: Στα όρια ηλικίας για και τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤNews, ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, Ηλίας Τσούνης.

«Θα μπει στην εξίσωση το γεγονός ότι η χώρα μας έχει ήδη από τα υψηλότερα όρια στην Ευρώπη, όταν επανεξεταστεί το θέμα σε τρία χρόνια», εκτίμησε.

Και συμπλήρωσε πως «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μέχρι το 2027 δεν αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης».

Για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης διαβεβαίωσε πως ο ΕΦΚΑ είναι στο χαμηλότερο επίπεδο εκκρεμοτήτων, με 21.000 εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις και 26.000 στις επικουρικές. ​«Από τον Ιανουάριο του 2024 έχουμε 70.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης και υπολογίζουμε πως έως το τέλος του έτους θα φτάσουμε τις 210.000 αιτήσεις» ανέφερε, που όπως σημείωσε «δεν είναι ρεκόρ. Ρεκόρ είχαμε το 2021 με 212.000 και το 2022 με 211.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Την προηγούμενη χρονιά (2023) είχαμε λιγότερες περίπου 190.000 αιτήθηκαν να βγουν σε σύνταξη».

Αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης

Όπως εκτίμησε η αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης συμβαίνει γιατί:

Η γενιά των «Βaby Βoomers», όσοι δηλαδή έχουν γεννηθεί το 1946 έως το 1964, που είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά στον πλανήτη, σιγά – σιγά συνταξιοδοτείται, που δικαιολογεί τους αυξημένους αριθμούς αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Οικονομικοί παράγοντες

Εν συνεχεία, ο Ηλίας Τσούνης τόνισε: «Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί την κυβέρνηση και γίνονται βήματα για την αντιμετώπισή του με την αύξηση των επιδομάτων, την ενίσχυση των συνταξιούχων για την επανένταξη, που θα στηρίξουν κι αυτοί με τη σειρά τους τα νεότερα ζευγάρια στο να κάνουν οικογένεια», σημείωσε όταν του επισημάνθηκε το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ του αριθμού των γεννήσεων και εκείνου των πολιτών που συνταξιοδοτούνται. Τα όρια συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, είναι νομοθετημένο, ανακαθορίζονται να επανεξετάζονται κάθε τρία χρόνια σε σχέση με το προσδόκιμο επιβίωσης τα 65 έτη, όχι με το προσδόκιμο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι θα επανεξεταστούν το 2027.

Ωστόσο εκτίμησε ότι «αν και έχουμε μια τριετία μπροστά μας, θεωρώ ότι στην εξίσωση θα συμπεριληφθεί το γεγονός ότι έχουμε ήδη από τα υψηλότερα όρια συνταξιοδότησης στην Ευρώπη, τα 62 έτη και τα 67 έτη, εκτός από κάποιες ειδικές διατάξεις για τους δημοσίους υπαλλήλους που είναι κάτω των 62».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025