Πολυ κοντά στην τελική λύση άρα και το κλείσιμο της αξιολόγησης βρίσκεται η κυβέρνηση, που ωστόσο δίνει ότι ακριβώς θέλουν οι δανειστές κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων.
Μετά το blame game αλλά και το «μασάζ» στους βουλευτές της πλειοψηφίας πως το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει τα σχέδια για αφορολόγητο κάτω των 7.000 ευρώ, επιχειρείται η σύνθεση των απόψεων και η συσπείρωση δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, ενόψει των αποφάσεων τις οποίες θα κληθούν να λάβουν εντός των επομένων ημερών, εφόσον επικρατήσει η «γραμμή» για άμεσες πρωτοβουλίες άρσης του αδιεξόδου, προκειμένου να μην παρατείνεται η αβεβαιότητα.
Αρμόδιες πηγές ανέφεραν χθες, Πέμπτη, πως τη στιγμή αυτή το οικονομικό επιτελείο «ξορκίζει» τη μείωση του αφορολογήτου που ζητούν οι δανειστές. Αν και απέφευγαν να πάρουν θέση απέναντι στις διαρροές των σεναρίων για τα νέα μέτρα («για να αφήσουμε να εκτεθεί στο τέλος η αντιπολίτευση» όπως έλεγαν) τελικώς επέλεξαν ότι πρέπει άμεσα να δηλώσει η κυβέρνηση πως δεν θα αποδεχθεί να μειωθεί στις 5.000 ή και στις 6.000 ευρώ το 2018, από 8.636 ευρώ σήμερα.
Οι διαψεύσεις για το αφορολόγητο, την εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ και τις τριβές Βούτση-Τσακαλώτου, κρίθηκαν αναγκαίες στην παρούσα φάση για να επιστρέψει η ηρεμία στην κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που παρακολουθεί εμβρόντητη και με «κομμένα τα φτερά» τις εξελίξεις, αλλά σύντομα θα χρειαστεί και να στηρίξει ενεργά τις κεντρικές επιλογές του Μαξίμου. Την ανησυχία αυτή εξέφραζε άλλωστε και η παρέμβαση Βούτση, που χθες «κάρφωσε» και πάλι το υπουργείο Οικονομικών επειδή κρατούσε κρυφή επί μία εβδομάδα την επιστολή Τσακαλώτου, αν και είχε βουίξει ήδη η χώρα και η Ευρώπη ολόκληρη για το περιεχόμενό της.
Αθήνα και Βρυξέλλες βρίσκονται πάντως -χωρίς να ομολογείται επισήμως- σε ανοικτή γραμμή, ενόψει της διαμόρφωσης της τελικής λύσης. Στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν να λένε πως είναι υπερβολικές οι απαιτήσεις των δανειστών για «προκαταβολικά μέτρα που δεν θα χρειαστούν», αλλά είναι και αναγκασμένοι να γεφυρώσουν το χάσμα με μέτρα που να πείθουν τους δανειστές.
Οχυρώνονται όμως προς το παρόν πίσω από την νομική και πολιτική θέση πως θα ήταν αντισυνταγματικό να νομοθετήσουν από τώρα μέτρα για μετά τη λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης.
Ως πιθανότερο σενάριο πάντως, ενόψει και των ζυμώσεων που θα επακολουθήσουν πριν και μετά την ανακοίνωση της εκθέσεως του ΔΝΤ την ερχόμενη Δευτέρα, προβάλλει πλέον το ενδεχόμενο να προτείνουν να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση για εργασιακά, ενέργεια, υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και αποκρατικοποιήσεις, αφήνοντας ανοικτά όμως τα δημοσιονομικά ζητήματα (πρωτογενή πλεονάσματα και νέο Μεσοπρόθεσμο) για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να μετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Έως τότε τα σχέδια θα αλλάζουν και θα ξαναλλάζουν, με κυρίαρχο στοιχείο όμως ότι πρέπει να καλυφθούν τα τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ που η Κομισιόν θεωρεί σαν «δημοσιονομικό κενό» της διετίας 2017-2018, αναμένοντας την τελική έκθεση του ΔΝΤ που θα δείξει αν θα αλλάξει στάση το Ταμείο για τα 4,5 δισ. ευρώ που ζητούσε ήδη τους προηγούμενους μήνες.