 24ωρη βάση περιπολίες των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στους ανοιχτούς πανεπιστημιακούς χώρους, σε συνεργασία πάντοτε με τις πρυτανικές αρχές και υλοποιώντας τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων. Το μέτρο αυτό είναι ήδη σε ισχύ και πραγματοποιείται -επαναλαμβάνω καθημερινά- στην Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη της Ζωγράφου.

Καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπενθυμίζω ότι και άλλες μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται καθημερινά εκεί, και συγκεκριμένα μονάδα των ΜΑΤ, διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία προστατεύει τις διαδικασίες κατασκευής και δημιουργίας της νέας βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Είναι τραγικό ότι στην Ελλάδα του 21ου αιώνα το πιο αυτονόητο πράγμα για ένα πανεπιστήμιο, το να έχει βιβλιοθήκη, να χρειάζεται την προστασία μιας μάχιμης μονάδας της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά διότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύει στοιχειώδεις εκπαιδευτικές και διοικητικές διαδικασίες μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Ταυτόχρονα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ενισχύεται η μέριμνα και στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Πάνω από 100 χιλιάδες έλεγχοι τροχονομικής φύσεως πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα και η εικόνα, επίσης, είναι ότι υπάρχει σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στη σύγκριση του 2022 πάλι με την περίοδο του 2019 και πιο πίσω, της τάξης του 15% με 16 %. Ασφαλώς οι προσπάθειες συνεχίζονται γιατί για εμάς κάθε απώλεια ζωής και μάλιστα κάθε απώλεια ζωής σε τροχαίο ατύχημα είναι παντελώς απαράδεκτη.

Θα ήθελα να αναδείξουμε επίσης ότι ως Πολιτεία βάζουμε συστηματικά και με σοβαρή δουλειά ένα τέλος στην σιωπηρή ανοχή όλων απέναντι στο απαράδεκτο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, φαινόμενο το οποίο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι μετά την καραντίνα από την πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε προφανή έξαρση και έχει οδηγήσει στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, γυναικών.

Δημιουργήσαμε 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας στα τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπαιδεύσαμε πάνω από 2000 αστυνομικούς για να μπορούν να χειρίζονται τέτοιου είδους περιστατικά. Μόνο το πρώτο οκτάμηνο του 2022 οι αστυνομικοί μας σε όλη τη χώρα χρειάστηκε να διαχειριστούν πάνω – σας παρακαλώ κρατήστε τον αριθμό- πάνω από 7500 υποθέσεις οι οποίες μετατράπηκαν σε δικογραφίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ενισχύουμε όσο μπορούμε περισσότερο την συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, με την αντίστοιχη Γενική Γραμματεία για την ισότητα των φύλων του Υπουργείου Εργασίας που διαχειρίζεται τον πενταψήφιο αριθμό 15900, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, περιλαμβάνοντας στην δράση μας και την πρόληψη, αλλά και την σύλληψη των δραστών όταν προχωρούμε σε φαινόμενα βίας και την υποστήριξη των θυμάτων και των ανθρώπων των οικογενειών τους.

Ταυτόχρονα, δίνουμε έμφαση στην αντιμετώπιση ενός άλλου ενός φαινομένου, που δυστυχώς οξύνεται περισσότερο και αφορά την νεανική βία, την νεανική παραβατικότητα, η οποία παίρνει τη μορφή βίας και ακραίας συμπεριφοράς, η οποία εκδηλώνεται σε πολλές περιοχές της χώρας και θα έλεγα ότι εκδηλώνεται και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Δεν υπάρχει ούτε γεωγραφικό, ούτε ταξικό πρόσημο σε αυτές τις συμπεριφορές, αλλά είναι μία οριζόντια τάση η οποία θεωρώ ότι πρέπει συντονισμένα και με δημιουργική συνεργασία -η οικογένεια, το σχολείο, η Αυτοδιοίκηση και σε κρατικό επίπεδο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης- όλοι μαζί πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Σε ό,τι αφορά το δικό μας μερίδιο, από την Διεύθυνση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υλοποιούμε πολύ σημαντικές δράσεις με ημερίδες ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, εκπαιδευτικές επισκέψεις, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, τη δημιουργία του ιστότοπου cyberkid.gr, και διαφόρων αντίστοιχων εφαρμογών.

