: Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, κανονικά αναμένεται να ανοίξουν τα τη Δευτέρα 31/1. Ωστόσο, διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στα για πολλούς μαθητές

Βέβαια, υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά για το αν θα ανοίξουν όλα τα σχολεία. Αυτό γιατί σε πολλούς δήμους της χώρας το πυκνό χιόνι παραμένει στους δρόμους καθώς και στα προαύλια των σχολείων. Έτσι, δεν αποκλείεται σε συγκεκριμένες περιοχές τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, το ενδεχόμενο σε κάποια από τα σχολεία να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση και την Δευτέρα.

Ενημερωθείτε για το πότε πρέπει να κάνουν self test μαθητές και εκπαιδευτικοί. Οι νέες οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας:

Οι μαθητές, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, όσων σχολείων βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας την προηγούμενη εβδομάδα λόγω κακοκαιρίας, θα πρέπει να προσέλθουν  στα τη Δευτέρα έχοντας πραγματοποιήσει ένα επιπλέον σελφ τεστ έως 24 ώρες πριν, επομένως να κάνουν τρία (3) την εβδομάδα 31/1-4/2. Τα , επομένως, στα σχολεία που παρέμειναν κλειστά την εβδομάδα που πέρασε, θα πραγματοποιηθούν έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (31/1), της Τρίτης (1/2) και της Παρασκευής (4/2).

Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο ράπιντ τεστ και ένα σελφ τεστ, όλα με δική τους επιβάρυνση. Το ραπιντ τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (31/1) και της Παρασκευής (4/2) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και σελφ τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (1/2).

Στα την περασμένη εβδομάδα ή που ήταν σε αναστολή λόγω κακοκαιρίας αλλά επαναλειτούργησαν την Πέμπτη ή την Παρασκευή με σελφ τεστ, εφαρμόζεται η κανονική διαδικασία δύο ελέγχων την εβδομάδα, προ της προσέλευσης την Τρίτη (1/2) και την Παρασκευή (4/2).

Υπενθυμίζεται ότι:

Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές καταχωρίζουν τη δήλωση και το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές εξακολουθούνν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να αξιοποιήσουν το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην COVID-19.

Τι θα ισχύσει με τις απουσίες

Tην Παρασκευή ήταν σε αναστολή λειτουργίας περίπου 28.800 τμήματα γενικής παιδείας εξ αιτίας της κακοκαιρίας. Πριν από τις 9 π.μ. ήδη λειτουργούσαν 28.340 ψηφιακές τάξεις, περίπου το 98,4%. Αναφορικά με τις στην τηλεκπαίδευση, αν υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολογία, π.χ. διακοπή ρεύματος, δεν προσμετρώνται, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας.

Κρούσματα και τέταρτο κύμα

Αρνητική στάση απέναντι στην γενική άρση των μέτρων, κράτησε, o διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. «Εξακολουθεί να υπάρχει η σφοδρότητα του τέταρτου κύματος, το οποίο αποτελείωσε το πέμπτο ακόμα πιο σφοδρότερο κύμα. Διανύουμε την πιο τρομακτική περίοδος, καθώς έχουμε μπροστά μας το επόμενο κύμα. Αν δεν το προσέξουμε θα μας τσακίσει. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουν τα μέτρα. Το έκτο κύμα είναι μπροστά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής ΕΣΥ στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γ. Παπανικολάου.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, η κατάσταση στο νοσοκομείο Παπανικολάου εξακολουθεί να είναι κρίσιμη με τους θανάτους να αυξάνονται καθημερινά. «Oι ΜΕΘ δεν πιέζονται τόσο πολύ, έχουμε όμως αύξηση των θανάτων από την μετάλλαξη Όμικρον. Όσοι νοσηλεύονται είναι στην πλειονότητά τους μη εμβολιασμένοι και έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Κλείνοντας, επισήμανε πως, «υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει κι άλλη παραλλαγή. Ο ιός μεταβάλλεται συνεχώς, αυτό μας φοβίζει. Δεν είναι αυτή τη στιγμή περίοδος να εφησυχαστούμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025