Οι ελεγκτικοί οίκοι τήρησαν στάση αναμονής τον Αύγουστο για την Ελλάδα και δεν προχώρησαν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα και δεδομένου ότι σε αυτή τη φάση ο χρόνος είναι χρήμα (και μάλιστα πολύ) σπεύδει να κλείσει όλες τις μεγάλες εκκρεμότητες που «ενοχλούν» τις αγορές και τους επενδυτές.

Η πλήρης άρση των μπορεί να μην «αγγίζει» μεγάλη μερίδα πολιτών στο εσωτερικό της χώρας (επί της ουσίας οι τελευταίοι περιορισμοί που είχαν απομείνει αφορούσαν μόνο στις συναλλαγές με το εξωτερικό) αλλά ενδιαφέρει πολύ και τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις αλλά και φυσικά τις ίδιες τις αγορές.

Η ανακοίνωση της άρσης των capital controls έφερε άλλο ένα ιστορικό χαμηλό για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς το οποίο υποχώρησε ακόμη και στο 1,95%. Το ζήτημα είναι να υπάρξει συνέχεια. Έτσι, στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να προχωρήσουν άμεσα:

1. Στην έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για το Ελληνικό. Αυτό θα γίνει αν όχι σήμερα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένος να γίνει και ο διαγωνισμός για το καζίνο. Στη συνέχεια να μεταβιβαστεί το ακίνητο (με το δημόσιο να εισπράττει την αντίστοιχη προκαταβολή) και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσουν τα έργα μέχρι το τέλος του χρόνου. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προώθηση της επένδυσης στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου όπως επίσης και στο λιμάνι του Πειραιά.

2. Στην επίσημη κατάθεση του αιτήματος για την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι τρία δισεκατομμύρια εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα αποπληρωθούν από τα διαθέσιμα βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο το προφίλ του ελληνικού χρέους και μειώνοντας τις ετήσιες ανάγκες για τόκους

3. Στην εξασφάλιση της έγκρισης των εποπτικών αρχών των τραπεζών για το σχέδιο των κόκκινων δανείων που έχει καταρτίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

4. Στην οργάνωση μιας ακόμη εξόδου στις αγορές μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μπορεί να οργανώσει μια ακόμη επιτυχημένη έκδοση πολυετούς τίτλου αφενός για να εκμεταλλευτεί τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και αφετέρου για να αποπληρώσει και άλλα «ακριβά» τμήματα του ελληνικού χρέους. Η μείωση των τόκων συνιστά κεντρικό επιχείρημα στη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η άρση των capital controls στην πράξη ευνοεί κυρίως τις επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίος ο «χαιρετισμός» από τις Ενώσεις των Εξαγωγικών Επιχειρήσεων αλλά και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου (επιμελητήρια, ΣΕΒ κλπ).

Ουσιαστικά, ανοίγει ο δρόμος για την πραγματοποίηση όλων των συναλλαγών μέσω Internet, για τη χρήση μηχανημάτων από τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένα με τράπεζες του εξωτερικού, για την ελεύθερη μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδας αλλά και για την ελεύθερη πληρωμή συναλλαγών στο εξωτερικό (πληρωμή εισαγωγών κλπ) χωρίς να απαιτούνται διαδικασίας έγκρισης αιτημάτων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Από γραφειοκρατικές διαδικασίες και εγκρίσεις θα απαλλαγούν από την 1ηΣεπτεμβρίου και όσοι θέλουν να πληρώσουν νοσήλια και ιατρικά έξοδα στο εξωτερικό ή ακόμη και δίδακτρα σχολείων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025