Η ενότητα των Ελλήνων είναι το «όπλο» της χώρας μας για να μπορέσει να ξεπεράσει την τριπλή απειλή που αντιμετωπίζει: της πανδημίας, της οικονομικής ύφεσης και της διαρκούς τουρκικής επιθετικότητας, τόνισε προς τους Έλληνες ομογενείς ο υπουργός Εσωτερικών σε τηλεδιάσκεψη του 31ου Greek Economic Summit που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Στην τηλεδιάσκεψη έγινε ανάλυση του νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς και για το νέο νόμο για την Ιθαγένεια.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ακόμη ότι για να ξεπεράσουμε την τριπλή αυτή απειλή απαιτείται εθνική στρατηγική, σχέδιο, αλληλεγγύη και πειθαρχία. Όλα αυτά προϋποθέτουν τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων όλων των Ελλήνων και των Ελλήνων του εξωτερικού, γεγονός που διασφαλίζει ο νόμος που ψηφίσθηκε πριν από ένα χρόνο με τη σύμφωνη γνώμη σχεδόν όλων των κοινοβουλευτικών παρατάξεων.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα γίνει ενημερωτική καμπάνια, όπου υπάρχουν Έλληνες, γιατί από τη συμμετοχή τους εξαρτάται η επιτυχής εφαρμογή του νόμου. Η ενημερωτική καμπάνια, όπως τόνισε, θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και με τη συμμετοχή της Διακομματικής Επιτροπής.

Σε ερώτημα για τη δυνατότητα βελτίωσης του νόμου, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι αυτό συνδέεται με την επιτυχή εφαρμογή του νόμου, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε κόμματα να άρουν τις επιφυλάξεις που είχαν διατυπώσει με αποτέλεσμα να τεθούν οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο 4648/19. Ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι ο νόμος είναι προϊόν συμβιβασμού, καθώς υπήρχε συνταγματική πρόβλεψη ότι πρέπει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές.

Σε ό,τι αφορά στο νέο νόμο για την Ιθαγένεια, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι με αυτόν επιβάλλεται η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα, θύμισε την κατάσταση που υπάρχει μέχρι σήμερα και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να εκκρεμούν αιτήσεις ακόμη και από το 2011 και διευκρίνισε ότι ο νόμος αφορά μόνο τους αλλογενείς αλλοδαπούς και ότι για τους ομογενείς και τα παιδιά τους δεν υπήρξε καμία αλλαγή.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αρχικά σημείωσε στους Έλληνες ομογενείς ότι η ενότητα των Ελλήνων είναι το «όπλο» της χώρας μας για να μπορέσει να ξεπεράσει την τριπλή απειλή που αντιμετωπίζει.

«Αρχικά θα ήθελα να σημειώσω ότι, όπως όλη η ανθρωπότητα, έτσι κι εδώ στην Ελλάδα, οι Έλληνες περνάμε μια αναμφίβολα δύσκολη περίοδο. Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την τριπλή απειλή, την απειλή του κορωνοϊού, από την οικονομική ύφεση που φέρνει αυτή η πανδημία, αλλά και από τη συνεχή τουρκική επιθετικότητα, θα πρέπει να είμαστε απολύτως ενωμένοι. Για να ξεπεράσουμε την τριπλή απειλή, απαιτείται εθνική στρατηγική, σχέδιο, αλληλεγγύη, πειθαρχία, και όλα αυτά ασφαλώς προϋποθέτουν τη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων. Επομένως, αυτό σημαίνει τη συμμετοχή στις εκλογές όλων των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο».

Για την εφαρμογή του νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ο υπουργός Εσωτερικών είπε: «Πέρυσι λοιπόν τέτοιες μέρες, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ένα νόμο με 288 ψήφους, προκειμένου να γίνει πράξη αυτό που λέει το Σύνταγμά μας εδώ και μισό αιώνα: να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες από τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

Θέλω να ξεκαθαρίσω σε όλους όσοι μας παρακολουθούν, ότι ο νόμος αυτός ήταν αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού. Εμείς, η κυβερνητική πλειοψηφία, ο Πρωθυπουργός, ο υπουργός Εσωτερικών, θέλαμε να μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες χωρίς καμία εξαίρεση, όπου κι αν βρίσκονται, χωρίς καμία προϋπόθεση, παρά μόνο με το ότι είναι Έλληνες και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Όμως, για να ισχύει αυτός ο νόμος χρειάζονταν στο Κοινοβούλιο 200 ψήφοι.

