Με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζεται το σκληρό πόκερ που παίζουν οι δανειστές με την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ ετοιμάζονται τις επόμενες ώρες να στείλουν επιστολή – «τελεσίγραφο», προς την ελληνική κυβέρνηση θέτοντας την προ ενός σκληρού διλλήματος: Θα δεχθεί να υπογράψει πρόσθετα μέτρα, για τα οποία μάλιστα, έχει εντόνως διαφωνήσει ή θα προτιμήσει να προσφύγει σε εκλογές;
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην επιστολή θα περιέχονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις που θέτουν οι δανειστές, ώστε να επιστρέψουν τα κλιμάκια και οι επικεφαλής της τρόικα στην Αθήνα ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.
Πρόκειται για πρωτοβουλία που δρομολογείται στον απόηχο της παραδοχής Τσακαλώτου, όπως αποκάλυψε το πρακτορείο Bloomberg, ότι μέχρι σήμερα έχει εκπληρωθεί μόλις το 1/3 των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της αξιολόγησης, και έχει ως στόχο να ξεπαγώσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 20ηςΦεβρουαρίου.
Πάντως η ελληνική κυβέρνηση με non paper διεμήνυσε πως τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα.
Παραδεχόταν ωστόσο ότι «το 33% με 35% των συμφωνηθέντων έχει υλοποιηθεί, ενώ ένα 40% βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησής του. Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα αποτελούν τα “μεγάλα αγκάθια” καθώς αφορούν εργασιακά, δημοσιονομικά και ενεργειακά. Πράγματι αυτά παραμένουν ως εκκρεμότητες πάνω στο τραπέζι». «Διάφοροι παίκτες ρίχνουν στο τραπέζι διάφορα ζητήματα, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να δούμε το όλο πακέτο» τονιζόταν στο ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου.
Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το τελεσίγραφο των δανειστών θα έχει έξι κύριους άξονες και πιθανότατα δεν επιδέχεται ευνοϊκές τροποποιήσεις, καθώς κάποιοι εκ των θεσμών, κυρίως από την πλευρά του Βερολίνου, θεωρούν ήδη ότι έχουν γίνει αρκετές παραχωρήσεις.
Οι έξι άξονες του τελεσιγράφου θα είναι οι εξής:
1. Δέσμευση της κυβέρνηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για πέντε χρόνια μετά τη λήξη του ισχύοντος μνημονίου το 2018 και επίσης πρωτογενή πλεονάσματα 3% για επιπλέον πέντε χρόνια – ουσιαστικά μία δεκαετία, πέραν του σημερινού προγράμματος με αυστηρή λιτότητα!
2. Νομοθέτηση από τώρα χαμηλότερου αφορολόγητου, με ισχύ από την 1/1/2018 και με σταδιακή εφαρμογή. Υπολογίζεται ότι η απαίτηση των δανειστών θα είναι για περίπου 6.000 ευρώ όριο, όταν σήμερα είναι 8.650 ευρώ, ήτοι μέση επιβάρυνση περίπου 500 ευρώ ετησίως για κάθε φορολογούμενο.
3. Περιγραφή περικοπών από τις συντάξεις με σημείο έναρξης των όποιων μέτρων από το 2019, χωρίς όμως καμία συγκεκριμένη νομοθέτηση τώρα. Πρόκειται μάλλον για παραχώρηση της τελευταίας στιγμής από τους δανειστές προς την κυβέρνηση, καθώς θεώρησαν ότι όντως αυτό είναι η τελευταία κόκκινη γραμμή της Αθήνας.
4. Στα εργασιακά, πλήρης προσαρμογή στις απαιτήσεις των δανειστών για την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων και χωρίς την πολιτική έγκριση, καμία παραχώρηση στις συλλογικές συμβάσεις, όπως θέλει η κυβέρνηση.
5. Πλήρης εφαρμογή και στην πιο ακραία εκδοχή τους, των δεσμεύσεων της κυβέρνηση στα ενεργειακά.
6. Περιγραφή και όχι περαιτέρω εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ουσιαστικά δηλαδή επανάληψη των αποφάσεων του περασμένου Μαΐου. Η κυβέρνηση προσπαθεί για κάτι περισσότερο, όμως το Βερολίνο κυρίως δεν επιθυμεί τέτοιους είδους παραχωρήσεις προς την Αθήνα αυτή την εποχή. Η επανάληψη απλώς των μέτρων είναι αβέβαιο εάν επαρκεί στην ΕΚΤ για να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το πακέτο, πάντως «πέφτει» πολύ βαρύ στην ελληνική κυβέρνηση, παρότι όπως τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές έχει διαμορφωθεί με ευνοϊκές παρεμβάσεις για την Ελλάδα από κάποιες πλευρές κυρίως της Κομισιόν και εμφανίζεται ως το «καλύτερο» που μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα, με δεδομένη την τεράστια κρίση εμπιστοσύνης που έχει με τους δανειστές.
Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορούμε να μην συνυπολογίσουμε και το κλίμα που πρέπει να δημιουργήσουν στο εσωτερικό των χωρών τους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε Γερμανία και Ολλανδία.