Άνοιγμα σχολείων: Να κλείσουν τα σχολεία, προτείνουν οι ειδικοί, αφού όπως υποστηρίζουν παίζουν ρόλο στην δραματική αύξηση των κρουσμάτων. Δείτε στο ipaidia.gr τι λένε οι ειδικοί.
Εξαδάκτυλος: Να κλείσουν άμεσα τα σχολεία – Θα επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη
Την άποψη πως πρέπει να ξανακλείσουν άμεσα τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
O κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι «είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει παντού η βρετανική μετάλλαξη κορονοϊού εάν μεταδίδεται ταχύτερα κατά 50% από το απλό στέλεχος».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το νέο στέλεχος κορονοϊού μας υποχρεώνει από εδώ και στο εξής να παίρνουμε ταχύτερα αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικές και πιο έγκυρες. «Δεν θα έχουμε τα περιθώρια των ημερών που είχαμε μέχρι τώρα», υπογράμμισε.
Για το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι αυτό δεν είναι ένα μακρινό σενάριο. «Φοβούμαι ότι είναι σαφές πως οι δραστηριότητες που ξεκίνησαν από τις 11 Ιανουαρίου και έπειτα άφησαν αποτύπωμα. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega.
Για το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε πως «δεν θα πρέπει να περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν νέα μέτρα και ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού». «Θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία τώρα και μάλιστα όλα, ακόμα και τα δημοτικά», υποστήριξε.
Σύψας: Πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία
Κληθείς να σχολιάσει στον ΑΝΤ1 την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως το άνοιγμα των γυμνασίων είχε προαποφασιστεί, για τις κόκκινες περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην Επιτροπή και με τη «ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας».
Ο καθηγητής ανέφερε πως «τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», συμπληρώνοντας πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» και προειδοποιώντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».
«Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν», ανέφερε ερωτηθείς αν θα προταθεί το κλείσιμο των σχολείων.
«Τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα», είπε αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας, διαβεβαιώνοντας πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».
Lockdown: Έρχονται ΝΕΑ μέτρα – Οι σκέψεις για τα σχολεία
Πότε και πώς κλείνει ένα σχολείο ή τμήμα
Lockdown – Γώγος: Δεν αποκλείω τίποτα για τα σχολεία στην Αττική
Σαρήγιαννης: Ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής των κρουσμάτων
Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρήγιαννης, ανέφερε πώς πρέπει να κάνουμε ένα lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες. Δείτε στο ipaidia.gr όσα είπε ο καθηγητής για τα σχολεία.
Να γίνει lockdown τύπου Μαρτίου
Την πρόταση επιβολής lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες «βλέπει» ως λύση για την ανακοπή του τρίτου κύματος της πανδημίας ο καθηγητής Σαρηγιάννης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
Επιπλέον, αναφερόμενος στα σχολεία εκτιμά πως είναι λάθος να κλείσουν τελευταία, αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων.
Ο καθηγητής σημείωσε πως έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως προς το παρόν «δεν το προτείνω ακόμα».
Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, είπε ότι είναι ημίμετρο και πως «αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις».
Διευκρινίζοντας, εξήγησε πως αναφέρεται σε περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων και τόνισε μιλάμε ή για «ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες».
Τέλος, υπογράμμισε σχετικά με το θέμα της μετάλλαξης ότι «πρέπει η κυβέρνηση να έχει καλύτερη εικόνα σε όλη τη χώρα», αναφέροντας πως υπάρχουν εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, τα οποία πρέπει να ενεργοποιηθούν για την ανάλυση δειγμάτων.
Παγώνη: Τα σχολεία δεν ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων
Την άποψη ότι τα σχολεία δεν ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού εξέφρασε η Ματίνα Παγώνη.
Όπως αναφέρει στο Πρώτο Θέμα, «Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι δύσκολοι μήνες, το ξέραμε αυτό. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και προσεκτικοί. Είναι το κρίσιμο διάστημα όπου επιβάλλεται να γίνονται πάρα πολλά τεστ στην κοινότητα και να γίνεται εύκολη ιχνηλάτηση στους ασυμπτωματικούς που μεταδίδουν.
Τα στοιχεία που έχουμε δεν δείχνουν ότι φταίνε τα σχολεία για την αύξηση των κρουσμάτων. Σίγουρα υπάρχουν κρούσματα στα σχολεία και θα έχουμε κι άλλα ενδεχομένως, αλλά μέχρι εκεί. Αν στα σχολεία γίνεται γρήγορα η ιχνηλάτηση και τα τεστ σε μαθητές και δασκάλους, δεν θα υπάρχει πρόβλημα».
«Τα πράγματα σε αυτήν τη φάση, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί, είναι δύσκολα, ωστόσο θέλει ψυχραιμία. Θεωρώ πως θα πρέπει να περιμένουμε δύο με τρεις ημέρες ακόμα, ώστε να αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση, όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί. Δεν γίνεται, επειδή χθες είχαμε τα 1.261 κρούσματα, ξαφνικά να σπείρουμε τον πανικό. Εχουμε ζήσει και χειρότερα.
Η τάση μπορεί να είναι αυξητική αυτές τις ημέρες, όμως καθημερινά χρειάζεται να αξιολογούμε τα δεδομένα, όπως τον αριθμό των κρουσμάτων και τους διασωληνωμένους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διασωληνωμένοι που είναι πολλές μέρες στις εντατικές. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις ηλικιωμένες ηλικίες, που είναι δύσκολο να αποσωληνωθούν, γι’ αυτό μένουν στις εντατικές για μεγάλο διάστημα», κατέληξε.