Εμείς είχαμε 157 ψήφους. Είχαμε σαφώς λιγότερες και επομένως, χρειαζόταν να γίνει αυτός ο συμβιβασμός. Είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα στο να μη γίνει τίποτε και να μην μπορεί να ψηφίσει κανένας Έλληνας από τη χώρα στην οποία βρίσκεται ή σε αυτό στο οποίο τελικά καταλήξαμε και πετύχαμε. Και πιστεύω, για να ξεκαθαρίσω το πρώτο ερώτημα, ότι από εσάς αλλά και από εμάς, από τους Έλληνες σε όλη τη γη, εάν πετύχει αυτό το πρώτο βήμα, αυτό θα είναι το ισχυρό μας επιχείρημα για να πείσουμε και τα υπόλοιπα Κόμματα να πάμε παρακάτω, ύστερα από ένα διάστημα.

Προϋπόθεση για να ξανά αλλάξει ο νόμος είναι να βρεθούν 200 βουλευτές, οι οποίοι να ψηφίσουν μία καλύτερη αλλαγή. Θέλω, όμως, να υπογραμμίσω δύο πράγματα: ότι η προϋπόθεση που βάζει ο νόμος, για να συμμετέχεις στην εκλογική διαδικασία, είναι τα τελευταία 35 χρόνια να έχεις 2 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα και τον τελευταίο χρόνο ή το τρέχον αυτό έτος να έχεις υποβάλει φορολογική δήλωση στη χώρα.

Αυτό τί σημαίνει; Ότι όσοι άνθρωποι έχουν φύγει τα τελευταία 10-15 χρόνια, έχουν σίγουρα αυτές τις προϋποθέσεις. Η περίφημη γενιά του brain drain, η γενιά που έφυγε για να εκπληρώσει αλλού τις φιλοδοξίες της, είτε για να σπουδάσει είτε για να εργαστεί, έχει σίγουρα τα 2 χρόνια στην Ελλάδα, μέσα στα τελευταία 35, και επομένως, πρακτικά θα μπορούν να ψηφίσουν χωρίς να υπάρχει καμία άλλη προϋπόθεση. Τεχνικά είμαστε έτοιμοι. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών είναι έτοιμη.

Τους επόμενους μήνες –και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν- θα διεξαχθεί μία επικοινωνιακή καμπάνια στην οποία ξεκαθαρίζουμε ότι θα συμμετέχει και η Διακομματική Επιτροπή, για να μην έχει κανείς καμία απολύτως αμφιβολία. Θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια σε αυτή την υπόθεση, για να μάθουν οι Έλληνες σε όλη τη γη ποια είναι η διαδικασία και τί πρέπει να κάνουν. Θα είναι απλή η διαδικασία, θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών και θα υποβάλλουν την αίτησή τους.

Πολλά δικαιολογητικά θα μπορεί να τα κατεβάζει κατευθείαν το ΥΠΕΣ, από τη διαλειτουργικότητα διαφόρων δημοσίων φορέων, άμα θα χρειαστεί να συλλεχθούν από τους ενδιαφερόμενους. Και τελικά, με βάση τα στοιχεία που θα συλλέξουμε, εκλογικά τμήματα θα δημιουργηθούν σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου υπάρχουν Έλληνες που δήλωσαν συμμετοχή στις εκλογές και είναι τουλάχιστον 40.

Άρα θα φτιάξουμε εκλογικά τμήματα τουλάχιστον των 40 εκλογέων. Κι ασφαλώς πολύ περισσότερα στις περιπτώσεις που είναι αρκετές χιλιάδες συμπατριώτες που θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025