Να λογοδοτήσουν το συντομότερο στη Δικαιοσύνη όσοι διαπιστωμένα έχουν «βάλει το χέρι στο μέλι», τονίζει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, σχολιάζοντας στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τις εξελίξεις στη υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου.

«Οι τυχοδιώκτες δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατική παράταξη. Κορόιδεψαν το λαό επιχειρώντας να πλουτίσουν σε βάρος του κλέβοντας δημόσιο χρήμα. Διαφάνεια για τους πάντες και παντού, χωρίς καμία εξαίρεση. Όλα στο φως. Και για την συγκεκριμένη περίπτωση αναμένω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, της οποίας την ανεξαρτησία και τον ρόλο της οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε σε κάθε περίπτωση και όχι α λα καρτ όπως πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της για όλους και για όλα και οι ευθύνες να αποδοθούν», τόνισε

Ο κ. Θεοχαρόπουλος αποκρούει την προσπάθεια να στιγματιστεί το Κίνημα Αλλαγής και ευρύτερη η προοδευτική παράταξη. «Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε στην απαξίωση συνολικά του πολιτικού συστήματος και σε επικίνδυνες επιλογές για την ίδια τη Δημοκρατία αν κυριαρχήσει η επικίνδυνη αντίληψη ότι στην πολιτική είμαστε όλοι το ίδιο», επισημαίνει και προσθέτει: «Δεν υπάρχουν διεφθαρμένες ιδεολογίες και κόμματα, υπάρχουν διεφθαρμένοι άνθρωποι και προσωπικές επιλογές. Εγώ δεν ήμουν μέλος του ΠΑΣΟΚ, συνεργάζομαι σήμερα μαζί του στο πλαίσιο του Κινήματος Αλλαγής με στόχο μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη, όπου η πολιτική και η ηθική θα είναι αναπόσπαστα μέρη μίας νέας κουλτούρας. Αντίθετα, πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής βρίσκονται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ασκεί οξεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη διαμάχη των Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά, αναφέροντας ότι είναι πολύ βαριά και χρήζουν εισαγγελικής παρέμβασης της δημοσιότητας τα όσα βλέπουν το φως για αδιαφανή διαχείριση μυστικών κονδυλίων και για ξένους επιχειρηματίες που επενδύουν στην χώρα μας με σκοπό να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα. Παρατηρεί επίσης ότι «η κυβερνητική συνοχή μεταξύ “αταίριαστων” εταίρων είχε και έχει ως μοναδικό στόχο την παραμονή στην εξουσία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν το αφορά να ενταχθεί σε κυβερνητική πλειοψηφία εφόσον αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, τονίζοντας στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης δεν υπάρχει δυνατότητα για άλλες κυβερνητικές πλειοψηφίες από την παρούσα Βουλή.

Για τη στάση που θα κρατήσει στη Βουλή όταν έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναφέρει: «Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί πάγια εθνική θέση και είναι αναμφισβήτητα θετικό στοιχείο της συμφωνίας, ενώ προβληματικά στοιχεία είναι η ιθαγένεια και η γλώσσα. Εφόσον βέβαια σε ένα τέτοιο κρίσιμο εθνικό θέμα δεν θα υπάρχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία, πρέπει να υπάρξει δέσμευση ότι αμέσως μετά τη ψήφιση της συμφωνίας θα προκηρυχθούν εκλογές, χωρίς να σέρνεται η πολιτική ζωή του τόπου από τους ΑΝΕΛ και χωρίς να φθείρεται από σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ για νέες κυβερνητικές πλειοψηφίες. Σε κάθε περίπτωση, όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, θα αποφασίσουμε την τελική στάση».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θεωρεί πως από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο είναι όλα ανοιχτά ανά πάσα στιγμή για το ενδεχόμενο εκλογών με πιθανότερο σενάριο όμως για να πετύχει η κυβέρνηση τη μικρότερη δυνατή ήττα είναι οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν στις 19 Μαΐου.

