Το ψηφιακό ευρώ, το οποίο , προτείνεται ως μια νέα μορφή πληρωμής που θα , εφαρμογής για κινητά ή ψηφιακού πορτοφολιού.

Αυτή η πρωτοβουλία να απομακρύνονται από τα μετρητά, καθώς από το 2019 έως το 2022, οι συναλλαγές με φυσικό χρήμα μειώθηκαν από το 72% στο 59% στην ΕΕ, ενώ οι ηλεκτρονικές συναλλαγές σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε τη μελέτη για το ψηφιακό ευρώ τον Οκτώβριο του 2021, με στόχο να παρέχει ένα νέο είδος δημόσιου χρήματος στα κράτη της ευρωζώνης. Τον Ιούνιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νομικό πλαίσιο για την υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας, αλλά η διαδικασία έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο παραμένει σε εκκρεμότητα.

Η επικεφαλής του έργου στην ΕΚΤ, Evelien Witlox, υπογραμμίζει την ανάγκη επιτάχυνσης της νομοθετικής διαδικασίας, ώστε η Ευρώπη να μη μείνει πίσω σε σχέση με άλλες χώρες που αναπτύσσουν δικά τους ψηφιακά νομίσματα. Ωστόσο, ορισμένοι ανησυχούν ότι το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να αντικαταστήσει πλήρως τα μετρητά, ιδιαίτερα καθώς οι περιορισμοί στη χρήση μετρητών αυξάνονται.

Η μετάβαση σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά φαίνεται πιο έντονη στις σκανδιναβικές χώρες, με τη Νορβηγία να βρίσκεται στην πρώτη θέση της ετοιμότητας για ένα τέτοιο μέλλον, αφού το 96% του πληθυσμού της χρησιμοποιεί ηλεκτρονική τραπεζική. Χώρες όπως η Φινλανδία και η Δανία ακολουθούν, ενώ άλλες, όπως η Γερμανία, είναι πιο αργές στη μετάβαση. Η μείωση των ΑΤΜ και η αύξηση των τερματικών πληρωμών αναδεικνύουν την υποδομή που χρειάζεται για την υποστήριξη αυτής της αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025