Φωνές στο γερμανικό κυβερνητικό στρατόπεδο εμφανίζονται διατεθειμένες να συνεχίσει η γερμανική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα ακόμη και με αποχώρηση του ΔΝΤ, θεωρώντας προβληματική τη θέση του Ταμείου για κούρεμα.
Στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών «ενισχύεται η προθυμία για σημαντική αλλαγή πορείας στην πολιτική απέναντι στην Ελλάδα» γράφει η Sueddeutsche, αποτιμώντας ως ενδεχόμενο «σήμα» τις ανάλογες αναφορές κορυφαίου στελέχους από την πολιτική οικογένεια της Μέρκελ.
Στην εφημερίδα μίλησε ο Μαξ Βέμπερ, ο οποίος είναι μέλος του CSU (το «αδελφό κόμμα» στο CDU της Μέρκελ στη Βαυαρία και τρίτος εταίρος στο Μεγάλο Συνασπισμό) και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο.
Καθώς ο Βέμπερ έχει τόσο την εμπιστοσύνης της γερμανίδας καγκελαρίου όσο και του αρχηγού του CSU Χορστ Ζέχοφερ (το οποίο πάγια εκφράζει σκληρότερες θέσεις απέναντι στην Αθήνα), η εφημερίδα εκτιμά η αναφορά του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα επειδή έρχεται σε αντίθεση με την μέχρι τώρα γερμανική θέση για παραμονή του ΔΝΤ.
«Εφόσον το ΔΝΤ επιμένει σε κούρεμα, θα έπρεπε να το αφήσουμε να φύγει» είπε ο Βέμπερ. «Η Ευρώπη μπορεί πλέον να σταθεί μόνη της στα πόδια της» προσέθεσε.
Ο Βέμπερ ανέφερε πως η μέχρι τώρα συμβολή του ΔΝΤ στους όρους του ελληνικού προγράμματος, εξαιτίας «της τεχνογνωσίας του στην εξυγίανση υπερχρεωμένων χωρών» στάθηκε «πολύ ουσιαστική». Τώρα όμως, υποστήριξε, «οι προϋποθέσεις έχουν αλλάξει».
Το Ταμείο, ανέφερε, θέτει ως όρο για παραμονή του το κούρεμα του ελληνικού χρέους, κάτι ωστόσο που για τον Βέμπερ «θα ήταν εξαιρετικά άδικο απέναντι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τήρησαν τους όρους των προγραμμάτων διάσωσης χωρίς ελαφρύνσεις χρέους» όπως και θα ήταν αδύνατο να δικαιολογηθεί στην κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και στη Γερμανία.
«Οι φορολογούμενοι δικαιολογημένα περιμένουν από την Ελλάδα να αποπληρώσει εντελώς τα χρέη της» είπε χαρακτηριστικά ο Βέμπερ.