Σχολιάζει τέλος την κατάσταση στα πανεπιστήμια όπου σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλίζεται είναι το άσυλο των ιδεών και όχι των εγκληματικών και παραβατικών ενεργειών που καταπατούν τα βασικά δικαιώματα των πολιτών και βλάπτουν ανεπανόρθωτα την χώρα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ , Θανάση Θεοχαρόπουλου, στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων έχει ως εξής:

Πώς κρίνετε, κύριε πρόεδρε, την προφυλάκιση του τέως υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου; Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί κλίμα παρακμής και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος;

Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε στην απαξίωση συνολικά του πολιτικού συστήματος και σε επικίνδυνες επιλογές για την ίδια τη Δημοκρατία αν κυριαρχήσει η επικίνδυνη αντίληψη ότι στην πολιτική είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Είμαι 40 ετών με την επαγγελματική, ακαδημαϊκή και πολιτική μου πορεία και δεν θέλω τόσο προσωπικά όσο και η συλλογικότητα που εκπροσωπώ να συνδεθεί έστω και κατ’ ελάχιστον με οποιαδήποτε ανοχή σε φαινόμενα και πράξεις διαφθοράς. Δίνουμε καθημερινή μάχη για να μην πάρει διαζύγιο η πολιτική από την ηθική. Όσοι διαπιστωμένα έχουν βάλει το χέρι στο μέλι να μπουν φυλακή. Οι τυχοδιώκτες δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατική παράταξη. Κορόιδεψαν το λαό επιχειρώντας να πλουτίσουν σε βάρος του κλέβοντας δημόσιο χρήμα. Διαφάνεια για τους πάντες και παντού, χωρίς καμία εξαίρεση. Όλα στο φως. Και για την συγκεκριμένη περίπτωση αναμένω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, της οποίας την ανεξαρτησία και τον ρόλο της οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε σε κάθε περίπτωση και όχι α λα καρτ όπως πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της για όλους και για όλα και οι ευθύνες να αποδοθούν.

Πιστεύετε ότι δημιουργούνται νέα πολιτικά δεδομένα; Η κυβέρνηση στράφηκε κατά του Κινήματος Αλλαγής;

Ο κ. Παπαντωνίου έχει τεθεί εδώ και 11 χρόνια εκτός της παράταξης. Γιατί δεν δικαιολογείται καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς από όπου και από όσο ψηλά και αν προέρχονται. Τα θέματα ηθικής για εμένα είναι πάνω από όλα. Όσον αφορά την στοχοποίηση πολιτικών κομμάτων θα έπρεπε όλοι σε αυτά τα θέματα να είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Δεν υπάρχουν διεφθαρμένες ιδεολογίες και κόμματα, υπάρχουν διεφθαρμένοι άνθρωποι και προσωπικές επιλογές. Εγώ δεν ήμουν μέλος του ΠΑΣΟΚ, συνεργάζομαι σήμερα μαζί του στο πλαίσιο του Κινήματος Αλλαγής με στόχο μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη, όπου η πολιτική και η ηθική θα είναι αναπόσπαστα μέρη μίας νέας κουλτούρας. Αντίθετα, πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής βρίσκονται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Με την ίδια λογική θα έπρεπε το Κίνημα Αλλαγής να επιτεθεί συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ όταν διαπιστώνονται παρόμοια φαινόμενα στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όμως εμείς γνωρίζουμε καλά ότι ενδεχόμενη επιλογή να γίνει η χώρα μια αρένα με γενικευμένη σπίλωση κομμάτων είναι επικίνδυνη για τον τόπο και τη Δημοκρατία. Για αυτό οφείλουμε να μείνουμε και θα μείνουμε σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για διαφάνεια.

 

Πώς κρίνετε, κύριε Θεοχαρόπουλε, την εικόνα της κυβέρνησης με την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών και την ανοιχτή διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου; Είναι απλώς διαφωνία για τη συμφωνία των Πρεσπών ή προμηνύει πολιτικές εξελίξεις σύντομα;

 

Η κυβέρνηση παρουσιάζει εικόνα Βαβέλ, με αντίθετες και αντιφατικές τοποθετήσεις Υπουργών. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαφωνεί με τον πρώην αλλά και τον νυν υπουργό Εξωτερικών σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Παραιτείται ο υπουργός Εξωτερικών που υποστηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών και μένει ο κ. Καμμένος, που είναι απέναντι στη συμφωνία. Παραβιάζουν τη λογική και την πραγματικότητα! ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν συγκροτήσει μία κυβέρνηση χωρίς καμία προγραμματική συνοχή, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως και τα κρίσιμα εθνικά θέματα. Σήμερα οι ΑΝΕΛ τελούν σχεδόν υπό διάλυση. Αυτό αυξάνει τις εντάσεις, οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

