Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος εκτιμάται ότι μεταφέρει στην κυβέρνηση το πακέτο των μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί προκειμένου να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Ελλάδα και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Το τοπίο με τα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις που ζητούν οι τέσσερις θεσμοί αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά την πρωινή συνάντηση Τσακαλώτου – Μοσκοβισί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι 1,8 δισ. θα έρθει από φόρους -κυρίως από τη μείωση της έκπτωσης φόρου των μισθωτών και συνταξιούχων που οδηγεί σε μείωση του αφορολόγητου ορίου- και το υπόλοιπο 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις.
Εφόσον η κυβέρνηση συναινέσει στο κείμενο της συμφωνίας που κομίζει ο Μοσκοβισί, τότε ίσως προλάβει να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αναμένει έκτακτο Eurogroup -πριν ή μετά τις 9 Μαρτίου- για την είσοδο των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Από την πλευρά του, ο Ευκλ. Τσακαλώτος θα προτάξει τη νέα επιτυχία του προϋπολογισμού ο οποίος ξεκίνησε το 2017 έχοντας πετύχει πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ εξαιτίας της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,041 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 325 εκατ. ευρώ ή 8,7% έναντι του στόχου (3,716 δισ. ευρώ) ενώ οι δαπάνες του διαμορφώθηκαν στα 3,326 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 137 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3,462 δισ. ευρώ).
Στις Βρυξέλλες, τώρα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η σημερινή επίσκεψη του Γάλλου επιτρόπου έχει πολιτικό χαρακτήρα και δεν συνδέεται με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα.
Ως προς την επιστροφή του κουαρτέτου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είπε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία.
«Εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από κοινού με όλους τους εταίρους, προκειμένου η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να ανακάμπτει» πρόσθεσε η Ανίτα Μπράινχαρντ, συμπληρώνοντας: «Πρόκειται για πολύ κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία πρέπει να επιλέξουμε εάν θα οικοδομήσουμε στην πρόοδο ή θα την υπονομεύσουμε».
Τα 5 μέτρα που φέρνει ο Μοσκοβισί στις αποσκευές του
Επέκταση του φόρου πολυτελείας 10% σε όλα τα δερμάτινα είδη εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ως ένα από τα παραμετρικά μέτρα με τα οποία θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018.
Εταίροι και ΔΝΤ, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, έχουν υπολογίσει στα 700 εκατ. ευρώ αυτή την τρύπα και περιμένουν τις ελληνικές προτάσεις για το πως θα καλυφθεί, διαφορετικά η Αθήνα δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έδωσε μάχη στις τηλεδιασκέψεις που είχε με τους δανειστές προκειμένου η μείωση στο αφορολόγητο να μην τρέξει νωρίτερα από το 2018, αλλά το μέτρο να μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι το «πακέτο» μέτρων του 2018 θα είναι ελαφρύτερο. Ακόμη και αν το αφορολόγητο απουσιάζει από την πρώτη «συνταγή» των μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, η τελευταία θα παραμείνει επιβαρυντική εξαιτίας:
1. Της επιβολής του φόρου πολυτελείας 10%, που όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», εξετάζει το οικονομικό επιτελείο σε όλα ανεξαιρέτως τα δερμάτινα είδη και τεχνουργήματα (παπούτσια, τσάντες, σακίδια κ.α.) και όχι σε περιορισμένα όπως ισχύει σήμερα.
2. Του σεναρίου για αύξηση του φόρου πολυτελείας για αυτοκίνητα κ.λπ., πλην όμως ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί λόγω του περιορισμένου δημοσιονομικού αποτελέσματος.
3. Της κατάργησης των τελευταία φοροαπαλλαγών που επέζησαν από τα δύο προηγούμενα μνημόνια, όπως κατάργηση της εναπομείνασας έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες.
4. Της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.
5. Των νέων περικοπών που προτείνεται να γίνουν στις αμυντικές δαπάνες ή στα κονδύλια των υπουργείων μέσω της διαδικασίας επανεξέτασης των δαπανών που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αγγίξει ακόμη και τις επιχορηγήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ.