Τα πάνω-κάτω στη δεύτερη αξιολόγηση φέρνουν τα νέα μέτρα που ζητεί εδώ και τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω της ανάρτησης του επικεφαλής οικονομολόγου του Ταμείου κ. Μορίς Ομπσφελντ και του Πολ Τόμσεν.
Η απαίτηση για άμεση νομοθέτηση μέτρων ύψους 4,55 δισ. ευρώ ανατρέπει το καλό κλίμα που είχαν δημιουργήσει οι Ευρωπαίοι δανειστές οι οποίοι έσπρωχναν τα πράγματα για να έχουμε το συντομότερο δυνατό συνολική λύση για αξιολόγηση, χρέος και πλεονάσματα.
Η παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ νομιμοποιείται από το γεγονός ότι η Γερμανία επέβαλε την υπογραφή του στην τεχνική συμφωνία που θα πρέπει να υπάρξει για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Μετά και από την επίσημη δημοσιοποίηση των απαιτήσεων του ΔΝΤ σε δημοσιονομικά μέτρα από το 2018, η Αθήνα θα πρέπει πλέον να διαπραγματευτεί σε δύο ατζέντες.
Η πρώτη αφορά την αξιολόγηση που έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους και η οποία έχει ως μεγάλα ανοιχτά θέματα το εργασιακό και το δημοσιονομικό για το 2017-2018 όπου υπάρχει ακόμη μια διαφορά περίπου 200 εκ. ευρώ.
Το δύσκολο θέμα της ευρωπαϊκής ατζέντας παραμένει το εργασιακό αφού και η ομάδα της Ευρωπαϊκής επιτροπής ζητά την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων από το 5% στο 10% με αντάλλαγμα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Το αγκάθι που προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο διάλογο είναι η παροχή των 617 εκ. ευρώ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη και η οποία αιφνιδίασε όχι τόσο ως κίνηση αλλά ως χρόνος αφού ακόμη το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,1% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός για φέτος, δεν έχει πιστοποιηθεί από την Eurostat.
Σε ό, τι αφορά την αναστολή της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αντίρρηση αφού αποδέχονται το οικονομικό και κοινωνικό βάρος που έχουν επωμιστεί από την προσφυγική κρίση.
Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση αλλά δεν έκανε κάποιο σχόλιο για την στάση που κράτησαν οι δανειστές.
Το πρόβλημα με το ΔΝΤ
Το θέμα με το ΔΝΤ είναι μια δεύτερη ξεχωριστή ατζέντα αρκετά πιο δύσκολη από την πρώτη η οποία ανοίγει σε μια πολύ κρίσιμη φάση της αξιολόγησης και απειλεί να επαναλάβει άλλη μια φορά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις ή ακόμη και να παγώσει τελείως τη δεύτερη αξιολόγηση.
Μέτρα όπως η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου και οι περικοπές σε υφιστάμενες συντάξεις λίγους μήνες μετά από το πακέτο των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάιο, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν αποδεκτά ακόμη και από την πιο πρόθυμη Κυβέρνηση.
Εκτός από πολιτικά θα είναι και οικονομικά καταστροφικό καθώς η αβεβαιότητα για το εάν η Ελλάδα καταφέρει να υιοθετήσει και νέα μέτρα θα καταστρέψει το όποιο καλό κλίμα έχει αρχίσει να δημιουργείται για εκείνη τον τελευταίο καιρό.
Μια καθυστέρηση μηνών στην αξιολόγηση θα καθυστερήσει και την λύση για το χρέος, την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και τελικά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Κατά την χθεσινή πρώτη μέρα τα στελέχη του ΔΝΤ επέμειναν ότι η θέση των δύο στελεχών του Ταμείου δημοσιοποιήθηκε για να ξεκαθαριστεί η προσέγγιση του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και όχι για να δυσκολέψουν την αξιολόγηση.
Τούτο παρά το γεγονός ότι από την Δευτέρα παραδέχονται όλοι ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
Μόνη ελπίδα της ελληνικής πλευράς είναι η καλή διάθεση των ευρωπαίων δανειστών να επιταχύνουν τα πράγματα και να ξεμπλοκάρουν ακόμη και την διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ.