Ο τρίτος κύκλος επαφών με τους θεσμούς διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις το τίτλο του πιο αποτυχημένου κύκλου επαφών των θεσμών με τους έλληνες υπουργούς, αφού οι ομάδες της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ΕΜΣ βρίσκονταν στην Αθήνα και οι αρμόδιοι υπουργοί ήταν… άλλου.

Ο υπουργός ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου και ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης επέστεψαν από τις ΗΠΑ όπου συμμετείχαν στο συνέδριο του Carpital Link την Πέμπτη το βράδυ.

Η υπουργός με το μεγαλύτερο θέμα της διαπραγμάτευσης κ. Έφη Αχτσιόγλου ήταν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και την Πέμπτη στο Βερολίνο μαζί με τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο συμμετέχοντας στο συνέδριο της Γερμανικής Αριστεράς.

Μάλιστα η υπουργός εργασίας δεν είχε αυτή την φορά ούτε μια συνάντηση με τους θεσμούς για το κρίσιμο θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας.

Το αποτέλεσμα ήταν οι εκπρόσωποι των δανειστών να αποχωρήσουν από την Αθήνα χωρίς να δώσουν έστω και μια ενδεικτική ανασκόπηση των συνομιλιών που είχαν από την περασμένη Τρίτη και μάλλον αναρωτούμενοι και οι ίδιοι γιατί ήρθαν τελικά.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς κράτησε χαμηλούς τόνους στην χθεσινή ενημέρωση δηλώνοντας την αποχώρηση των θεσμών, συμπληρώνοντας ότι « οι διαπραγματεύσεις σε όλα τα θέματα θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως».

Μόνο άλλοθι της ελληνικής πλευράς είναι το πρόβλημα που ανέκυψε από την Πέμπτη με το θέμα των παροχών του Πρωθυπουργού που κατέληξε σε μια προκαταρκτική γνώμη των θεσμών, η οποία επιβεβαίωνε ότι το μέρισμα των 617 εκ. ευρώ στους μικροσυνταξιούχους και η αναστολή των αυξήσεων στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, απειλεί το στόχο του πλεονάσματος για το 2016.

Η γνώμη αυτή ως γνωστό είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα σε χρόνο μηδέν των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Σταθερότητας.

Προς το παρόν μέχρι και το τέλος του χρόνου το μόνο που προλαβαίνει να γίνει είναι η σύγκλιση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης η οποία θα πρέπει να κάνει μια αποτίμηση των συνομιλιών για την δεύτερη αξιολόγηση και του προβλήματος των παροχών ώστε να ενημερωθούν και οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τούτο διότι όπως φαίνεται η μεθόδευση μέχρι και το πάγωμα των μέτρων για το χρέος ήταν γνωστή μόνο στην Γερμανία και την Ολλανδία οι οποίες κίνησαν και τα νήματα.

Με βάση όλα αυτά το πρώτο Eurogroup της νέας χρονιάς που θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου δεν θα έχει ρόλο μόνο να κάνει ανασκόπηση της αξιολόγησης, αλλά θα πρέπει να πάρει αποφάσεις και για την συνέχιση του ελληνικού προγράμματος. Με άλλα λόγια θα είναι ένα ακόμη κρίσιμο Eurogroup.

enikonomia