Κάνουμε μια σειρά από προληπτικές δράσεις προς τους ανήλικους, οι οποίες μόνο το 2022 δράσεις αφορούσαν 249 ημερίδες σε σχολεία σε ολόκληρη τη Χώρα, ενώ θέλω να φέρουμε στην επιφάνεια ότι για οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά μέσω του διαδικτύου λειτουργεί σε 24ωρη βάση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η τηλεφωνική γραμμή 11188, η οποία μόνο πέρυσι είχε δεχθεί και διεκπεραιώσει πάνω από 120 χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις που αφορούσαν σε αντίστοιχες υποθέσεις παραβατικότητας.

Τονίζω επίσης ότι το διδακτικό έτος 2021-2022 πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία και κοινωνικούς φορείς περισσότερες από 1.100 διαλέξεις και εκπαιδευτικές δράσεις αστυνομικών, Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα που αφορούν το bullying, την ενδοοικογενειακή βία και τη βελτίωση της κυκλοφοριακής αγωγής των ανηλίκων. Σε όλες αυτές τις δράσεις συμμετείχαν πάνω από 150.000 μαθητές, νέα παιδιά, και οι εκπαιδευτικοί, ενώ αυτές οι δράσεις συνεχίζονται και φέτος.

Η σαφής οδηγία που υπάρχει προς όλα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας να είναι σε άμεση επαφή και να παρέχουν κάθε δυνατή συνδρομή όταν υπάρχουν αιτήματα συνεργασίας από διευθυντές σχολικών μονάδων όλων των κατηγοριών ώστε να υπάρχει ταχύτατη διερεύνηση κάθε καταγγελίας. Κι ασφαλώς αναπτύσσουμε εξειδικευμένες δράσεις για τους ανηλίκους με κύριο στόχο την προστασία τους από τα ναρκωτικά και την αποτροπή της συμμετοχής τους σε εγκληματικές ομάδες.

Για να γίνουν πράξη όλα αυτά έχουν πραγματοποιηθεί 13 σειρές εκπαιδεύσεων και επιμορφώσεων προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικά σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση κακοποιημένων παιδιών, το οποίο δυστυχώς βλέπουμε ότι αποτελεί μία νέα αρνητική «μόδα» που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Στις εκπαιδεύσεις επίσης των αστυνομικών υπηρεσιών πρώτης γραμμής σε ολόκληρη τη Χώρα, και στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην νησιωτική, γύρω από αυτό το θέμα της κακοποίησης ανηλίκων, έχουν εκπαιδευτεί περί τα 1.500 στελέχη του Σώματος από εξειδικευμένους εισηγητές της ευρύτερης ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

για την Ελληνική Αστυνομία κάθε ζωή έχει την αξία της. Είναι στο κέντρο της προσοχής μας και το θέμα της προστασίας των ζώων και της αντιμετώπισης του φαινομένου της κακοποίησης ζώων. Θεωρούμε ότι είναι δείγμα που αφορά τον πολιτισμό και την παιδεία μιας κοινωνίας. Η Ελληνική Αστυνομία, το Τμήμα Προστασίας Ζώων, μόνο το 2022, έχει χειριστεί ως τώρα 2.700 καταγγελίες και έχει σχηματίσει 1.000 δικογραφίες, ενώ έχουν γίνει για τέτοια αδικήματα 204 συλλήψεις και έχουν καταλογιστεί διοικητικά πρόστιμα που ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Εδώ και λίγες βδομάδες έχει ήδη ξεκινήσει η τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών και άμεσης δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της κακοποίησης ζώων, η γραμμή 10410, η οποία λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Εφαρμόζουμε τον Νόμο για τις πορείες και τις διαδηλώσεις με σεβασμό, ασφαλώς, στο συνταγματικό δικαίωμα των διαδηλώσεων, αλλά και με απόλυτο σεβασμό στη διατήρηση της ομαλότητας στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Στην Αθήνα αυτή την περίοδο πραγματοποιήθηκαν 900 πορείες και συγκεντρώσεις. Οι δρόμοι έκλεισαν για ένα διάστημα σε 86 περιπτώσεις από τις 900. Στις υπόλοιπες ο αριθμός των συγκεντρωμένων ήταν τέτοιος που έδωσε την δυνατότητα στην Ελληνική Αστυνομία, κατά μείζονα σε συνεργασία με όσους έχουν οργανώσει τις συγκεντρώσεις, να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι προκειμένου να διασφαλίζεται η ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή. Στην Θεσσαλονίκη είχαμε 441 πορείες και διαδηλώσεις, οι δρόμοι έκλεισαν σε 101 περιπτώσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

για να πετύχουμε τους στόχους μας οφείλουμε να δείχνουμε το σεβασμό μας και τη στήριξή μας με πράξεις στους αστυνομικούς μας. Είναι οι άνθρωποι που μάχονται καθημερινά με αυταπάρνηση, με αυτοθυσία, με χαμηλές οικονομικές απολαβές σε σύγκριση με το σπουδαίο κοινωνικό έργο και την αποστολή που έχουν, γι’ αυτό πολλές φορές έχουμε πει ότι τους οφείλουμε και τους χρωστάμε, αλλά είμαστε δίπλα τους με πράξεις συγκεκριμένες.

