Υπέρμετρες αυξήσεις έως και 61,5% αποφάσισε να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε αρκετές «μη προνομιούχες» και «λαϊκές» περιοχές της χώρας.
Σε δήμους της Αττικής, όπως η Κερατέα, η Μαλακάσα, το Πέραμα, η Δραπετσώνα και η πλημμυροπαθής Νέα Πέραμος, στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου καταγράφονται, σε αρκετές ζώνες, αυξήσεις τιμών που κυμαίνονται σε επίπεδα πολύ ανώτερα του 10% και αναμένεται να προκαλέσουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Σημαντικές αυξήσεις αποφασίστηκαν εξάλλου και στις πολύ «ακριβές» περιοχές της Αθήνας, κυρίως στο Ιστορικό Κέντρο.
Από την άλλη πλευρά, σημαντικές μειώσεις παρατηρούνται στις πιο «ακριβές» περιοχές της Ανατολικής Αττικής, όπως η Εκάλη, η Βάρη, το Πόρτο Ράφτη, ο Διόνυσος και η Νέα Ερυθραία, αλλά και σε δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης.
Μόνο για ΕΝΦΙΑ
Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Για τον υπολογισμό όλων των υπόλοιπων φόρων και τελών που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται οι προηγούμενες αντικειμενικές αξίες μέχρι τις 31-12-2018. Από την 1η-1-2019 όλοι οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις στα ακίνητα θα προσδιορίζονται με τις νέες αξίες.
Σύμφωνα με νέα αναλυτικά παραδείγματα που παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.», σε όσες περιοχές καταγράφονται πολύ μεγάλες αυξήσεις αντικειμενικών αξιών, ο κύριος ΕΝΦΙΑ αναμένεται να είναι αυξημένος κατά 3,57% έως και 27,59%, ενώ σε όσες περιοχές οι νέες αντικειμενικές είναι σημαντικά μειωμένες, ο κύριος ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι λιγότερος έως και 22,2%.
Στην πλειονότητα των περιοχών πάντως, ο φόρος θα είναι ίδιος με πέρυσι, καθώς οι αντικειμενικές αξίες είτε μεταβάλλονται ελάχιστα (αυξάνονται ή μειώνονται σε ποσοστά χαμηλότερα του 10%) είτε παραμένουν αμετάβλητες.
Νέα κλιμάκια
Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, φοβούμενη έντονες αντιδράσεις, παρενέβη «πυροσβεστικά» καταθέτοντας στη Βουλή τροπολογία με την οποία διευρύνονται κατά 50 ευρώ το 1ο και το 3ο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, ώστε να αποτραπεί η μετάβαση εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων σε υψηλότερα κλιμάκια όπου ισχύουν μεγαλύτεροι συντελεστές φόρου, εξαιτίας αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές (στις τιμές ζώνης).