Τα μισά περίπου μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια μπορούν να ενταχθούν στα προϊόντα μακροχρόνιας ρύθμισης – σε αυτά περιλαμβάνεται και «κούρεμα» μέρους της οφειλής – σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών.
Ειδικότερα, στελέχη των τραπεζών έλεγαν στην «Καθημερινή» της Κυριακής πως το επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα προωθήσουν πολύ ενεργά λύσεις για στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση, με βάση τις οποίες θα πραγματοποιηθεί επαναξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης και της περιουσίας των δανειοληπτών από μηδενική βάση.
Έτσι, θα προσδιορίζεται το τμήμα του δανείου που μπορεί να εξυπηρετήσει ο δανειολήπτης ενώ το μη βιώσιμο μέρος θα μπορεί να διαγραφεί.
Αν κάποιος έλαβε στεγαστικό δάνειο 250.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου που η τρέχουσα αξία του εκτιμάται σε 150.000 ευρώ και μετά την αξιολόγηση της οικονομικής του κατάστασης εκτιμηθεί ότι μπορεί σε βάθος χρόνου μπορεί να εξυπηρετήσει μηνιαία δόση που αντιστοιχεί στην αποπληρωμή των 180.000 ευρώ του δανείου, τότε ο δανειολήπτης θα δεσμευτή για την εξόφληση του ποσού αυτού ενώ τα υπόλοιπα 80.000 ευρώ θα διαγραφούν.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» από τις αναλύσεις των τραπεζών φαίνεται πως από τα 21,1 δισ. ευρώ των στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται το 40% ή κόκκινα δάνεια 8,4 δισ. ευρώ μπορεί να ενταχθεί στα προϊόντα αυτά που περιλαμβάνουν και «κούρεμα».
Επιπλέον, ένα 20% των NPLs των στεγαστικών – περίπου 4 δισ. ευρώ – εκτιμάται ότι αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Ένα 15% των NPLs θεωρείται ότι πρόκειται για πολύ δύσκολες περιπτώσεις ενώ το υπόλοιπο 25% αφορά σύνθετες περιπτώσεις που απαιτούν ειδικό χειρισμό.