Νέος νόμος για τη βραχυχρόνια μίσθωση: Περιορισμοί και αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας
Ο νέος νομοθετικός πλαίσιο που ρυθμίζει τη βραχυχρόνια μίσθωση φέρνει σημαντικές αλλαγές στον κλάδο των ακινήτων, στοχεύοντας στον έλεγχο της αγοράς και τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης των καταλυμάτων τύπου Airbnb. Μεταξύ των βασικών ρυθμίσεων είναι η απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας, η υποχρεωτική ασφάλιση και η εφαρμογή αυστηρότερων προδιαγραφών ασφαλείας.
Περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση στο κέντρο της Αθήνας
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Κοσμάς Θεοδωρίδης, μιλώντας στο Newsbomb, μία από τις βασικές αλλαγές αφορά τον γεωγραφικό περιορισμό της δραστηριότητας. Ειδικότερα, στα τρία πρώτα πολεοδομικά διαμερίσματα της Αθήνας, δεν θα επιτρέπεται η εκμίσθωση νέων ακινήτων μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Δείτε επίσης ΟΠΕΚΕΠΕ: Γιατί πάνε πίσω οι πληρωμές
Μέχρι πρόσφατα, οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να διαθέσουν οποιοδήποτε ακίνητο για ενοικίαση. Πλέον, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ορισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας εξαιρούνται από το καθεστώς αυτό, με σκοπό την αποτροπή της περαιτέρω εμπορευματοποίησης των ακινήτων.
Μια ακόμη σημαντική τροποποίηση είναι η αλλαγή χρήσης των ακινήτων. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, όσα ακίνητα διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να διαθέτουν αλλαγή χρήσης σε διαμέρισμα, ώστε να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία. Για την προσαρμογή στις νέες διατάξεις, οι ιδιοκτήτες έχουν προθεσμία έως το 2025.
Όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων, οι περιορισμοί στην έκδοση νέων αδειών τίθενται σε ισχύ αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου, ενώ η αλλαγή χρήσης των ακινήτων θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου 2025.
Παρά τις αυστηρότερες ρυθμίσεις, ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει σημαντική οικονομική συμβολή. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, τα ετήσια δημόσια έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αγγίζουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά αυτά καταλήγουν στο δημόσιο ταμείο μέσω των ψηφιακών συναλλαγών στις πλατφόρμες, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη διαχείριση από το κράτος.
Ο νέος νόμος εισάγει επίσης υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης για τα καταλύματα που διατίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς και νέους κανόνες ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούνται από όλους τους ιδιοκτήτες.
Συγκεκριμένα, οι νέες απαιτήσεις περιλαμβάνουν:
Έκδοση βεβαίωσης ηλεκτρολόγου για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.
Τοποθέτηση πυροσβεστήρων και ανιχνευτών καπνού στους χώρους των καταλυμάτων.
Σήμανση εξόδων διαφυγής, ώστε να είναι εμφανείς οι έξοδοι κινδύνου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Διάθεση πιστοποιητικών μυοκτονίας και απεντόμωσης, για τη διασφάλιση της υγιεινής.
Παροχή φαρμακείου πρώτων βοηθειών και ενημερωτικού καταλόγου με τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ενοίκων και στη διασφάλιση ότι τα καταλύματα πληρούν υψηλά ποιοτικά πρότυπα.
Ο νέος νόμος, αν και αυστηροποιεί το πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, επιχειρεί να εξισορροπήσει την αγορά, προστατεύοντας τόσο τους καταναλωτές όσο και την ομαλή λειτουργία της κτηματαγοράς.
Δείτε επίσης Αναπληρωτές για Ωνάσεια σχολεία: Δε λαμβάνονται υπόψη τα παιδιά με αναπηρία