 

Ακούστηκαν πολλά για μυστικά κονδύλια, για επιρροές ξένων παραγόντων κ.ά. Πώς τα σχολιάζετε;

 

Είναι πολύ βαριά και χρήζουν εισαγγελικής παρέμβασης. Είναι δυνατό να καταγγέλλει ο υπουργός Άμυνας τον υπουργό Εξωτερικών για αδιαφανή διαχείριση μυστικών κονδυλίων και για ξένους επιχειρηματίες που επενδύουν στην χώρα μας με σκοπό να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα; Είναι δυνατόν να μένει απαθής ο πρωθυπουργός και ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο, να μένουν χωρίς φωνή οι υπουργοί Δικαιοσύνης, και χωρίς ακοή ορισμένοι υπουργοί, όπως ο κ. Σπίρτζης, δηλώνοντας ότι απλά δεν άκουσαν; Δεν είναι δυνατόν να επικρατεί η λογική “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”.

 

Κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή; Μπορεί να πέσει η κυβέρνηση αν αποχωρήσει ο κ. Καμμένος; Τι εκτιμάτε;

 

Η κυβερνητική συνοχή μεταξύ “αταίριαστων” εταίρων είχε και έχει ως μοναδικό στόχο την παραμονή στην εξουσία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για αυτό, μεταξύ άλλων, έφυγε από την κυβέρνηση ο κ. Κοτζιάς και όχι ο κ. Καμμένος. Τώρα όμως που η θητεία της κυβέρνησης λήγει, χάνεται και η κυβερνητική συνοχή, καθώς ο εθνικολαϊκιστής εταίρος Πάνος Καμμένος επιχειρεί να διασωθεί εκλογικά καταφεύγοντας και στην πατριδοκαπηλία. Συνεπώς, αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ πριν τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης τότε η κυβέρνηση όχι μόνο θα πέσει αλλά και δύσκολα θα ξανασηκωθεί μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

 

Κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα βρεθούν άλλοι βουλευτές για να διαμορφώσουν μία νέα κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εφόσον αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ. Το βλέπετε εφικτό; Αφορά το Κίνημα Αλλαγής ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

 

Δεν ξέρω αν είναι εφικτό, σίγουρα δεν είναι καθόλου λογικό. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν το αφορά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είχα εγκαίρως μιλήσει επανειλημμένως από το 2015 έως και το 2017 για την ανάγκη μίας νέας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης και ευρείας πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή. Δυστυχώς για τη χώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ συνέχισαν ακάθεκτοι αποδεικνύοντας ότι η “ανίερη” συμμαχία τους είναι ακλόνητη. Τώρα βρισκόμαστε πλέον στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης, δεν υπάρχει δυνατότητα για άλλες κυβερνητικές πλειοψηφίες από την παρούσα Βουλή. Οι κυβερνητικοί παράγοντες ας μην σχεδιάζουν στη βάση σεναρίων που ευτελίζουν την πολιτική ζωή του τόπου.

 

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς έγκριση στη Βουλή όταν ολοκληρωθούν οι συνταγματικές διαδικασίες στη ΠΓΔΜ. Εσείς τι προτίθεστε να κάνετε;

 

Απαιτείται υπευθυνότητα από όλους, να περιμένουμε πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ και οι αλλαγές στο Σύνταγμα που θα κατοχυρώνουν το erga omnes. Γιατί η ελληνική Βουλή θα κρίνει και το εάν έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Το Μακεδονικό πρέπει να επιλυθεί και αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, αυτή είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ. Όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας, η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί πάγια εθνική θέση και είναι αναμφισβήτητα θετικό στοιχείο της συμφωνίας, ενώ προβληματικά στοιχεία είναι η ιθαγένεια και η γλώσσα. Εφόσον βέβαια σε ένα τέτοιο κρίσιμο εθνικό θέμα δεν θα υπάρχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία, πρέπει να υπάρξει δέσμευση ότι αμέσως μετά τη ψήφιση της συμφωνίας θα προκηρυχθούν εκλογές, χωρίς να σέρνεται η πολιτική ζωή του τόπου από τους ΑΝΕΛ και χωρίς να φθείρεται από σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ για νέες κυβερνητικές πλειοψηφίες. Σε κάθε περίπτωση, όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, θα αποφασίσουμε την τελική στάση.

