Πρόταση για άμεσα μέτρα 2% του ΑΕΠ στο πλαίσιο του κειμένου εργασίας που συζητείται εδώ και καιρό, αλλά χωρίς οριστική λύση για το χρέος, θα παρουσιάσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι δανειστές στον κ. Τσακαλώτο.

Η πρόταση είναι αποτέλεσμα της διαβούλευσης που είχε τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ με τους εκπροσώπους των δανειστών στην προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου που έχει βρεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στην παρουσίαση της πρότασης θα μετέχουν στελέχη του ESM της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η λύση προβλέπει την άμεση ψήφιση μέτρων 1,6 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) με ορίζοντα εφαρμογής το 2019 και ρήτρα αναστολής τους αν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι Το άλλο 1% του ΑΕΠ σε μέτρα θα περιγραφεί μεν αλλά δεν θα νομοθετηθεί αμέσως αφού θα είναι μέρος του μακροχρόνιου κόφτη.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ για την πενταετία 2018-2023.

Το πρόβλημα που υπάρχει στην πρόταση είναι ότι δεν θα έχει κάτι σίγουρο για το χρέος, καθώς οι επαφές ων προηγούμενων ημερών κατέληξαν σε μια απροθυμία της Γερμανίας της Ολλανδίας της Φιλανδίας και των χωρών της Βαλτικής να συμφωνήσουν σε περιγραφή και ποσοτικοποίηση των μέτρων από τώρα.

Τα υπόλοιπα θέματα της αξιολόγησης θεωρείται ότι είναι πιο απλά αφού υπάρχουν λύσεις και για το κλείσιμο του κενού των 700 εκ ευρώ για το 2018 αλλά και για τα εργασιακά.

Το πρόβλημα που προστέθηκε είναι ότι πλέον οι θεσμοί ζητούν την αποκρατικοποίηση του 17% της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Αν παρόλα αυτά το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεχθούν μια άλλη μορφή λύσης για το χρέος η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί την νομοθέτηση και του αφορολόγητου αλλά και της μείωσης των συντάξεων είτε απευθείας είτε μέσω του μακροχρονίου κόφτη.

Στο πακέτο των μέτρων θα περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες και η περικοπή κοινωνικών επιδομάτων που καλύπτονται πλέον από την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Από υπάρξει σήμερα κατ’ αρχήν συμφωνία στο πακέτο θα οριστεί η επάνοδος των θεσμών στην Αθήνα μέσα στην επόμενη εβδομάδα για αξιολόγηση εξπρές η οποία θα λήξει με τεχνική συμφωνία (stuff level agreement) μέχρι και το τέλος της άλλης εβδομάδας.

Αν έχουν προλάβει να ψηφιστούν τα μέτρα τότε θα έχουμε τελική συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου, αν δεν έχει κλείσει ακόμη το νομοθετικό έργο τότε θα υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία με προοπτική ενός έκτακτου Eurogroup πριν τις Ολλανδικές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025