Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ακόμη ότι «η υπεράσπιση των Ευρωπαϊκών αξιών, αυτών των δικαιωμάτων , σε κάθε γωνιά της Ευρώπης – αλλά και πέρα από τα σύνορά μας, στη γειτονιά μας και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αποστολή μας.
«Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας εδώ στη Βουλή των Ελλήνων για να συζητήσουμε την πολλαπλή σημασία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και των εγκλημάτων μίσους» τόνισε, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργανώθηκε, σήμερα, από τη Βουλή των Ελλήνων με θέμα «Ανάπτυξη ολοκληρωμένης στρατηγικής κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και των εγκλημάτων μίσους».
Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι «το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω του προγράμματος «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα. Αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από ένα σύνολο πολιτικών και δράσεων. Μεταφράζει σε πράξη την συστηματική προστασία και προώθηση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών – του πυρήνα με άλλα λόγια του Ελληνικού Συντάγματος αλλά και των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Οι κοινές αξίες στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωσή – η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες – κατοχυρώνονται απερίφραστα στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρίσκονται και βρίσκονταν ανέκαθεν στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας – την προώθηση του οποίου είχα την τιμή να αναλάβω ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν ενάμιση περίπου χρόνο».
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ακόμη ότι «η υπεράσπιση των Ευρωπαϊκών αξιών, αυτών των δικαιωμάτων , σε κάθε γωνιά της Ευρώπης – αλλά και πέρα από τα σύνορά μας, στη γειτονιά μας και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αποστολή μας. Για την παρούσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτέλεσε εξαρχής μια από τις κορυφαίες πολιτικές προτεραιότητες. Η καταπολέμηση των διακρίσεων είναι κεντρική επιδίωξή μας στην προσπάθεια αυτή. Οι διακρίσεις οποιασδήποτε μορφής – συμπεριλαμβανομένου του φύλου, της φυλής, του χρώματος, των θρησκευτικών πεποιθήσεων, της αναπηρίας, της ηλικίας, του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου – έρχονται σε αντίθεση με όλα όσα πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση και απαγορεύονται ρητά από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Ευθύνη μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η δέσμευση αυτή δε μένει μόνο στα χαρτιά, αλλά καθοδηγεί την καθημερινή μας πολιτική, την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, τις εκτελεστικές μας αποφάσεις».
Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Σχοινάς σχολίασε ότι «η Ευρώπη έκανα τολμηρά βήματα στην κατεύθυνση αυτή» και συνέχισε λέγοντας: «Τον Σεπτέμβριο του 2020, υιοθετήσαμε πρώτο στην ιστορία της, Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση του Ρατσισμού στην ΕΕ, το οποίο καθορίζει μια σειρά μέτρων για τα επόμενα 5 χρόνια. Αυτά τα μέτρα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απασχόληση, την ψηφιοποίηση, τα μέσα ενημέρωσης, τη νεολαία, την εκπαίδευση και την προστασία των παιδιών. Τα μέτρα επεκτείνονται επίσης στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ και στην πολιτική προσωπικού της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γνωρίζουμε ότι για να αλλάξουμε νοοτροπίες και προκαταλήψεις αιώνων, πρέπει να ξεκινήσουμε με μια κριτική ματιά στους ίδιους μας τους εαυτούς.
Η Επιτροπή θέσπισε επίσης μια νέα θέση, αυτή της Συντονίστριας κατά του Ρατσισμού, η οποία ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά της στις 17 Μαΐου. Το Ευρωπαϊκό αυτό Σχέδιο Δράσης καλεί τα κράτη μέλη με τη σειρά τους να εκπονήσουν εθνικά σχέδια δράσης κατά του ρατσισμού μέχρι το 2022 – και είναι ιδιαίτερα θετικό ότι η Ελλάδα, μέσω του προγράμματος που αποτελεί το κεντρικό αντικείμενο της σημερινής μας συνάντησης, πρωτοστατεί στην προσπάθεια αυτή».