Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μία προσπάθεια εύρεσης συμβιβαστικής λύσης για το ελληνικό χρέος, υπό τη χρονική πίεση που ασκεί ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ αλλά και η κρίση στον Ευρωπαϊκό Νότο (Ιταλία / Ισπανία). Επιχειρείται σήμερα στον Καναδά στο περιθώριο του G7 να λάβει χώρα ένα ακόμη Washington Group. Στόχος μία πρώτη πολιτική σύγκλιση για το ελληνικό ζήτημα, η οποία δεν κατέστη ωστόσο εφικτή ούτε στις προηγούμενης απόπειρα της 24ης Μαΐου ούτε στις ζυμώσεις που μεσολάβησαν.
Η Γερμανία δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνει βήματα σύγκλισης προς έναν πιο… αυτόματο ή σχεδόν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ. Αντιθέτως εισέρχεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με πρόταση για μία μικρή μόνο επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Ωστόσο, σε αυτό το σενάριο σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ συνεχίζει να εκτιμά το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο. Και αναζητείται ένας ρόλος κατ’ ελάχιστον συμβούλου για το ΔΝΤ.
Η θέση της Γερμανίας φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις Γερμανού αξιωματούχου ότι δεν διατίθεται να προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις αναφορικά με το χρέος. Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU για τη δημοσιονομική πολιτική, Eckhardt Rehberg, δήλωσε στους FT ότι το κόμμα της Angela Merkel δεν επιμένει πλέον στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Τόνισε συγκεκριμένα ότι “με το ΔΝΤ να επιμένει σε μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα –μιλούν για τριψήφιο αριθμό- έχω πρόβλημα. Το ερώτημα είναι: είναι τόσο υψηλό το τίμημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο επόμενο πρόγραμμα;”
Παράλληλα, παραμένει η σκιά της αυστηρής προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής (ECCL) που ζητά η ΕΚΤ και η ΤτΕ. Ωστόσο με αυτή αντιτίθεται οι Βρυξέλλες ενώ δεν είναι επιθυμητή από την Αθήνα.
Στο σενάριο που υπάρξει μία πρώτη πολιτική σύγκλιση μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ (σ.σ. ο Όλαφ Σολτς έχει διαμηνύσει ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την πλευρά του στο τέλος του μήνα ), το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων θα πρέπει να εξειδικευτεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο.
Την επόμενη Πέμπτη συνεδριάζει το EWG και έως τότε αναμένεται να ετοιμαστούν και οι 3 εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους: της Κομισιόν και της ΕΚΤ (που επιχειρείται να παρουσιαστούν με ενιαία γραμμή) αλλά και του ΔΝΤ (το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλα τα σενάρια δείχνει το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο διαφωνώντας όμως με την ΕΕ στις παραδοχές όχι μόνο σ το πεδίο του χρέους αλλά και αναφορικά με το ΑΕΠ).
Τελικός στόχος είναι, όπως έγινε ξεκάθαρο και την Πέμπτη από τους ομιλητές στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, είναι να δοθεί το ταχύτερο δυνατό μία λύση: μία συνολική πολιτική συμφωνία για το χρέος, το ΔΝΤ, τα ταμειακά διαθέσιμα και την επόμενη ημέρα να ληφθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Πύρα συμμάχων δέχονται οι ΗΠΑ στη Σύνοδο των G7 για την επιβολή δασμών… Δειτε ρεπορταζ για τη σημερινή G7 από το Euronews