Κάναμε πράξη –μαζί τα έχουμε κάνει αυτά ως Κοινοβουλευτική Ομάδα- το νέο βαθμολόγιο, πάγιο αίτημα των αστυνομικών μας. Κάναμε πράξη την αύξηση σε 64 ώρες της καταβολής της νυχτερινής απασχόλησης. Κάναμε πράξη το επίδομα για να γίνεται υπό αξιοπρεπείς συνθήκες η μεταγωγή και με πλοία των κρατουμένων από τους αστυνομικούς μας. Ετοιμαζόμαστε από κοινού με το Υπουργείο Υγείας να δώσουμε τέλος στις διαδικασίες των μεταγωγών για ψυχικά ασθενείς, πολύ μεγάλη υπόθεση αυτή για την Ελληνική Αστυνομία. Αναβαθμίσαμε την Αστυνομική Ακαδημία των Αξιωματικών στο πρότυπο των ανώτατων σχολών της Σχολής Ευελπίδων.

Ενισχύουμε διαρκώς την ΕΛ.ΑΣ. με σύγχρονο εξοπλισμό ο οποίος πολλές φορές είναι σωτήριος για τα παιδιά μας που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πιο χαρακτηριστική περίπτωση όπου αυτά τα δύο παλληκάρια που αντιμετώπισαν τον Αλβανό στην Αθήνα και τον σκότωσαν προτού τους σκοτώσει και σκοτώσει και πολίτες, σώθηκαν γιατί φορούσαν τα τελευταία αλεξίσφαιρα της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλιώς δεν ξέρω ποια θα ήταν η κατάληξη σε εκείνη την υπόθεση.

Είμαστε δίπλα τους και δίνουμε μάχη για να ανταποκριθούμε σε θέματα που δικαιολογημένα τους απασχολούν και που δικαιολογημένα έχουν αιτήματα, και νομίζω ότι δεν έχω καμία αμφιβολία ότι σας εκφράζω πλήρως και ότι έχουμε απόλυτη ταύτιση στο ότι δεν υπάρχει κάτι πιο λογικό από το να πει κανείς ότι το πιο ξεκάθαρα επικίνδυνο επάγγελμα είναι το επάγγελμα του Έλληνα αστυνομικού, τουλάχιστον για τους αστυνομικούς μας, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι είναι έξω εκεί στο δρόμο, περιπολούν και θέτουν πραγματικά την ίδια την ζωή τους και την σωματική τους ακεραιότητα καθημερινά σε κίνδυνο.

Άρα οφείλουμε να δούμε τι είναι αυτό που μπορούμε να απαιτήσουμε και σε αυτό το θέμα πάντοτε συναρτώντας τα πράγματα και με την γενικότερη οικονομική κατάσταση αλλά και το καθήκον που έχουμε να ανταποκριθούμε στο δίκαιο αίτημα των αστυνομικών μας.

Επίσης κύριοι συνάδελφοι θέλω να εξάρω το πολύ υψηλό επίπεδο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας που έχει πετύχει η Ελληνική Αστυνομία με τις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Την άνοιξη είχαμε διοργανώσει μια σπουδαία συνάντηση με τη συμμετοχή 14 κρατών, καθώς προσκαλέσαμε το σύνολο των κρατών που όλα ανταποκρίθηκαν με μία εξαίρεση, την Τουρκία, και με τη συμμετοχή επίσης εκπροσώπων από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Γερμανία και την Ιταλία πέρα από τα κράτη της περιοχής. Η συνεργασία αυτή είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την ασφάλεια, τόσο της Ελλάδας όσο και των άλλων κρατών, της αντιμετώπισης του Οργανωμένου Διασυνοριακού Εγκλήματος, το οποίο είναι μία πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση αν θέλουμε να μιλάμε αποτελεσματικά για την ενίσχυση της ασφάλειας στην πατρίδα μας.