 

Πότε βλέπετε να γίνονται οι εκλογές; Στο τέλος της τετραετίας όπως λένε σταθερά από το Μέγαρο Μαξίμου ή νωρίτερα;

 

Η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θα εξαντλήσει την τετραετία. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο είναι όλα ανοιχτά ανά πάσα στιγμή για το ενδεχόμενο εκλογών. Το πιθανότερο σενάριο όμως για να πετύχει η κυβέρνηση τη μικρότερη δυνατή ήττα είναι οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν στις 19 Μαΐου μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι ευρωεκλογές να διεξαχθούν στις 26 Μαΐου μαζί με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

 

Ποια είναι η θέση σας για την ανακοίνωση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο;

 

Τόσο σοβαρά και ευαίσθητα εθνικά θέματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με λογικές δημιουργίας εντυπώσεων και αποκλειστικά για λόγους σκοπιμότητας. Γιατί τότε δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα. Πώς να εξηγήσει κανείς ότι το θέμα αυτό άνοιξε πρόχειρα και δημόσια στη διαδικασία παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών από τον κ. Κοτζιά στον κ. Τσίπρα; Χωρίς καν να έχουν ενημερωθεί προηγουμένως τα πολιτικά κόμματα και η αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Με τον κ. Κοτζιά να ανακοινώνει προεδρικά διατάγματα για την επέκταση, τον κ. Τσίπρα να τα σταματά και να ανακοινώνει νομοσχέδιο και όλα αυτά μέσα σε λίγες ημέρες, δημοσίως και χωρίς καμία εθνική συνεννόηση. Προφανώς η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και στα δυτικά και στα ανατολικά και στα νότια της χώρας. Και αυτό θα μπορούσε να το κάνει αν κριθεί αναγκαίο και σταδιακά. Η Τουρκία που δεν έχει υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας, και ομιλεί περί casus belli, το έχει κάνει ήδη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η Ελλάδα οφείλει να προωθεί τα εθνικά της συμφέροντα σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τους οποίους οφείλει να σεβαστεί η Τουρκία. Τέτοιες κινήσεις όμως πρέπει να γίνονται την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη προετοιμασία. Και εδώ η κυβέρνηση επιδίδεται σε επικίνδυνα πυροτεχνήματα.

 

Kαι κάτι ακόμα, κύριε πρόεδρε. Πώς κρίνετε την αναταραχή στην Παιδεία και τα φαινόμενα ανομίας στα Πανεπιστήμια;

 

Η κατάσταση ανομίας και παραβατικότητας στα πανεπιστήμια δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Όσα συμβαίνουν -η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, οι απειλές και οι επιθέσεις- έχουν μετατρέψει ολόκληρες Σχολές σε «άσυλο» παραβατικότητας και ξεγυμνώνουν την ανικανότητα της Πολιτείας, που αδυνατεί να εκπληρώσει το απαράβατο χρέος της να προασπίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη και συνεχίζει να αντιμετωπίζει το θέμα με ιδεοληψίες και εμμονές. Αυτό όμως που πρέπει να διασφαλίζεται είναι το άσυλο των ιδεών και όχι των εγκληματικών και παραβατικών ενεργειών που καταπατούν τα βασικά δικαιώματα των πολιτών και βλάπτουν ανεπανόρθωτα την χώρα. Η κυβέρνηση όμως δημιουργεί και νέα αδιέξοδα. Με τις ασκούμενες πολιτικές, η φυγή των νέων στο εξωτερικό ξεκινάει πλέον αμέσως μετά το Λύκειο. Η δε αξιωματική αντιπολίτευση «μαίνεται» για την παιδεία, χωρίς να διαθέτει καν μια νέα πρόταση, χωρίς να πιστεύει επί της ουσίας στη σημασία και τον ρόλο της δημόσιας εκπαίδευσης. Η παιδεία απαιτεί εθνική συνεννόηση. Όχι εμμονές, όχι ιδεοληψίες. Απαιτούνται προοδευτικές τομές, απέναντι σε κάθε συντήρηση που κρατάει τον χώρο αλλά και τη χώρα δέσμια παθογενειών. Αυτόν τον στόχο οφείλουμε να υπηρετήσουμε, γιατί το χρωστάμε πρωτίστως στη νέα γενιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025