Προσωρινή «ανακωχή» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το προνοιακά επιδόματα, τουλάχιστον για το 2017, επιβεβαιώθηκε νωρίτερα και από την αρμόδια αν. υπουργό Θεανώ Φωτίου, η οποία μιλώντας σε δημοσιογράφους εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο συγκεκριμένο σκέλος.
Έτσι, με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, τέσσερα επιδόματα «κόβονται» και ενσωματώνονται στο Κοινωνικό εισόδημα Αλληλεγγύης ΚΕΑ.
Αυτά είναι:
– Το Επίδομα ένδειας με προϋπολογισμό 2,8 εκατ. ευρώ.
– Το Επίδομα απροστάτευτων παιδιών με προϋπολογισμό 3,9 εκατ. ευρώ.
– Το Επίδομα για υποχρεωτική εκπαίδευση με προϋπολογισμό 1,75 εκατ. ευρώ, και
– Το επίδομα του ΟΑΕΔ για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, το οποίο αφορούσε περίπου 5.500 δικαιούχους, με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ.
Όλα τα πιο πάνω επιδόματα, ενσωματώνονται στο ΚΕΑ, για το οποίο η πλατφόρμα αιτήσεων θα αρχίσει να «τρέχει» τον Ιανουάριο του 2017. Ήδη η σχετική εκπαίδευση των εργαζομένων στους δήμους έχει ξεκινήσει, ενώ οι ωφελούμενοι του ΚΕΑ αναμένεται να ξεπεράσουν τις 700.000.
Νωρίτερα, τα dikaologitika news έγραφαν ότι «ανακωχή» για το 2017, φαίνεται ότι πέτυχε το υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με τη διάσωση των προνοιακών επιδομάτων. Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά κατάφερε να πείσει για τις θέσεις της και έτσι είναι πιθανό να καταστεί εφικτό να βρεθούν τα 760 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη λειτουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), από την 1.1.17 και μετά, χωρίς να χρειάζεται ανάλογη περικοπή επιδομάτων.
Τα μόνα επιδόματα που φαίνεται ότι κινδυνεύουν είναι το φοιτητικό και το επίδομα που χορηγείται για περιπτώσεις καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες), εάν ο δικαιούχος λάβει στήριξη σε είδος (πχ σκηνή).
Η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι για το 2017 τα κονδύλια που απαιτούνται για το ΚΕΑ, θα καταστεί εφικτό να βρεθούν, με χρήση και του πλεονάσματος του τρέχοντος έτους. Ουσιαστικά έτσι, η «τρύπα» που είχαν εντοπίσει τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ύψους 250 εκατ. ευρώ θα εξαφανιστεί και το πρόγραμμα θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά, σε όλη τη χώρα, με στόχο να βοηθήσει περίπου 250.000 οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Πάντως, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού έχουν εγγραφεί ποσά 571 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό… Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το 2018 και μετά.
Όπως είναι σαφές στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, προβλέπονται περικοπές για μια σειρά από επιδόματα, μέσω της διαδικασίας εξορθολογισμού τους. Ουσιαστικά τα επιδόματα που κινδυνεύουν είναι τα οικογενειακά, αφού ζητείται να υπάρξει ριζική αναμόρφωσή τους, με ορατό το ενδεχόμενο να ενοποιηθεί το επίδομα τέκνων και το πολυτεκνικό. Επίσης, κίνδυνο διατρέχει το επίδομα θέρμανσης, αλλά και όσα επιδόματα πρόκειται να επικαλυφθούν από το ΚΕΑ. Στο κείμενο του μνημονίου γίνεται αναφορά και για τα επιδόματα αναπηρίας, όμως στη λογική του επανελέγχου χορήγησης.