Συνεργασία η οποία είναι πάντοτε χρήσιμη και απαραίτητη, γιατί πάντοτε οι καλές και οι δημιουργικές σχέσεις είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση εγκληματιών. Και ασφαλώς συνεχίζουμε με βασικό στόχο την περεταίρω μείωση της εγκληματικότητας σε ολόκληρη των χώρα, την ενίσχυση της παρουσίας της Ελληνικής Αστυνομίας στις γειτονιές με την υλοποίηση της πολιτικής που προανέφερα, την ουσιαστική και αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου «Ακρίτας» στον Έβρο, και την υλοποίηση σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ για την επέκταση του φράχτη με άλλα 140 χιλιόμετρα, προκειμένου να καλύψουμε το σύνολο πρακτικά του συνόρου μέσω του Έβρου, της Ελλάδας με την Τουρκία.

Την αναβάθμιση των μέτρων και μέσων ηλεκτρονικής επιτήρησης που έχουμε, την τοποθέτηση σε λίγες εβδομάδες των 250 νέων συνοριοφυλάκων οι οποίοι έχουν προσληφθεί από την Ελληνική Αστυνομία, την περαιτέρω ενίσχυση και ποιοτική λειτουργία των Γραφείων Ενδοοικογενειακής βίας, ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες κατασκευής των πέντε Αστυνομικών Διευθύνσεων που περιλαμβάνονται στα ΑΣΔΥΚ. Αναφέρομαι στις περιπτώσεις της Αλεξανδρούπολης, της Πάτρας, της Βέροιας, της Καρδίτσας και της Λευκάδας -η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί- καθώς ο διαγωνισμός πραγματοποιείται από την εταιρεία που υπάγεται στο Υπουργείο Υποδομών, την εταιρεία «Κτιριακές υποδομές».

Και κάτι το οποίο θεωρώ ότι αφορά το σύνολο της ευρύτερης περιοχής από την Ήπειρο, την Μακεδονία μας, τη Θράκη ένα πολύ μεγάλο τόξο: έχουμε διασφαλίσει ένα σημαντικό ποσό το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα από αυτό το ειδικό Ευρωπαϊκό ταμείο να αναβαθμίσουμε όλες τις κτιριακές υποδομές των αστυνομικών μας τμημάτων στις παραμεθόριες περιοχές, κάτι που θεωρώ ότι είναι επ’ ωφελεία όλων των αστυνομικών μας το να μπορούν να υπηρετούν σε πολύ καλύτερες συνθήκες ασφαλείας.

Θέλω επίσης να σταθώ γιατί οφείλουμε όλοι να είμαστε συνεπείς ότι ολοκληρώνουμε την υλοποίηση ενός μέτρου στο οποίο είχαμε αναφερθεί πέρσι μετά το τραγικό περιστατικό στο Πέραμα, αναφέρομαι στην τοποθέτηση καμερών στις στολές των αστυνομικών που μάχονται στην Άμεση Δράση, στην Ομάδα ΔΙΑΣ κυρίως.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες και εκτιμώ ότι σε κάθε περίπτωση η παράδοση των καμερών και η τοποθέτηση στις στολές θα γίνει μέσα στο 2023 ώστε κάτι το οποίο πολλές φορές έχει ειπωθεί από το Υπουργείο μας, από την Ελληνική Αστυνομία, να δούνε οι πολίτες ότι έγινε πράξη, έγινε πραγματικότητα και αυτό θα είναι σπουδαίο και για τη δουλειά των αστυνομικών μας και για να μην υπάρχει καμία ανησυχία για οποιοδήποτε είδους αδικία στις συμπεριφορές απέναντι στους πολίτες.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

αυτά ήταν τα βασικότερα επιγραμματικά σημεία μίας πλούσιας και σημαντικής δουλειάς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας, του συνόλου των στελεχών που υπηρετούν σ αυτή τη θέση, του συνόλου των αστυνομικών μας, οι οποίοι επαναλαμβάνω καθημερινά δίνουν το καλύτερο εαυτό τους.

Ελάχιστοι επίορκοι, ελάχιστοι που δεν τιμούν τον όρκο και το εθνόσημο που φέρουν στη στολή τους και που συνάδελφοι τους το έχουν πάντοτε στην καρδιά και στο μυαλό τους, αντιμετωπίζουν της διοικητικές και ποινικές διαδικασίες προκειμένου η κοινωνία να εισπράττει από εμάς την ανάγκη να έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία. Όποιος παραβαίνει τον νόμο πληρώνει τις συνέπειες των παράνομων πράξεων του, όποιος ή όποια και αν είναι.

Ευχαριστώ πολύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025