Σχολεία: Πιέσεις προς τους γονείς που αρνούνται να ακολουθήσουν τα πρωτόκολλα για την είσοδο των παιδιών τους στο σχολείο, με αποτέλεσμα να τους αφαιρούν το δικαίωμα στη μάθηση επιχειρεί να ασκήσει το Υπουργείο επαναφέροντας ποινικές διώξεις.
Ελπίδα Οικονομίδη-iPaidia.gr
Για μεμονωμένα περιστατικά που δεν ξεπερνούν το διψήφιο αριθμό σε όλη την Ελλάδα, κάνουν λόγο πηγές του Υπουργείου Παιδείας, για τους μαθητές που δεν προσέρχονται στο σχολείο, επειδή οι γονείς τους δεν τους επιτρέπουν να φορούν μάσκα, να διενεργούν τα προβλεπόμενα self test ή ακόμα και να κάνουν το εμβόλιο. Το αποτέλεσμα είναι μερικά παιδιά, όπως στην περίπτωση της πόλης των Ιωαννίνων, την οποία κατήγγειλε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, να μην έχουν εμφανιστεί στο σχολείο από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Νωρίτερα, η Υπουγός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της έκανε γνωστό ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει συζητήσει με το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα έρθει το επόμενο διάστημα μια διάταξη η οποία θα προβλέπει και ποινικές διαστάσεις δηλαδή και ποινή φυλάκισης δύο έτη κατά πάσα πιθανότητα, σε γονείς οι οποίοι αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Δείτε ΕΔΩ όλα όσα είπε η κ. Κεραμέως για τους γονείς – αρνητές
Η εξαγγελία μιας επερχόμενης διάταξης που θα προβλέπει κυρώσεις προς τους γονείς έθεσε ερωτήματα σχετικά με το τι ισχύει για την αφαίρεση της γονικής μέριμνας και τι ακριβώς θα προβλέπει αυτή η διάταξη.
Αφαίρεση γονικής μέριμνας
Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Παιδείας, που μιλάνε στο iPaidia.gr, η αφαίρεση της γονικής μέριμνας προβλέπεται από το αστικό δίκαιο και δεν είναι μια διαδικασία που προέκυψε εντός της πανδημίας.
Ειδικότερα, σε οποιαδήποτε περίπτωση ο μαθητής δεν προσέρχεται στο σχολείο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, κινητοποιούνται οι αρμόδιοι φορείς με μία σειρά ενεργειών.
Ο Διευθυντής του σχολείου επιχειρεί να επικοινωνήσει με τους γονείς για να ενημερωθεί για τους λόγους απουσίας του μαθητή. Αν δεν επιτύχει επικοινωνία, ενημερώνει την Διεύθυνση Εκπαίδευσης και στη συνέχεια η υπόθεση κατευθύνεται προς την εισαγγελική αρχή και τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Εφόσον ο Εισαγγελέας ενημερωθεί, ερευνάται ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η γονική μέριμνα, κι εφόσον εντοπιστεί συμπεριφορά που δεν είναι επ’ ωφελείας του παιδιού, δύναται να αποφασιστεί η αφαίρεσή της.
Τι θα προβλέπει η διάταξη για τους αρνητές γονείς
Αντιθέτως, κενό έχει εντοπιστεί στο ποινικό σκέλος της διαδικασίας, καθώς η αφαίρεση του δικαιώματος στη μάθηση, κρίνεται ως πταίσμα και δεν προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για τον γονέα, παρά το γεγονός ότι μπορεί να αποφασιστεί αφαίρεση γονικής μέριμνας.
Το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε για το νομικό κενό το Υπουργείο Δικαιοσύνης και προετοιμάζεται διάταξη που θα προβλέπει ένα γενικότερο πλαίσιο ποινικών κυρώσεων σχετικά με τη γονική μέριμνα, με στόχο να προβλεφθεί ποινική τιμωρία για μία σειρά πλημμελημάτων που θα αφορούν μεταξύ άλλων και τους γονείς που αφαιρούν στα παιδιά τους το δικαίωμα στη μάθηση.