Σχολεία: Ο καθηγητής Παθολογίας, Αχιλλέας Γκίκας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αναφέρθηκε στο κόστος που θα προέκυπτε από το χώρισμα μικρών τμημάτων, ενώ ζήτησε να «ξεχάσουμε τη μαζική έξοδο το Πάσχα».
«Ξεχάστε τη μαζική έξοδο το Πάσχα»
Ο καθηγητής συνοψίζοντας στον ΑΝΤ1, την εκτίμησή του, εν όψει των συνεδριάσεων της Επιτροπής αυτήν την εβδομάδα, για τις εισηγήσεις σχετικά με τις μετακινήσεις το επόμενο διάστημα, ο κ. Γκίκας είπε πως θα πρέπει να σκεφτόμαστε «το Πάσχα στη γειτονιά μας, όχι στο χωριό μας»
Εξηγώντας πως τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλλουν προσεκτικά ανοίγματα, επεσήμανε πως στο Ισραήλ, όπου έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού, στα σχολεία εξακολουθούν να υπάρχουν μέτρα, το λιανεμπόριο είναι ελεύθερο, αλλά όχι πλήρως η εστίαση.
Σχολιάζοντας τα φαινόμενα συνωστισμού νέων που παρατηρούνται σε πολλές πλατείες, ο κ. Γκίκας είπε πως είναι ένα θέμα που πρέπει κανείς να το δει με κατανόηση, ωστόσο οφείλουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι κάνουν λάθος. Εκτίμησε δε, πως «μετά το Πάσχα θα αρχίσουμε να μιλάμε για περισσότερα κρούσματα».
Ερωτηθείς σχετικά με τον σάλο για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, απάντησε με μία φράση που αποδίδεται στο Αϊνστάιν ότι «δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη ανοησία».
Υπογράμμισε πως «η διαδικασία λήψης των αποφάσεων γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο. Η Επιτροπή συνεδριάζει, βάζει κάτω τα δεδομένα και ακολούθως εισηγείται. Η Πολιτεία είναι αυτή που αποφασίζει.»
«Παραδείγματος χάριν, το να κάνουμε δύο μισές τάξεις και να κάνουν πρωί-απόγευμα μάθημα, είναι τεράστιο το οικονομικό κόστος. Αυτό δεν το ξέραμε, το μάθαμε. Τέτοιου είδους πληροφορίες τις χρειαζόμαστε. Δεν είναι δυνατόν να εισηγούμαστε χωρίς να έχουμε όλο το πάνελ της πληροφορίας μπροστά μας» είπε ο καθηγητής.