Αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Τaxisnet για την υποβολή των των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2017 και η οποία θα κλείσει στα τέλη Ιουνίου.

Με απόφαση που υπέγραψε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής δίνεται προθεσμία έως τις 30 Μαρτίου στις επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα του 2017.

Για τις βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίστηκε η 29η Ιουνίου.
Για όσα αρχεία υποβληθούν μετά τις 30.3.2018 και 29.6.2018 αντίστοιχα, αλλά μέχρι και τις 31.12.2018, δεν θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 54 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Οι φορολογούμενοι θα δουν για τις στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης προσυμπληρωμένα τα στοιχεία που αφορούν τις αποδοχές τους, τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν, τους τόκους καταθέσεων, τις δόσεις των δανείων που κατέβαλαν το 2017 καθώς και τα στοιχεία για τα αυτοκίνητα και τις κατοικίες τους και τα τεκμήρια.

Οι διατάξεις με βάση τις οποίες θα υπολογιστούν οι τελικές φορολογικές επιβαρύνσεις παρουσιάζουν ελάχιστες αλλαγές σε σύγκριση με αυτές που ίσχυσαν πέρυσι.
Τα νέα φορολογικά έντυπα έχουν ήδη σχεδιαστεί με τη βασικότερη αλλαγή στον έντυπο Ε1 να αφορά στους κωδικούς 049-050 όπου οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες θα δηλώνουν τις δαπάνες για αγορές ή παροχής υπηρεσιών που πραγματοποίησαν με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking.

Αναλυτικά τι αλλάζει

Οι φορολογούμενοι κατά την συμπλήρωση του εντύπου Ε1 θα δουν ότι δίπλα στον κωδικό 049 έχει προστεθεί και ο κωδικός 050 ο οποίος αφορά τις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησε το 2017 η σύζυγος ή το μέλος του σύμφωνου συμβίωσης.

Ο κωδικός 049 του πίνακα 7 του Ε1, αφορά τις δαπάνες που έγιναν το 2017 με ηλεκτρονικό χρήμα (κάρτες, e-banking) που εξασφαλίζουν σε μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 8.636 – 9.550 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου.

Για να δικαιούται έκπτωσης φόρου, ο φορολογούμενος θα πρέπει κατά τη διάρκεια του 2017 να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking) δαπάνες για αγορές αγαθών ή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό:

• 10% του ετήσιου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
• 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- ατομικό του εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
• 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο – πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος δεν κατάφερε να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, το «ακάλυπτο» ποσό φορολογείται με 22%.

Πάντως, ο κωδικός 049-050 δεν θα είναι κλειδωμένος, πράγμα που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να προσθέσουν δαπάνες οι οποίες ενδεχομένως να μην εμφανίζονται, όπως για παράδειγμα πληρωμές που έχουν γίνει με μεταφορά χρηματικών ποσών από τον λογαριασμό τους σε λογαριασμό ελεύθερου επαγγελματία, π.χ. γιατρού, ο οποίος δεν έχει δηλωθεί μέχρι σήμερα ως επαγγελματικός. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί τα ενημερωτικά (statements) των τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025