Άλλη μια μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση για να προλάβει τα χειρότερα. Έχουν απομείνει 75 ημέρες μέχρι το τέλος του χρόνου και η σύσταση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης –του Υπερταμείου υπό το οποίο θα συγχωνευτούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ κλπ- βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα. Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχει απομείνει μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να εκδοθεί πλήθος υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων καθώς πέρα από τις διοικητικές αλλαγές που προϋποθέτει η ενοποίηση όλων των ταμείων της χώρας σε ένα, θα χρειαστεί να αποσαφηνιστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώνουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, να μεταφερθούν σε έναν ενιαίο «κουμπαρά» τα περιουσιακά στοιχεία όλων των ταμείων αλλά και να συγκεντρωθούν τόσο οι υποχρεώσεις των ταμείων –κυρίως προς τον ΕΟΠΥΥ αλλά και οι εκκρεμότητες από την καταβολή των συντάξεων που εκκρεμούν εδώ και 3-4 χρόνια- όσο και οι απαιτήσεις τους που πηγάζουν κυρίως από τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ.
Το καινούργιο υπερταμείο κανονικά θα πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργήσει στις αρχές του 2017 αν και πλέον είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση
Το καινούργιο υπερταμείο κανονικά θα πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργήσει στις αρχές του 2017 αν και πλέον είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση λόγω των τεράστιων εκκρεμοτήτων. Το νέο ταμείο θα διαθέτει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ασφαλισμένους, προϋπολογισμό της τάξεως των 38 δισ. ευρώ, απλήρωτες συντάξεις της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ, οφειλές άνω των τριών δισ. ευρώ προς τον ΕΟΠΥΥ, απαιτήσεις της τάξεως των 16,5 δισ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (το γνωστό ΚΕΑΟ το οποίο θα ενταχθεί και αυτό στον ενιαίο φορέα κρατώντας οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια μέχρι το τέλος του 2017) αλλά και τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από οφειλέτες οι οποίοι χρωστούν λιγότερα από 5000 ευρώ ο καθένας.
Εξαιρετικά πιεστικό για το υπουργείο Εργασίας, δεδομένου ότι συνδέεται άμεσα με τις εισπράξεις του καινούργιου ταμείου, είναι το να καθοριστεί ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Οι εισφορές με βάση τα προκαθορισμένα ποσά που ισχύουν σήμερα για ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, θα καταβληθούν για τελευταία φορά στις αρχές του 2017 ενώ μέχρι τότε, θα πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί το πώς θα γίνει ο υπολογισμός των καινούργιων εισφορών. Από το υπουργείο Εργασίας υπάρχει μόνο φημολογία σύμφωνα με την οποία για το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι εισφορές θα υπολογιστούν με βάση τα εισοδήματα του 2015 κάτι που κρίνεται αναγκαστικό δεδομένου ότι δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τα εισοδήματα του 2016 βάσει των οποίων θα πρέπει κανονικά να υπολογιστούν οι εισφορές. Άγνωστο παραμένει ακόμη το τι θα γίνει με τις εταιρείες καθώς θα πρέπει να αποσαφηνιστεί επί ποιου εισοδήματος θα υπολογίζονται οι εισφορές για τους διαχειριστές των επιχειρήσεων, για τους μετόχους των ανωνύμων εταιρειών με ποσοστό άνω του 3% που μετέχουν ταυτόχρονα και στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για τους ομόρρυθμους και ετερόρρυθμους εταίρους κλπ.
Δεύτερη μεγάλη εκκρεμότητα είναι ο εκ νέου υπολογισμός όλων των υφιστάμενων συντάξεων βάσει του νέου συστήματος. Καταρχήν το υπουργείο Εργασίας δεν έχει καν ξεκαθαρίσει πώς θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις. Μπορεί ο νόμος να προβλέπει τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης αλλά θα πρέπει να αποσαφηνιστεί με ποιο τρόπο θα επιδρά στη σύνταξη ο δείκτης μισθών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ποια θα είναι η βάση υπολογισμού για τις συντάξεις χηρείας, ποιος θα είναι ο ακριβής τρόπος υπολογισμού του συντάξιμου μισθού κλπ.