Τι γίνεται με τις τιμές στα Airbnb –  Ποιά η θέση των ιδιοκτητών – Αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και διαχείρισης των είναι οι ιδιοκτήτες της βραχυχρόνιας μίσθωσης,

Σύμφωνα με το thesstody, οι ιδιοκτήτες ετοιμάζονται να δράσουν και να αντιμετωπίσουν τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει με τους ξενοδόχους της χώρας και τη δέσμη προτάσεων ρύθμισης της δραστηριότητας τους.

«Ξεκίνησε ένας άδικος πόλεμος κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης η οποία έχει πλήρες νομοθετικό πλαίσιο από τ0 2016 και μέσα σε 10 χρόνια κατάφερε να είναι το μεγαλύτερο αναπτυσσόμενο τουριστικό προϊόν», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στο ThessToday o Ανδρέας Χίου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ), παραθέτοντας στοιχεία με νούμερα που αποδεικνύουν τη θετική συμβολή του κλάδου στον τουρισμό.

Αυτήν τη στιγμή, στη χώρα μας το 52% σε κλίνες κατέχει η βραχυχρόνια μίσθωση και το 48% τα ξενοδοχεία. Τα έσοδα από τη διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αγγίζουν σχεδόν τα 3,5 δισ. ευρώ και ο συνολικός αριθμός ακινήτων στη χώρα μας είναι περίπου 180.000. «Τα καταλύματα στην Αθήνα έχουν μείνει ίδια σε νούμερα, αντιθέτως παρατηρούμε ειδικά μετά την πανδημία να εντάσσονται στη βραχυχρόνια μίσθωση νέοι προορισμοί και περιοχές όπου δεν υπάρχουν ξενοδοχεία για διαμονή. Μακεδονία, Ήπειρος και Πελοπόννησος έχουν διαρκώς αυξητική τάση», εξήγησε ο κ. Χίου διερωτώμενος παράλληλα «Πώς λοιπόν θα μπουν περιοριστικά μέτρα στη βραχυχρόνια μίσθωση που αποτελεί από τους μεγαλύτερους κλάδους του τουρισμού και η Ελλάδα στηρίζεται στον τουρισμό;».

Πλήγμα για τους ξένους επενδυτές

Οποιοδήποτε επιπλέον περιοριστικό μέτρο στη βραχυχρόνια μίσθωση θα επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις από το εξωτερικό και θα βάλει «φρένο» στο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Όπως επισήμανε ο κ. Χίου, τα τελευταία χρόνια, έρχονται επενδυτές, κυρίως από το Ισραήλ, στη χώρα μας. αγοράζουν ακίνητα και τα μετατρέπουν σε βραχυχρόνια μίσθωση.
«Δεν ευθύνονται τα Airbnb για το στεγαστικό πρόβλημα»

«Αστείο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων τον ισχυρισμό ορισμένων ότι η βραχυχρόνια μίσθωση ευθύνεται τόσο για την αύξηση των ενοικίων όσο και για την έλλειψη σπιτιών. «Ειπώθηκε, μάλιστα, ότι σε περιοχές που τα ακίνητα της βραχυχρόνιας αγγίζουν τον 50% να μπαίνει περιορισμός. Η Αθήνα βάση της τελευταίας απογραφής έχει 650.000 διαμερίσματα από τα οποία στην βραχυχρόνια μίσθωση είναι μόνο τα 10.000, δηλαδή το 1,5 % ενώ στη Θεσσαλονίκη αγγίζουν το 1,2%. Σε μικρότερες πόλεις το ποσοστό αυτό φτάνει το 0,5% των Airbnb στο σύνολο των ακινήτων. Επομένως, όποτε και αν φτάσουμε το 50%, τότε να μπουν περιορισμοί. Τα σημερινά νούμερα όμως δεν είναι εφικτό να έχουν μερίδιο ευθύνης για το στεγαστικό πρόβλημα», επισήμανε ο κ. Χίου.

Οι συνέπειες θα είναι τεράστιες στον κλάδο του τουρισμού αν επιβληθούν περιοριστικά μέτρα καθώς πολλά επαγγέλματα στηρίζονται στη βραχυχρόνια μίσθωση (ανακαινίσεις, συνεργεία, καθαρίστριες) όπως και πολλές περιοχές θα είχαν μαραζώσει, αν δεν έδιναν ζωή τα καταλύματα Airbnb που δημιουργήθηκαν.

Όσον αφορά την ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας, ο κ. Χίου σημείωσε ότι «αυτήν την στιγμή ο κλάδος μας φορολογείται από 15% έως και 45% καθώς το ύψος της φορολόγησης εξαρτάται από την κλίμακα των ενοικίων. Οι ιδιοκτήτες, μάλιστα, της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν αφού είναι υποχρεωτικό να εγγραφούν στο μητρώο και αφού λάβουν ΑΜΑ (Αριθμό Μητρώου Ακινήτου) να τον αναρτούν υποχρεωτικά μαζί με την καταχώρηση. Τα πρόστιμα είναι υψηλά, κανείς δεν θα ρισκάρει», διευκρίνισε ο κ. Χίου.
Συναντήσεις με υπουργεία

«Έχουμε ζητήσει ήδη συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και έχουμε πει ότι δεν θα δεχθούμε καμία αλλαγή στο ήδη υπάρχων νομοθετικό πλαίσιο, αν πρώτα δεν ακούσουν τη δική μας πλευρά. Έχουμε ξεκινήσει κάποια προσχέδια για το πώς θα δράσουμε. Αισιοδοξούμε ότι δεν θα ”πειραχτεί” ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυσσόμενα προϊόντα του τουρισμού ή θα υπάρξουν αλλαγές που δεν θα επηρεάζουν σημαντικά τα Airbnb», είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025