Με τα εργασιακά να παραμένουν ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, που όπως φαίνεται δύσκολα θα καταλήξει σε συμφωνία εντός χρονοδιαγραμμάτων, δανειστές και Κυβέρνηση συμφώνησαν στα δημοσιονομικά μεγέθη του 2017, όχι όμως κι αυτά για το 2018.
Όπως έλεγε αργά το βράδυ της Κυριακής αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, οι δανειστές «αμφισβητούν την απόδοση του spending review», δηλαδή τα μέτρα για την μείωση των δαπανών. Μέχρι τώρα, για το 2018, καταγράφεται «μαύρη τρυπά» 600 εκ. ευρώ, που αφορά το κονδύλι χρηματοδότησης του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, υπήρχε κενό και για το 2017, της τάξης των 50 εκ . ευρώ, όμως βρέθηκαν τα χρήματα κι έτσι σήμερα θα κατατεθεί κανονικά το Σχέδιο του Προϋπολογισμού.
Σε αυτό, θα υπάρχει και κονδύλι 300 εκ. ευρώ, για δαπάνες σε Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια οι οποίες κινδύνευαν με «ψαλίδι» εξαιτίας της αρχικής εκτίμησης για κενό 0,2% του ΑΕΠ το 2017.
Μας δίνουν δημοσιονομικά για το 2017, μας ζητούν τα Εργασιακά
Τα δημοσιονομικά αργά το βράδυ έμοιαζαν «παιχνιδάκι» μπροστά στα εργασιακά που παραμένει ένα «αγκάθι στα πλευρά της Κυβέρνησης» και το οποίο «απειλεί» να τινάξει στον αέρα όλη τη διαπραγμάτευση, αφού το οικονομικό επιτελείο θέλει να έχει ολοκληρωθεί έως το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου ή το αργότερο έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, το ΔΝΤ εμμένει:
– Στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και
– την κατάργηση της προέγκρισής τους, εξωθώντας στην πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, (η οποία αναμένεται να αποτελέσει προπομπό και για τις ΔΕΚΟ).
-Πρόβλημα αποτελούν και οι απαιτήσεις των πιστωτών για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο
-Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τα… όνειρα περί επαναφοράς της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων.
Εφόσον ξεπερασθεί ο κάβος των προαπαιτουμένων στις εργασιακές σχέσεις, ενδεχομένως η κυβέρνηση να προλάβει το τρένο για συμφωνία «επί της αρχής» (staf level argreement) στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και μην χρειαστεί κάποιο έκτακτο Eurogroup στις αρχές Ιανουαρίου του 2017.
Οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές θα συνεχιστούν και σήμερα με την ατζέντα των ραντεβού να είναι κλεισμένη από το πρωί σε μια προσπάθεια να σημειωθεί πρόοδος έως την Τρίτη – οπότε θα αναχωρήσουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου – στα μεγάλα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά ώστε τα μικρά να κλείσουν εξ’ αποστάσεως (με email).
Σε εκκρεμότητα τα πρωτογενή πλεονάσματα
Ένα θέμα που καίει την ελληνική πλευρά και παραμένει σε εκκρεμότητα είναι αυτό της μείωσης, κάτω από το 3,5%, των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.
Οι συζητήσεις πάνω σε αυτό το θέμα δίνουν και παίρνουν μετά και την «κερκόπορτα» που άνοιξε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Νεότερο σενάριο θέλει την Αθήνα να βαδίζει με πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και όχι έως το 2028 που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο. Ας σημειωθεί ότι οι στόχοι στα πλεονάσματα έχουν συνδεθεί και με τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.