Λίγο πριν από την επίτευξη συμφωνίας για τη θέσπιση του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί.
Το σχέδιο που συζητούν οι δύο πλευρές προβλέπει δραστικά μέτρα διευθέτησης των οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών προς τράπεζες, δημόσιο και προμηθευτές, όπως «κούρεμα» το οποίο στην πράξη θα φτάνει ακόμη και το 50%, αλλά και ρυθμίσεις σε πολύμηνες δόσεις.
Μετά το τέλος της χθεσινής διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των δανειστών όπου από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδας Ηλίας Πλασκοβίτης, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να γίνουν άλλες μία ή δύο συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων, ώστε αν είναι δυνατόν μέχρι και την Κυριακή 20 του μηνός να έχει συνταχθεί το νομοσχέδιο.
Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης «έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα. Η λύση που προωθείται», συνέχισε, «είναι μέσα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό να επιτυγχάνεται η ισορροπία ανάμεσα στο να εξυπηρετούνται τα δάνεια προς τις τράπεζες, αλλά και να διασφαλίζει το Δημόσιο την είσπραξη των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών».
Και διαγραφή φόρων;
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», στη διάρκεια της χθεσινής διαπραγμάτευσης στο επίκεντρο μπήκε το θέμα της διαγραφής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Πηγές θέλουν τους Θεσμούς, και ιδίως το ΔΝΤ, να ζητούν να μην υπάρχουν εξαιρέσεις ως προς τις κατηγορίες των ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που δεν θα «κουρεύονται».
Στον αντίποδα η ελληνική πλευρά έγειρε το «ηθικό ζήτημα» που θα προκύπτει αν θα διαγράφονται φόροι π.χ. ΦΠΑ που ενώ εισπράχθηκε εντούτοις δεν αποδόθηκε στο Δημόσιο. Επιπλέον, η μεριά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ζήτησε να υπάρχει όριο στο ύψος του «κουρέματος» ώστε να μην προκαλείται ζημιά στα δημοσιονομικά. Μάλιστα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων παρουσίασε πρόταση ιεράρχησης ως προς τις κατηγορίες των φόρων που θα μπορούν να διαγράφονται. Πρώτα θα είναι τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις από παλιότερα και έπειτα από νεότερα χρέη, πρόστιμα του ΚΒΣ και να μη διαγράφονται παρακρατούμενοι φόροι όπως ΦΠΑ και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.
Πληροφορίες θέλουν ότι στα σενάρια που δούλεψαν τα τεχνικά κλιμάκια το επικρατέστερο ποσοστό «διαγραφής» ήταν εκείνο της τάξης του 50%.
Ιση αντιμετώπιση
Η χθεσινή τετράωρη συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών κατέληξε στο να υπάρχει ίση αντιμετώπιση όλων των πιστωτών, δηλαδή στις περιπτώσεις που θα αποφασίζονται «κουρέματα» επιχειρηματικών χρεών, αυτά να είναι ισόποσα για όλους. Από κει και πέρα ο κάθε πιστωτής, τράπεζα, εφορία, ασφαλιστικό ταμείο να επιλέγει ποια χρέη θα διαγράφει.
Κοινωνικός τουρισμός 2016- 2017, ΟΑΕΔ: Έως τις 21 Νοεμβρίου οι αιτήσεις
Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», ζήτησαν να συναντηθούν και με τις τράπεζες ξεχωριστά για το θέμα. Κάτι που αναμένεται να γίνει, εκτός απρόοπτου, σήμερα. Το κύριο ζήτημα που ανακύπτει είναι αν η διαγραφή θα γίνεται υπολογίζοντας το χρέος από το αρχικό κεφάλαιο ή μόνο το χρέος που προκύπτει από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός προβλέπει τη δυνατότητα υπαγωγής επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι εφόσον κρίνονται βιώσιμοι θα μπορούν να διευθετούν τις οφειλές τους με βάση τον τρόπο που θα αποφασίζει η πλειοψηφία των πιστωτών τους. Για δύο μήνες αρχικά θα έχουν προστασία από καταδιωκτικά μέτρα με δυνατότητα παράτασης για όσο διάστημα κρατούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιχειρηματιών – οφειλετών και των πιστωτών τους.