Δώρο – επίδομα 250-300 ευρώ εξετάζει να καταβάλει η κυβέρνηση εν όψει Πάσχα στο πλαίσιο των πρόσθετων μέτρων στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων που συζητούνται στο οικονομικό επιτελείο.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, το επίδομα έχει σχεδόν κλειδώσει ως μέτρο στήριξης των συνταξιούχων ενώ τα κριτήρια για την καταβολή της ενίσχυσης όπως και το ποσό δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί. Δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι ίδια με τα κριτήρια του έκτακτου επιδόματος των 250 ευρώ που πληρώθηκε τα Χριστούγεννα, αλλά ενδέχεται να διευρυνθούν ώστε να ενισχυθούν περισσότεροι από όσους πήραν επίδομα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ψυχοσάββατα 2023: Δείτε ΕΔΩ πόσα και ποιά είναι;
Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη που έχουν γνώση των μέτρων τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πρώτον ότι θα δοθεί επίδομα για το Πάσχα (στα πρότυπα των Χριστουγέννων) και δεύτερον ότι μπορεί να καλύπτει περισσότερους δικαιούχους ή να δοθεί και με αυξημένο ποσό.
Το ύψος του επιδόματος δεν αποκλείεται να είναι και 300 ευρώ αντί 250 ευρώ που πληρώθηκε τον Δεκέμβριο και αυτό για δυο λόγους:
» Πρώτον γιατί όπως φαίνεται από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, βγαίνει μεγαλύτερο «περίσσευμα» για να αποφασιστούν μέτρα στήριξης που έχουν έκτακτο χαρακτήρα και πηγαίνουν στοχευμένα σε κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια.
» Δεύτερον διότι θα έρθει να αναπληρώσει εν μέρει τη μηδενική αύξηση για περίπου 720.000 συνταξιούχους οι οποίοι διατηρούν στη σύνταξή τους μεγάλη προσωπική διαφορά που δεν θα ξεπεραστεί με την αύξηση που θα πάρουν. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η αύξηση κατά 7,75% θα εφαρμοστεί σε όλες τις συνάξεις με ή χωρίς προσωπική διαφορά. Με το ποσοστό αυτό θα αυξηθούν η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη, αλλά για να περάσει το κέρδος στην τσέπη θα πρέπει η αύξηση να είναι μεγαλύτερη από την προσωπική διαφορά. Για τους συνταξιούχους που διατηρούν προσωπική διαφορά η οποία θα είναι μεγαλύτερη από το ποσό της αύξησης, το αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό και δεν θα έχουν κέρδος στην τσέπη. Αντίθετα για περισσότερους από 1,7 εκατ. συνταξιούχους η αύξηση 7,75% θα περάσει στην τσέπη.
Παιδικοί σταθμοί: Πρωτοφανές διαχειριστικό χάος με τα vouchers
Ως πιθανό σενάριο εξετάζεται να αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να πάρουν το επίδομα εν όψει Πάσχα πολύ περισσότεροι συνταξιούχοι σε σχέση με τον Δεκέμβριο από αυτούς που δεν θα πάρουν αύξηση λόγω «προσωπικής διαφοράς».
Με τα κριτήρια του Δεκεμβρίου, δικαιούχοι του επιδόματος των 250 ευρώ, όσον αφορά τους συνταξιούχους, ήταν όσοι είχαν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις έως 800 ευρώ πριν από τον φόρο, δηλαδή όσοι είχαν έως 850 ευρώ μικτή σύνταξη πριν αφαιρεθεί η κράτηση ασθένειας 6%, ενώ για το οικογενειακό εισόδημα (π.χ. δυο συζύγων συνταξιούχων) το κριτήριο ήταν να μην υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ. Σε ετήσια βάση τα όρια εισοδήματος ήταν 9.600 ευρώ ως προς το ατομικό και 16.800 ευρώ ως προς το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.
Αν υιοθετηθούν διευρυμένα κριτήρια, τότε είναι πιθανό το οικογενειακό ατομικό όριο να ανέβει στα 1.000 ευρώ ώστε να πιάσει περισσότερους από όσους δεν θα πάρουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.
Στην περίπτωση που δοθεί το επίδομα σε περισσότερους το ποσό θα είναι πάλι 250 ευρώ, ενώ αν μείνουν ίδια τα εισοδηματικά κριτήρια, τότε είναι πιθανό να αυξηθεί στα 300 ευρώ.
Περισσότερο κερδισμένοι από την επανάληψη του επιδόματος θα είναι τα ζευγάρια συνταξιούχων ΟΓΑ καθώς οι μηνιαίες συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 600 ευρώ (σ.σ.: η μέση σύνταξη ΟΓΑ είναι 460 ευρώ), που σημαίνει ότι το επίδομα Πάσχα θα πάει και στους δυο συζύγους.