Έντυπο Ε2 πρέπει να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι που εισέπραξαν το 2022 ενοίκια από εκμίσθωση κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, όσοι παραχώρησαν δωρεάν κάποια ιδιόκτητη κατοικία τους στα παιδιά τους, στους γονείς τους ή σε τρίτους και όσοι διαθέτουν κενά ακίνητα.
Σύμφωνα με την Ημερησία, θα πρέπει να δηλωθούν στο έντυπο Ε2 και τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb, ενώ σε συγκεκριμένους κωδικούς του εντύπου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν στην περίπτωση που δεν θέλουν να φορολογηθούν γι’ αυτά.
Στεγαστικά δάνεια – Επιδότηση επιτοκίου: Ποιοί θα ξανακάνουν αίτηση
H βασική παράμετρος για την αποφυγή προβλημάτων με την Εφορία είναι η ορθή συμπλήρωση του εντύπου Ε2, στο οποίο δηλώνονται τα μισθώματα και η πιστή μεταφορά τους στο έντυπο Ε1, ώστε να αποφευχθούν λάθη που οδηγούν σε αυξημένους φόρους και πρόστιμα.
Τα σημεία-κλειδιά
Τα βασικά σημεία για τη συμπλήρωση του Ε2 είναι:
Στην περίπτωση εγγάμων και εφόσον η σύζυγος έχει εισοδήματα από ακίνητη περιουσία που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου/ συζύγου, με την επιλογή «Ε2 Συζύγου/ΜΣΣ».
Η στήλη 17 (Είδος μίσθωσης-χρήση ακινήτου) συμπληρώνεται υποχρεωτικά με το είδος της μίσθωσης και τη χρήση του μισθίου, όπως εκμίσθωση γραφείου, δωρεάν παραχώρηση κατοικίας, κενό κ.λπ.. Επιλέγοντας τον κωδικό 60 της στήλης αυτής δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking κ.λπ.), ενώ επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking κ.λπ.) κατά το φορολογικό έτος 2022.
Σε περίπτωση που έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητα, τόσο ο σύζυγος όσο και η σύζυγος, τότε οι δύο σύζυγοι έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν χωριστό έντυπο Ε2 για τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους, έστω και αν υπάρχει συνιδιοκτησία σε μερικά ή σε όλα τα ακίνητα.
Οι στήλες 13, 14 και 15 συμπληρώνονται με το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων που αναλογεί στον υπόχρεο κατά κατηγορία, όπως εμφανίζεται στους τίτλους των στηλών. Στις στήλες αυτές συμπληρώνονται και τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που εισπράχθηκαν κατά το έτος 2022.
Η στήλη 16 συμπληρώνεται με τα ποσά των ανείσπρακτων εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων που συνοδεύεται από το αποδεικτικό επίδοσής της, και έχουν προσκομιστεί στη ΔΟΥ ευκρινή φωτοαντίγραφα αυτών πριν από την υποβολή της δήλωσης.
Στον κωδικό 63: «Εκμίσθωση κατοικίας που υπεκμισθώνεται για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω ψηφιακής πλατφόρμας» δηλώνεται το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτά ο εκμισθωτής από την εκμίσθωση κατοικίας η οποία υπεκμισθώνεται βραχυχρόνια στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού μέσω ψηφιακής πλατφόρμας από τον μισθωτή. Το εν λόγω εισόδημα μεταφέρεται από την υπηρεσία στους κωδικούς 105-106 του εντύπου Ε1.
Tι δείχνουν οι πρώτες δηλώσεις
Με φουσκωμένα εκκαθαριστικά ξεκίνησε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς ένας στους τέσσερις που υπέβαλε δήλωση πληρώνει φόρο που κατά μέσο φτάνει τα 585 ευρώ.
Παράλληλα το 21,37% των φορολογούμενων έλαβε πιστωτικό εκκαθαριστικό με αποτέλεσμα να δικαιούνται επιστροφή ύψους 402,1 ευρώ ο καθένας, ενώ το 55,52% των σημειωμάτων είναι μηδενικού φόρου.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πρώτης παρτίδας των εκκαθαριστικών που ξεφούρνισε η ΑΑΔΕ από τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022 που έτρεξαν να υποβάλλουν 14.324 φυσικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:
Το 55,52% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 7.952 είναι μηδενικά.
Για το 21,37% των φορολογουμένων ή για 3.062 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 1,230 εκατ. ευρώ δηλαδή 402,1 ευρώ κατά μέσον όρο για τον καθένα.
Το 23,11% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Συγκεκριμένα, για 3.310 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,936 εκατ. ευρώ.