Τρία σενάρια ζυγίζουν οι για την ελάφρυνση του χρέους εν όψει του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg τα σενάρια περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τους γερμανούς βουλευτές την οποία έχει δει το πρακτορείο.

Γίνονται διαφορετικά σενάρια για την ανάπτυξη της χώρας και τα πρωτογενή πλεονάσματα (εξαιρούν οι πληρωμές τόκων) που θα μπορέσει να επιτύχει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα.

Στο πρώτο σενάριο η χώρα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι κατά μέσο όρο 2,6% του ΑΕΠ. Αυτό θα οδηγήσει τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ κάτω του 60% το 2060, σύμφωνα με το έγγραφο.

Στο δεύτερο απαισιόδοξο σενάριο το χρέος θα φτάσει στο 226% του ΑΕΠ το 2060 με δεδομένο ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1% και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι κατά μέσο όρο 1,5% του ΑΕΠ.

Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει μια μέση λύση που μένει ωστόσο να καθοριστεί. Όπως γίνεται σαφές αν υιοθετηθεί το πρώτο σενάριο υπάρχει μικρή ανάγκη για ελάφρυνση χρέους, ενώ στο δεύτερο θα απαιτηθεί γενναία αναδιάρθρωση.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται το ΔΝΤ που αρνείται να συμμετάσχει σε πρόγραμμα αν δεν γίνουν επιπλέον βήματα στο θέμα του χρέους. Κάποια κράτη ωστόσο που αρνούνται τις παραχωρήσεις, όπως η Γερμανία υποστηρίζουν ότι δεν θα εκταμιεύσουν δόση αν δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025