Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα επικυρωθεί και επίσημα η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, όπως είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας σε φόρουμ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας ωστόσο τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και πρέπει να συνεχισθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδος. «Δεν πρέπει να χάσουμε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής» σημείωσε.
Χωρίς δίχτυ ασφαλείας η Ελλάδα – Τα παράθυρα για το ελληνικό χρέος
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, τα προγράμματα θα σταματήσουν και δεν πρόκειται να υπάρξει «προληπτική πιστωτική γραμμή».
Για το θέμα του χρέους, ο Ευρωπαίος επίτροπος υποστήριξε ότι είναι «μη βιώσιμο, ποινικοποιεί τη χώρα και πρέπει να μειωθεί. Έχουν ληφθεί βραχυπρόθεσμα μέτρα και χρειάζονται μεσομακροπρόθεσμα, μέτρα περισσότερο φιλόδοξα αλλά υπάρχει κάτι που, ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν θα συμβεί. Η διαγραφή χρέους. Δεν υπάρχει χώρα που θα συμφωνήσει».
Οι τρεις προϋποθέσεις που έθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι: Μία ελληνική στρατηγική ανάπτυξης την οποία θα καθορίσει η ελληνική κυβέρνηση, ένας μηχανισμός που θα ελέγχει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος, διευκρινίζοντας ότι αυτές θα είναι διαφορετικές και μία σειρά μέτρων για το χρέος.
Αναφερόμενος στον ρόλο του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση, επισήμανε ότι δεν είναι δίκαιο να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στο Ταμείο, το οποίο είναι ο βασικός σύμμαχος της Ελλάδας στο θέμα του χρέους. Το παράδοξο όμως είναι, συμπλήρωσε, ότι από τη μία είναι ο βασικός σύμμαχος και από την άλλη ζητά τα πιο αυστηρά μέτρα. «Το ΔΝΤ πρέπει να είναι μαζί μας μέχρι το τέλος» υπογράμμισε.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε τον Ιούλιο του 2015 «καμπή» και τόνισε ότι η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη. «Υπήρχαν δυνάμεις που συμφωνούσαν με το Grexit, είτε γιατί το επεδίωκαν πραγματικά, είτε για διαπραγματευτικούς λόγους, όμως η Γαλλία βρέθηκε στη σωστή πλευρά και είναι σταθερός σύμμαχος της Ελλάδας. «Σήμερα αντιμετωπίζουμε καταστάσεις πολύ ποιο υγιείς, με μία ελληνική κυβέρνηση που έχει αλλάξει» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Ο κ. Βαρουφάκης οδηγούσε στο Grexit. Ο κ. Τσακαλώτος είναι το ίδιο αριστερός με τον κ. Βαρουφάκη, αλλά ξέρει να διαπραγματεύεται».
«Δεν πρέπει να χάσουμε ή να κάνουμε λάθος, στα τελευταία 100 μέτρα»
Την ικανοποίησή του για τα αναπτυξιακά βήματα της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο υπουργείο Οικονομίας.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι συμφώνησε με τον υπουργό Οικονομίας να υπάρξει πλήρης συνεργασία ώστε η ελληνική αναπτυξιακή στρατηγική που δημιουργείται να είναι πειστική, να τη συμμερίζονται όλοι και να δημιουργεί συναινέσεις.
Συγκεκριμένα, μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε:
«Συζητήσαμε με τον υπουργό Παπαδημητρίου για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μπορέσουμε να βγούμε με επιτυχία από το ελληνικό Πρόγραμμα.Για μένα το κλειδί είναι ότι διατηρείται η ανάπτυξη, ότι η Ελλάδα δημιουργεί τα δικά της εργαλεία, ώστε να έχει μια δική της ελληνική στρατηγική και μεταξύ αυτών των εργαλείων είναι η δημιουργία μιας εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες.
Νοιώθω ανακουφισμένος από όσα έχουν ήδη γίνει, από το γεγονός ότι η πρόοδος των εργασιών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Συμφωνήσαμε με τον κ. Παπαδημητρίου ότι θα συνεργαστούμε πλήρως, ώστε αυτή η ελληνική αναπτυξιακή στρατηγική να είναι πειστική, να τη συμμερίζονται όλοι και να δημιουργεί συναινέσεις. Για αυτό το σκοπό θα παραμείνουμε σε στενή επαφή, τόσο σε υπουργικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να πετύχουμε.
Γιατί το συμπέρασμά μου τώρα που φεύγω από την Ελλάδα, είναι ότι πρέπει όλοι να δουλέψουμε για μια επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα, τον Ιούνιο, τον Αύγουστο, καθώς το 85% με 90% της πορείας έχει ήδη γίνει. Δεν πρέπει να χάσουμε ή να κάνουμε λάθος, στα τελευταία 100 μέτρα».