Διαγραφές ακόμη και μέρους στεγαστικών δανείων προτίθενται να κάνουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου τους αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Έτσι διαμορφώνουν προϊόντα σύμφωνα με τα οποία το δάνειο διαχωρίζεται σε δύο τμήματα. Για το ένα τμήμα καταβάλλει δόση, ενώ για το άλλο «παγώνει» και διαγράφεται στο τέλος της περιόδου αποπληρωμής, εάν ο δανειολήπτης είναι συνεπής.

Επίσης οι τράπεζες σχεδιάζουν να δώσουν τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξαγοράσουν το στεγαστικό τους πριν από τη πώληση fund, αλλά όχι στην ίδια τιμή.

Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία συνθήκη, σύμφωνα με την Καθημερινή, αποτελεί ο δανειολήπτης να είναι συνεργάσιμος και να μην διαθέτει ρευστότητα από ακίνητη περιουσία.

Δηλαδή, για ένα δάνειο 100.000 ευρώ εάν η εμπορική αξία του ακινήτου είναι 60.000 ευρώ η τράπεζα θα παγώνει τα 40.000 ευρώ (με προοπτική να διαγράψει αυτό το ποσό) και ο δανειολήπτης θα πληρώνει δόσεις για τα 60.000 ευρώ.

Εάν όμως ο δανειολήπτης έχει ένα άλλο ακίνητο αξίας 20.000 ευρώ τότε η τράπεζα θα διαγράφει ποσό ύψους 20.000 ευρώ.

Η δεύτερη περίπτωση διαγραφής στεγαστικού δανείου έρχεται μέσω της διαδικασίας για πώληση σε fund. Σε καμία περίπτωση, όπως λένε τραπεζικοί παράγοντες, δεν σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα μπορεί να αγοράσει το δάνειό του στην τιμή που θα το αγόραζε και το fund ωστόσο η διαδικασία αυτή προβλέπει ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να ενημερώνεται 12 μήνες πριν την πώληση του δανείου του ενώ η τράπεζα θα πρέπει να του έχει απευθύνει πρόσκληση ρύθμισης.
Έτσι ουσιαστικά ένα χρόνο πριν την πώληση ενός κόκκινου στεγαστικού δανείου ο οφειλέτης θα έχει την ευκαιρία να ρυθμίσει το δάνειό του κάνοντας τους όρους πιο ευνοϊκούς έτσι ώστε να πάψει να είναι κόκκινο και φυσικά πλέον θα έχει να ελπίζει, εάν είναι συνεπής, και σε κούρεμα μεγάλου μέρους του στεγαστικού του.

Στο μεταξύ σε προχωρημένο στάδιο είναι οι επαφές της Εθνικής Τράπεζας με τις Alpha Bank – Eurobank και KKR προκειμένου να συμμετάσχει στην κοιν’ή πλατφόρμα διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.

Τα χρονικά περιθώρια αντιμετώπισης του ακανθώδους θέματος στενεύουν. Από την επόμενη εβδομάδα οι διοικήσεις των τραπεζών θα είναι υπόλογες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και στην ΤτΕ. Στόχος, η μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι και το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025